V těch mojich uvahách se začaly povážlivě množit objekty, které bych tam rád umístil. Jsou to všechno unikáty, které nikde nekoupím, takže si to budu muset udělat. Při brouzdání po netu jsem objevil pěkné papírové modely standardních českých (rakouských) drážních objektů z lokálek. Udělala to německá firma GleiMo a zrovna tyto lze jako “pedeefka” zdarma stáhnout z internetu. Pokud to neznáte, mrkněte se na:
http://www.gleimo.de/download/042011/dl042011.phphttp://www.gleimo.de/download/012011/dl012011.phphttp://www.gleimo.de/download/032011/dl032011.phpVýhodou papíráku je, že spousta malých detailů není v 3d, ale jsou pouze dokresleny. Je to samozřejmě kompromis, ale pokud si to člověk sám navrhuje, může si tu hranici zvolit podle svých představ. Napadá mě, že by se to ještě dalo zkombinovat s 3d tiskem některých drobností.
Začal jsem schánět soft, ve kterým se taková vystřihovánka dá co nejsnadněji udělat. Našel jsem stránky ModelTrainSoftware.com patřící rodinné firmě Evan's Design. Přečetl jsem si o tom různé recenze, některé až pozřele kladné. Vybral jsem si “Model builder” což by měl být soft pro vlastní návrh a Brickyard program pro tisk různých cihlových a kamenných zdí. Včera jsem zaplatil $48 a stáhl si to.
Je to tak trochu zrakový výtěr. Kdyby byla možnost stáhnout demo nebo trial version, asi bych ještě hledal něco lepšího.
Ten Brickyard má hodnotu 20 souborů různých cihlových nebo kamenných zdí a to ještě pokud chci získat soubor, se kterých budu moci dál pracovat, musím pustit tisk na virtuální tiskárnu (PDFcreator), která mi ten soubor vytvoří. Kromě toho ty textury, ze kterých se větší plocha skládá, na sebe moc přesně nenavazují, takže to vytváří poměrně viditelné svislé a vodorovné pruhování. Asi by se ty textury daly někde na netu stáhnout zadarmo. Dávat to do programu, který kromě toho vytištění tedy v určeném měřítku, nic jiného neumí, se zdá skoro zbytečné. Na druhou stranu je pravda, že pro Američana $12 nejsou žádné peníze. No, internet dopravuje zadarmo, tak nad tím můžu mávnout rukou.
Vlastní Model Builder žádné trojrozměrné modely dělat neumí. Musíte si v Cadu nebo v nějakém kreslícím programu navrhnout plošnou vystřihovánku. Ten program na jednotlivé dílce (rozvinuté tvary) umí s určitým omezením umístit textury zdí (omítnutých, cihlových, kamenných, dřevěných atp) , soklů, pilířů nebo říms. Umí pokrýt rozvinutý tvar střechy plechem, došky nebo taškami. Je to upraveno na americké zvyklosti, takže azbest tam nenajdete. Tyhle textury materiálu se snad dají doplnit vlastními vzorky. Pak jsou tam různá okna, dveře a vrata, (ale zase pro nás mají neobvyklé tvary), které můžete po stěně rozmístit a nastavit vhodnou velikost. Můžete tam přidat různé chlopně pro lepení modelu. No a pak model vytisknete.
Chtěl jsem to na něčem malém vyzkoušet, jako první mě napadl drážní most přes potok (viz. fotky výše). No dalo by se to, ale z nějakého drobného kamení. Ale tak, aby to nějak vypadalo, pořádné klenáky tvořící oblouk, různě přitesané kameny, pořádná kamenická práce, to ani náhodou.
Když jsem zklamaný promýšlel jak to udělat, aby to mělo trochu šmrnc, napadlo mě, že se bez tohoto prográmku zcela určitě obejdu. Přes víkend pustím návrh kolejiště z hlavy a pokusím se navrhnout vystřihovánku mostku. O výsledcích budu informovat.