Morris Zapp píše:Tak - a teď do mě!

Muzu?

kolejiště stanic jsou zjednodušována. Fakt je, že už spousta kolejí není potřeba.
Zalezi kde hledas vzor, stale najdes stanice, kde se desitky let nic nezmenilo. Na druhou stranu mas pravdu, v ramci racionalizace provozu, zavadeni dalkoveho rizeni atp. dochazi k redukci nepotrebnych koleji. Souvisi to i s upravami zvysujicimi komfort cestujicich. Napriklad v mem rodisti na Vysocine behem par tydnu zmizi jedna manipulacni kolej, aby mohlo byt mezi dopravnimi kolejemi vystaveno ostrovni nastupiste umoznujici snazsi nastup do vlaku. A sam za sebe rikam jen houst! Zkuste si treba v Hostivicich nastupovat do rakovnickeho rychliku s kocarkem. Ze jste na nastupisti poznate maximalne podle toho, ze je mezi kolejemi drobny sterk - na prvni schudek to mate aspon 60 cm. A to je trat 120 dulezitou dopravni spojnici Kladna a Prahy.
Redukce koleji ma pro modelare bojujici s mistem jisty smutny benefit i v tom, ze se jim takova stanice lepe vejde do omezenych prostor. Racionalizace s sebou take obvykle nese prestavbu SZZ, takze najednou i v male stanici se dvema dopravnimi kolejemi je u kazde svetelne navestidlo. I tohle muze hrat do noty nekomu, kdo chce mermomoci mit na kolejisti co nejvic svetylek, ale zaroven nevymyslet uplne ptakoviny.
tratě jsou obalovány protihlukovými stěnami. Komu se líbí pohled na jedoucí střechy vozů?
Skoro az tendencni tvrzeni

. Kdo z modelaru na svem kolejisti znazornuje moderni koridorovou trat? Rekl bych, ze zlomek. Podobne jako vyse se da najit spousta prikladu, kde i elektrizovana dvojkolejka kolem sebe zadne steny nema.
reklamní nátěry jednoznačně identifikují vozidlo, které pak těžko může předstírat, že po návratu ze skrytého nádraží je úplně jiným exemplářem své řady.
Kdyz se snazim co nejlepe ztvarnit nejake vozidlo, vcetne detailu, tak ho tezko muzu vydavat za jiny exemplar sve rady. Bude mit jine cislo, bude jinak vypadat. Plati to dnes a platilo to i v dobe celocerveneho unifiku.
osobní doprava se "tramvajizuje": jezdí pořád stejné vozidlo (vozidla) tam a zpátky, soupravy se nepřeřazují, mizí i objíždění.
Jaky si to udelas, takovy to mas

Delam ep. VI a stejne mam nakreslene v GVD osobaky v klasice (tak jak jezdi nektere treba na trati 240 nebo na Vlare), ale i "vratnou" Regionovu a spesnak 854+954.
nákladní doprava vlastně taky: těžiště má v ucelenkách, manipuláky z části tratí zmizely úplně, na většině ostatních jsou ve stádiu "ještě žije, ale už jenom na přístrojích".
Zde bohuzel smutne souhlasim, byt se to taky neda pausalizovat. Jsou firmy, ktere si zacinaji uvedomovat, ze vyuziti zeleznice muze byt vyhodnejsi nez kamion. Jedna takova vlastovka je napr. od unora v Ruzyni, obsluha kazdy vsedni den manipulacnim vlakem...
po každé změně korporátního zbarvení vozidel nezbývá, než opatřit nové modely, nebo ty staré přebarvit
Tohle trochu nechapu. Modeluji prece urcite obdobi. Pro svoje kolejiste jsem si vybral casove obdobi zhruba 2009-2011. Mam CD Cargo brejlovce v korporatnim kabatu, bangli dvojce, kde jedna je ve starem seslem laku a druha korporat, od "matky" mam v Najbrtu jen jeden stroj (a ten jeste ani nemam dostaveny), zbytek pestrobarevny. Ze soukromych planuju jen dve masiny, AWT brejlovec bude v novych barvach a bangle se pomalu rodi v byvalych Viamontich. Kdyz se za 5 let nekdo na nabrezi rozhodne, ze vsechny vlaky osobky prebarvi na ruzovo a cargo na zeleno, tak me to nemusi trapit, ne? Do meho obdobi to nezasahuje...
Jeste k tem soupravam a vubec navrhu kolejiste a GVD na nej. Kolejiste mam "docasne" (a pevne doufam ze ne tak docasne jak byl docasny pobyt vojsk SSSR u nas), takze jsem si na nem trochu usetril praci a vyuzil nektere prvky, ktere mely byt puvodne dioramata atp. a hlavne jsem se snazil co nejvic usetrit financne a materialne, abych mohl tak za dva tri roky zacit stavet kolejiste lepsi. Diky tomu se jedna jen o koncovou (uvratovou) stanici a cast sire trati, dal uz je jen odstavne nadrazi. Stanice ideove vychazi z realne stanice Dobris, ale je v hodne oklestene podobe bez vetsiny manipulacnich koleji a i delka koleji je relativne mala (ale uz takhle manzelka po finalnim sestaveni vsech segmentu prohlasila, ze je to vetsi nez si myslela, kdyz mi povolovala "nabytkove" upravy v pracovne

).

Chtel jsem, aby mi aspon jednou nebo dvakrat denne prijel do stanice rychlik. Tak jsem ji umistil do lazenskeho mestecka (viz realne Luhacovice). Vzdycky jsem chtel mit na kolejisti odbocku. Tak ji mam, dokonce krytou odvratnou koleji

, ale je na trati v mistech, ktere uz muj model nepostihuje. Mozna je tam nekde schovany i nejaky tunel, jen nevim jakou ma vysku nadlozi

. Chtel jsem nakladni provoz tak jak ho znam ze sveho okoli. Nakonec jsem se inspiroval trati kterou mam pod okny a na lokalce je tak lom na vapenec (vzorem realna preprava Nucice - Hostivice - Kadan-Prunerov) a u jedne z jejich stanic i byvale vojenske letiste, dnes civilni, kam je podle potreby obcas dovezt cisterny s palivem (vzorem je preprava paliva do stacirny letiste Ruzyne). Nakladni vlaky holt ve stanici objevi jen kdyz prijedou udelat uvrat a pocet vozu vapencove soupravy je holt petinovy a cisternoveho vlaku tretinovy oproti realu - prostory na realnou delku proste nejsou. Kdyz se podivam na razeni, ktere jsem si jednou z nudy naklikal i obrazkove, tak to zase tak nudne nevypada. Objizdeni, uvrate, a pak ze i v ep. VI nemuze byt sranda (vsechny soupravy maji realne vzory, byt jsou nektere zkraceny a jezdi v realu na ruznych tratich) -
http://vlacky.brozek.org/stuff/razeni/razeni_temp.html
TT/D V/VI.