návrat

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: návrat

Příspěvekod Barbucha » čtv 10 pro, 2015 7:04 am

Co se týče rozpočtu, tak já jsem pro potřeby pojišťovny spočítal nějakých 350 tisíc. Předpokládám, že když to zdárně dokončím, tak budu i s vozovým parkem na 600 tisících (nižší odhad). Jak pravil Míra, zástavba opravdu vychází levněji jak volná krajina, pokud člověk všechno nakupuje. Stavby do průmyslového areálu jsem postupně koupil na eBay za 1/3 ceny (nesestavené), jen to chce nějakou trpělivost a vizi, co tam bude. Jinak po zkušenostech letošního roku celkem varuju před nákupy na Aukro. Ne že by provozovatelé byli špatní, ale co lidi zkoušejí, to je k nevíře.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod tusakvlasta » čtv 10 pro, 2015 6:04 pm

To jsem trochu překvapen že zástavba vyjde levněji. Já jsem si tak původně uvažoval že nejdřív prostší krajina aby to vypadalo a pak časem předělávat dle nápadů. Stromky jsem si myslel samodoma až bude málo peněz a hodně času, ale moje laťka je taková že musí být jako živí. Co je na nich tak drahý, když nepočítám práci? Výpočet 10 tis. na metr je dost ale postupně se to dá snést, nestaví se přeci dům, ten je raz-dva.
Digitalizaci chci mít pokud možno úplnou a lokomotivy do rozpočtu nezahrnuji, to je samostatná jednotka protože je stejně mám a kupuji zásadně se zvukem, nebo si je dám ozvučit od Jacka. Zvuk je podle mě +50% modelovýho zážitku. Komponenty digi chci samozřejmě od naší produkce protože ceny těch velkofirem jsou nehorázný. Tady se cena snad dá ovlivnit při větším odběru, serva a pod. Ale samozřejmě chci to nejlepší ohledně funkcí a spolehlivosti a kompatibility.
Jak jsem už psal, vyhýbky budou Tillig HO Elite převážně stavebnice flexi abych je mohl tvarovat do oblouku dle potřeby. Nádraží nebude rovné ale do oblouku.
Myslím že základní úkol ve stavbě je položit koleje a udělat digitalizaci provozu, a tady bych potřeboval nějakou rovnici pro výpočet ceny. Myslím jen tu digitalizaci, kolejivo si spočítám sám. Dík.
tusakvlasta

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 10 pro, 2015 6:12 pm

Stačí trošku hledat,svého času udělal Houmr srovnání nákladů mezi Lenzem a home made komponenty tady.
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galeri ... %20DCC.htm
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod tusakvlasta » čtv 10 pro, 2015 6:38 pm

Já už se za těch několik let nahledal a naprohlížel...až až, ale zajímá mě názor z praxe od někoho co už to má sebou, abych si udělal představu.
A co ty stromky samodoma, co je na nich materiálově drahé?
tusakvlasta

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 10 pro, 2015 7:32 pm

Jakou jinou praxi než tu od Houmra bys chtěl?Ode mně ji nečekej,mně stačí na ovládání příslušenství pár tlačítek,diod a klubko drátů. :D Co je asi drahé na stromcích samo-domo? Fóliáže.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » čtv 10 pro, 2015 7:33 pm

tusakvlasta píše: ...A co ty stromky samodoma, co je na nich materiálově drahé?

Domnívám se, že právě ten materiál. Pokud člověk nemá k dispozici nějakou desítku metrů kabelu od kamarádů, z kterých by to umotal, musí je koupit. Olistění také není zadarmo a to se asi nedá nekoupit. Celkem slušná položka jsou i barvy. Mám pár barev patinátorů a štětců v krabici na lepení domečků a ono je toho za 2500, ani se člověk nenaděje. Náklady na strom by asi spočítal Mirek, já jsem zatím v drátování a lepím po večerech domky.
Dělám analog, ale i tak jsem byl štěstím bez sebe, když mi kamarád věnoval 80 m telefonního kabelu a nemusel jsem nic kupovat.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 10 pro, 2015 7:43 pm

Licna přišla na pár kaček v baumaxu a stromy jsem barvil prostými temperami.Polohrubou mouku(hrnek nebo dva) jsem ukradl manželce ze špajzu a trocha duvilaxu nestála za řeč.Ale když jsem jí začal chodit na extra silný lak na vlasy,tak to už mi dala do kožichu. :lol: Času jsem měl tenkrát habakuk,protože firma končila a já každý den umotal v práci cca 20 stromečků. :mrgreen:
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » čtv 10 pro, 2015 7:53 pm

Aha, proto Baumax zkrachoval :-)
Tempery a mouka by mě nebavily. To jsou stromy někam do lesa nebo na pozadí. Pokud začne člověk motat něco tak ukrutnýho jak Dašek a spol, tak to leze do peněz.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 10 pro, 2015 8:02 pm

Já nemám solitéry,potřeboval jsem zalesnit plochu,ale i tak to nedopadlo myslím špatně.Mouka je super,natřeš strom lepidlem,posypeš a je hotovo,no stress. :D Abych obaloval stromky hajzlákem,tak to by mi všichni mohli víš co. :mrgreen:
miroslav lengyel

Příspěvekod Ferda » čtv 10 pro, 2015 10:46 pm

Barbucha píše:Tempery a mouka by mě nebavily. To jsou stromy někam do lesa nebo na pozadí. Pokud začne člověk motat něco tak ukrutnýho jak Dašek a spol, tak to leze do peněz.

Neleze to ani tak do peněz, jako do času.
Dašek plete slušný strom několik hodin a Honzík to pak listí taky nejméně hodinu. Mezitím se to musí posypat a nastříkat. Kdybys to znásobil částkou za kvalifikovanou práci tak tě výsledná cena asi lehce překvapí. Samotné náklady na materiál nejsou až tak vysoké.
Ty tempery bych vůbec nezavrhoval, ale na kmeny patří lógr z kafe. Mouku schovej do buchet a hajzlák patří taky jinam.
Fóliáže kluci nepoužívají vůbec a listí si Honzík po špatných zkušenostech s kolory od Poláka dělá sám. Poslali nám 4 balení, ale jen 2 kolory. V pudélkách s nápisy DUB, BUK a OSIKA byla jedna a ta samá barva listí. Tak se Honzík vzrušil, a po cca roce experimentů se mu podařilo vyrobit listí v požadované kvalitě i barvě a za polovinu ceny. Kdo byl letos v Hluku tak může potvrdit, že kvalitou se dá srovnávat se všemi renomovanými výrobci. Jen cena je poloviční.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 10 led, 2016 4:12 pm

Tedy to byl nápad s městečkem,zlatý stromky a skály.Další výborný nápad byl,udělat část městečka vyjímatelný,abych se dostal ke zhlaví ve SN.Z hlavy se mi kouří,jde mi to jak psovi pastva :oops: ,asi má co dělat do důchodu i v něm. :D
Přílohy
188.jpg
189.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » pon 11 led, 2016 8:06 am

A hospoda je kde Míro ?Nevymlouvej se,ty jsi to městečko chtěl :D .Určitě jsi byl navštívit stránky od Shimiho.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 12 led, 2016 7:17 am

Milane,jedna osvěžovna je vlevo před bránou,hned za ní naproti je menší hotýlek a nahoře u hradeb bude ještě hostinec se sluneční terasou,takže o turisty bude myslím dobře postaráno. :D U Shimiho jsem samozřejmě byl,proč myslíš,že jezdím na Fleischmannu?Nicméně to městečko s ním nemá nic společného.Ona v tom místě měla být původně krycí deska,která by sloužila zároveň jak pracovní plocha,ale pak mi to přišlo líto,ten prostor nevyužít. :D Rozmýšlel jsem,co tam dát a pak jsem natrefil na jedno kolejiště německého modeláře a bylo rozhodnuto.Jenže,já nemám základnu v rovině,ale ve stoupání,protože pod tím trať klesá do SN,takže je sranda,dát to do kupy.Druhá věc je napájení dílu,ty 2 díly nalevo jsou lehké,takže je zvednu jednou rukou a odpojím kabel s konektorem.Tenhle musím vít oběma rukama,takže musím vymyslet nějaké propojení jiné,ale už asi vím jak to provedu. :wink:
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » úte 12 led, 2016 7:25 am

A ty nemáš doma vodováhu?Připravím základní bod,pomocí vodováhy připravím druhý bod,na druhou stranu třetí bod a do prostoru čtvrtý bod.Změřím si rozdíly a vztyčím nosné základní sloupy.Základna alá ideál pro modelaření je připravena :P .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 12 led, 2016 7:35 am

Vodováhu fakt nevlastním :D ale původně jsem ji ani nepotřeboval,protože tam měl být jen terén a tak jsem si jen hlídal,abych měl průjezdnou výšku nad kolejemi.I tak by nebylo problém to dostat do váhy,jenže pak přišel ten šílený nápad udělat to členitější,aby to nebyla placka. :lol:
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště