Odbočka Dolní Rybník

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Odbočka Dolní Rybník

Příspěvekod vmucha » pát 15 črc, 2011 4:22 am

kubbajs píše:
vmucha píše:Za předpokladu, že se v Jirkově nikdy nepotkají 2 osobáky (s výjimkou nějaké nostalgické jízdy), bych staniční budovu přesunul do oblouku a nákladiště na kolej nejvzdálenější od stanice. Co ty na to?

Dobrá připomínka. Ale kolejovou spojku před bodovou bych asi otočil a posunul dál. Kolej s nástupištěm by byla potom která? Ta nejblíž k budově nebo ta prostřední?

Já bych volil bych tu blíž k budově.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod kubbajs » úte 01 lis, 2011 11:06 am

Všechny vás zdravím, na stavbu kolejiště jsem nezanevřel, jen nemám vůbec čas jsem psát, ono taky není o čem. Stále se dělá podkroví kde kolejiště bude, teď zatepluju krovy, to doufám stihnu do zimy. Pak sádrokarton, vymalovat, pak podlaha atd., ale do příští zimy už snad bude všechno ke stavbě kolejiště připraveno. Zatím pořád promejšlím plánek a né a né vymyslet něco co by se mi zamlouvalo. Asi nejvíc mě nadchl Milanovo plánek Menhartice. Jen bych ho chtěl zůžit a protáhnout + spustu dalších úprav jako třeba otočit, aby koncová stanice byla v popředí a trať do ní od odbočky z hlavní trati klesala.

Obrázek
Takhle otočený bych si ho nějak představoval, teď jen vymyslet jak vést tratě aby byli sklonově opačně než jsou v plánku. Ta dvoukolejka u horního okraje co vedlejší trať podjíždí by tam být nemusela. Jde mi jen o ten námět odbočující vedlejší tratě z hlavní dvoukolejky. Koupil jsem si bastarda tak samozřejmě elektrifikovaná trať a pátá epocha. Prosím vás o nějaký nápad, to by bylo abych s vaší pomocí nedal za rok nějaký plánek do kupy.
TT, V.epocha ČD, asi digitál, (zatím jen v hlavě a teď už i v Milanově knize)
kubbajs

Příspěvekod radekkrupka » úte 01 lis, 2011 11:53 am

No, mě přijde takové logičtější (líp mi to jde přes hlavu), že koncová stanice je výš, prostě konec trati vedené nějak do hor... Nenapadá mě lokálka, která klesá někam do údolí. Snad jenom vlečka do Větřní...
radekkrupka

Příspěvekod kubbajs » úte 01 lis, 2011 1:26 pm

To už se tu jednou probíralo. Trať 133 Chomutov - Jirkov. Hlavní dvoukolejná trať (130 Ústí - Chomutov) vede na náspu (Kyjický koridor) na odbočce Dolní rybník z ní odbočuje trať do Jirkova (původní kozí dráha Chomutov - Děčín).
Obrázek
kubbajs

Příspěvekod radekkrupka » úte 01 lis, 2011 2:32 pm

Jirkov je ale dost specifický případ ne? Koncová "stanice" se z něj stala poté, co byl zbytek trati zrušen/přeložen. A rozhodně to do Jirkova nějak strmě neklesá... Já jsem ale pouze napsal, jak to na mě působí - to otočení celého motivu. Navíc je-li stanice nahoře, dá se prostor pod ní využít pro vedení skrytých kolejí... Nic víc :)

PS Ten koridor jsem myslel, že je Ervěnický? Ale to už je off-topic...
radekkrupka

Příspěvekod kubbajs » úte 01 lis, 2011 4:02 pm

radekkrupka píše:Jirkov je ale dost specifický případ ne?

Proto to chci modelovat.
Koncová stanice na kopci na zadní straně panelu je dost puožívaný a častý téma a milionkrát ztvárnění. Chtěl bych právě něco jiného, proto jsem se obrátil na vás s prosbou o pomoc jak to ztvárnit. Nejde mi ani tak o tu koncovou stanici jako o tu hlavní trať a z ní odbočující klesající lokálku.
kubbajs

Příspěvekod radekkrupka » úte 01 lis, 2011 4:04 pm

kubbajs píše:
radekkrupka píše:Jirkov je ale dost specifický případ ne?

Proto to chci modelovat.
Koncová stanice na kopci na zadní straně panelu je dost puožívaný a častý téma a milionkrát ztvárnění. Chtěl bych právě něco jiného, proto jsem se obrátil na vás s prosbou o pomoc jak to ztvárnit. Nejde mi ani tak o tu koncovou stanici jako o tu hlavní trať a z ní odbočující klesající lokálku.

No tak samozřejmě pokud tě to láká, není důvod to neudělat :) Chtěl jsem i říct to, že koncová stanice se na kolejištích dává dozadu a výš proč? No protože se pod ní schovají ty trati co musíš někde vykroužit. A to je otázka jak se ti povede toto vyřešit?
radekkrupka

Příspěvekod czhunter » úte 01 lis, 2011 5:12 pm

kubbajs píše:Koncová stanice na kopci na zadní straně panelu je dost puožívaný a častý téma a milionkrát ztvárnění.
Tak udělej koncovou stanici na kopci na přední straně panelu :)
czhunter

Příspěvekod kubbajs » pon 21 lis, 2011 12:24 pm

Stále bádám, ale pořád ne a ne se dostavit nějaký pořádný nápad. Stále mi pořád vychází to samé nebo hodně podobné i když začínám vždy od začátku úplně jinak. Ten první nápad ne a ne z hlavy dostat. Jenže do tohoto návrhu se nějak nevejdu se skryťákem. Zkouším plánovat i od skryťáku a stoupat na horu jenže výsledek veškerý žádný.
Zatím mám toto:
Obrázek
Obrázek
kubbajs

Příspěvekod milan ferdián » pon 21 lis, 2011 12:38 pm

Chce to hlubší studií.Zde je zakopaný pes,že koncová stanice lokálky je níž než hlavní trať,což je nezvyk,ale může být.A nejen to,máš tam i konstrukční chybu.Klesající spirály se nemohou minout.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radekkrupka » pon 21 lis, 2011 12:51 pm

To je to co jsem už říkal - tím že je koncová stanice níž, vzniká celá řada komplikací, které na tak malém prostoru nebude lehké vyřešit. Protože spirály z hlavní trati musí být zcela mimo skrytou trať lokálky... a to tam začíná být dost těsno.
radekkrupka

Příspěvekod kubbajs » pon 21 lis, 2011 12:55 pm

milan ferdián píše:Chce to hlubší studií.

Studuji, studuji, jenže už nějak nevím co ještě studovat. Jak to myslíš že klesající spirály se nemohou minout? To je to co nemám ještě dořešený, jak ten skryťák vůbec udělat. Jestli na každém konci smyčku nebo udělat ovál nebo vést do podzemí dvoukolejku u udělat tzv. falešnou dvoukolejku, ale to by zas byla velká komplikace s el. zapojením odbočky. A asi by musel být větší panel, ne že by nebyl prostor, ale bohužel nejsem milionář a tak velkou krajiny bych neufinancoval. Řešením by bylo několik modulů, ale to bych si zase nezajezdil.
kubbajs

Příspěvekod milan ferdián » pon 21 lis, 2011 1:23 pm

kubbajs píše:
milan ferdián píše:Chce to hlubší studií.
Studuji, studuji, jenže už nějak nevím co ještě studovat.

Klid....Mimo Jirkov,představ si v reálu v Krušných horách některé jiné stanice.Kreslí tužkou,počmárej hromadu papírů,prostě zkoušej.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod kubbajs » pon 21 lis, 2011 1:51 pm

Stanic mám prostudovaných dost, třeba trať 137 celou. Jenže já jsem se vzhlídnul v V.epoše a to už jsou koleje ve stanicích vytrhané. Viz Jirkov - dříve 4 koleje a několik vleček, dnes jen jedna dopravní a jedna manipulační. A teď jsem se dozvěděl že se chystá likvidace žst. Křimov, dříve odbočná stanice s výtopnou a teď má zůstat jen jedna kolej. A mě ani tak nejde o koncovou stanici na lokálce jako o provoz na dvoukolejce s odbočkou. To by mělo být hlavní téma. Koncová stanice na lokálce je jen vedlejší věc. Klidně by mohla být i ve skryťáku.
kubbajs

Příspěvekod milan ferdián » pon 21 lis, 2011 1:54 pm

kubbajs píše:Stanic mám prostudovaných dost, třeba trať 137 celou. Jenže já jsem se vzhlídnul v V.epoše a to už jsou koleje ve stanicích vytrhané. Viz Jirkov - dříve 4 koleje a několik vleček, dnes jen jedna dopravní a jedna manipulační. A teď jsem se dozvěděl že se chystá likvidace žst. Křimov, dříve odbočná stanice s výtopnou a teď má zůstat jen jedna kolej. A mě ani tak nejde o koncovou stanici na lokálce jako o provoz na dvoukolejce s odbočkou. To by mělo být hlavní téma. Koncová stanice na lokálce je jen vedlejší věc. Klidně by mohla být i ve skryťáku.

To jsi,ale neuvedl :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště