kolejiště TT 3700x1800

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: kolejiště TT 3700x1800

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 06 pro, 2019 8:54 am

Jde to, ale žere místo. Nádraží se většinou stavěli na straně k osídlení (ano, není to pokaždé).
Ale mě je víc líto té schované hlavní trati.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod vaclavtt » pát 06 pro, 2019 9:52 am

Propojil jsem horní stanice. Bral jsem ohled na překlad (údolí) a na co nejvíce otevřenou hlavní trať.
Přílohy
pracovní VII..jpg
vaclavtt

Příspěvekod MichalM » pát 06 pro, 2019 11:31 am

To přesunutí staniční budovy k okraji kolejiště mi přijde jako super nápad. Když si dokreslíš, kolik místa ti zabere silnice, točna autobusu, případně nějaké parkoviště, tak jseš ve svém plánku téměř u trati. Navíc když údolím prochází silnice, která vede vpodstatě těsně kolem ostatních stanic, tak je otázkou, proč by tam stavěli ještě trať.

V souvislosti s tím mě včera napadl ještě jeden nápad viz. přiložený plánek (překlad odhadem). Staniční budova velké stanice by byla vlevo dole (nemusí tam být nutně celá, klidně bych pracoval pouze s částí budovy). V pravém dolním rohu by mohlo být menší depo pro potřeby lokálky. Hlavní trať na obě strany ze stanice klesá. Lokálka stoupá k nákladišti, kde je její nejvyšší bod. Nejedná se o stanici pro křižování vlaků, ale pouze zastávku (směrem ke středu panelu) s nákladištěm - buďto nějaký průmysl, dříví, důl, místa je tam dost. Před tunelem začíná lokálka klesat a končí v koncové stanici, která je o 1cm níž než velká stanice. Staniční budova by zde byla opět k okraji kolejiště.

Celková idea je taková, že lokálka překonává kopec a končí za ním v koncové stanici. Při pohledu z jedné nebo druhé strany kopec jasně odděluje obě stanice. Nevede mezi nimi žádná cesta. Údolí je spádované od hlavní stanice směrem ke koncové. Jelikož je údolí nejnižším místem, tak by v něm měl téct alespoň nějaký potok.

U nákladiště by mohlo být pár domečků na okraji lesa (proto je tam zastávka), vést by sem mohla starší kamenná cesta z pravého okraje (např. kolem tunelů - přejezd přes lokálku a přes hlavní trať nad tunelem.

Co se týče poloměrů, tak na hlavní trati je min 600mm, na lokálce min 500mm. V hlavní stanici jsou výhybky EW3 (mimo jedné vlevo dole), na lokálce EW2.
Přílohy
stanice_sikma.png
MichalM

Příspěvekod vaclavtt » pát 06 pro, 2019 2:33 pm

MichalM píše:To přesunutí staniční budovy k okraji kolejiště mi přijde jako super nápad. Když si dokreslíš, kolik místa ti zabere silnice, točna autobusu, případně nějaké parkoviště, tak jseš ve svém plánku téměř u trati. Navíc když údolím prochází silnice, která vede vpodstatě těsně kolem ostatních stanic, tak je otázkou, proč by tam stavěli ještě trať.

V souvislosti s tím mě včera napadl ještě jeden nápad viz. přiložený plánek (překlad odhadem). Staniční budova velké stanice by byla vlevo dole (nemusí tam být nutně celá, klidně bych pracoval pouze s částí budovy). V pravém dolním rohu by mohlo být menší depo pro potřeby lokálky. Hlavní trať na obě strany ze stanice klesá. Lokálka stoupá k nákladišti, kde je její nejvyšší bod. Nejedná se o stanici pro křižování vlaků, ale pouze zastávku (směrem ke středu panelu) s nákladištěm - buďto nějaký průmysl, dříví, důl, místa je tam dost. Před tunelem začíná lokálka klesat a končí v koncové stanici, která je o 1cm níž než velká stanice. Staniční budova by zde byla opět k okraji kolejiště.

Celková idea je taková, že lokálka překonává kopec a končí za ním v koncové stanici. Při pohledu z jedné nebo druhé strany kopec jasně odděluje obě stanice. Nevede mezi nimi žádná cesta. Údolí je spádované od hlavní stanice směrem ke koncové. Jelikož je údolí nejnižším místem, tak by v něm měl téct alespoň nějaký potok.

U nákladiště by mohlo být pár domečků na okraji lesa (proto je tam zastávka), vést by sem mohla starší kamenná cesta z pravého okraje (např. kolem tunelů - přejezd přes lokálku a přes hlavní trať nad tunelem.

Co se týče poloměrů, tak na hlavní trati je min 600mm, na lokálce min 500mm. V hlavní stanici jsou výhybky EW3 (mimo jedné vlevo dole), na lokálce EW2.

Mohu Tě poprosit o náčrt krajiny, silnice a potůčku? Případně budov. Stačí do náhledu JPG třeba PC tužkou. Počítal si s výtopnou, jámou a jeřábem? Také zbrojení naftou. Ty velké rádiusy se mi líbí moc. Jak s tím křížením mostů přes údolí? Dole viadukt a nad ním most? Jak Ti vychází dlouhé staniční koleje v hlavní stanici? Také mám trochu hokej v těch výškových úrovní. Na náhledu jsou překryty kolejemi.
Václav
vaclavtt

Příspěvekod milan ferdián » sob 07 pro, 2019 7:09 am

MichalM
Musím uznat, jsi dobrý. Spolu s Michalem Šuhajdou, lajbltem budete dobrá trojka. Držím palce.

vaclavtt
Václave, prošel jsem tvé vlákno a chybí zde důležitá informace. Vzdálenosti a rozměry překladu nad kolejištěm. Důvodem je to, že kluci neví do jaké výškové nivelity tratě mohou jít. Věty "mosty budou vyndavací" nerozumím , proč. :?: Nakresli výškový řez, stačí jednoduchá skica, ať si můžeme udělat obrázek, jak to s tím překladem reálně vypadá nad budoucím kolejištěm.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Malape » sob 07 pro, 2019 12:24 pm

Bude dobré, když to Václav ještě upřesní (šířka překladu, jak moc zasahuje překlad dovnitř kolejiště), ale já to pochopil takhle. (plánek)

Jinak jediné místo na naší síti železnic, kde jsou dva mosty nad sebou mě napadá zde:
https://www.google.cz/maps/@50.5777739, ... 312!8i6656
Přílohy
preklad.png
preklad.png (12.37 KiB) Zobrazeno 4436 krát
Malape

Příspěvekod MichalM » sob 07 pro, 2019 9:06 pm

S tím překladem je trochu obtíž. Přehlédnul jsem, že pod ním je pouze 5cm místa. To znamená, že celá hlavní stanice může být max. 4 cm vysoko (nahoru půjdou ještě nějaká nástupiště apod, tak to nemůže být nadoraz). Navíc v tomto místě nebude možné mít SN, protože se tam prostě výškově nevleze a bude muset být celé v pravé části.

Dokreslil jsem do plánku alespoň pro představu pár věcí. Modře potok, který se potáhne v podstatě po základové desce. Vlevo nahoře hnědou polní cestu, která přejezdem křižuje hlavní trať, podjíždí lokálku a mizí pryč. Měla by vést poměrně blízko k tunelu a směrem k okraji klesat, jinak u tunelu vznikne lavor bez odtoku. Zeleně jsem nakreslil nejvyšší místa. Hřbety oddělí pohledově koleje lokálky. Vpravo bych za nákladištěm svah zarostl lesem, doplnil jsem i pár domečků. Vpravo je znázorněná cesta k nákladišti, kterou je potřeba dobře pohledově oddělit od koncové stanice. Překlad mě donutil nahoře zviditelnit i hlavní trať.

Zázemí pro páru (výtopna, jáma, voda, uhlí, atd.) bych udělal v koncové stanici. Když lokálku stavěli, tak si postavili vlastní zázemí a po sjednocení drah už to tak zůstalo. Tak to běžně fungovalo. Zbrojení naftou bych udělal na kolejích vpravo dole, kde by mohla případně být i ta dvoumístná remíza. Tady nevím, jestli už nějakou máš, nebo je to možné změnit. Teoreticky by zde stačilo tankování nafty, remíza pro motorák lokálky a odstavná kolej pro nějakou další lokomotivu. Vzhledem k tomu, že zde vlaky z hlavní trati nekončí, tak není potřeba mít větší depo.

Přemostění tratí a potoka bych klidně řešil dvěma různými železnými mosty. Budou se ti mnohem lépe dělat vyndavací (při této délce by jim mohlo stačit podepření pouze v kraji). Pokud bys chtěl kamenný, tak bych udělal kamenný spíš ten větší, aby ti vyšla klenba od kraje ke kraji. U toho spodního si myslím, že ti to určitě nevyjde a budeš muset řešit zasazení do krajiny tak, abys ji při manipulaci nezničil a nebylo to moc poznat.
Přílohy
stanice_sikma.png
MichalM

Příspěvekod MichalM » sob 07 pro, 2019 9:11 pm

milan ferdián
Děkuji za pochvalu od mistra. Na tvoje super nápady a plánky to nemá. Bohužel na to nemám moc času, tohle mě akorát nějak zaujalo, tak jsem zkusil něco nakreslit. Zasloužilo by to dalších pár hodin přemýšlení a úprav, protože s tím překladem je to trochu oříšek.
MichalM

Příspěvekod vaclavtt » sob 07 pro, 2019 9:19 pm

milan ferdián píše:MichalM
Musím uznat, jsi dobrý. Spolu s Michalem Šuhajdou, lajbltem budete dobrá trojka. Držím palce.

vaclavtt
Václave, prošel jsem tvé vlákno a chybí zde důležitá informace. Vzdálenosti a rozměry překladu nad kolejištěm. Důvodem je to, že kluci neví do jaké výškové nivelity tratě mohou jít. Věty "mosty budou vyndavací" nerozumím , proč. :?: Nakresli výškový řez, stačí jednoduchá skica, ať si můžeme udělat obrázek, jak to s tím překladem reálně vypadá nad budoucím kolejištěm.
-m-

Obrázek od Malape je správný. Je to přesně tak. Překlad je po celé místosti a tudíž přes celé kolejiště. Mosty chci a musí být vyndavací. Rozdrtil bych je o překlad. Překlad = údolí. Jak jsem psal v úvodu vlákna, tak bych udělal na pilířích přesná sedla (mám své cnc) ve kterých budou pevné piny (na každé straně 4) z rozebraných konektorů a most nebo viadukt se veme a odendá. Bude pohodově na obou koncích elektricky spojen s kolejovýcm DCC a další dva piny budou klemovací pro výtah. Ve chvíly, kdy nevyndáš most, tak výtah do horní polohy nepojede.

Pokud mohu, tak odbočím z tohoto tématu. Před lety se do mých rukou dostala kniha plánků od Tebe. Byla i s věnováním pro Petra Kremlu (velice šikovný chlapík od kterého mám cnc frézku). Myslím si, že máš železničního ducha v sobě. List po listě jsem si pročítal a prohlížel a připadal jsem si jako malý kluk, který listuje v katalogu BTTB. Také jsem minulý rok projížděl vlákno LOKET. Smekám, protože stanici a prostředí velice dobře znám. Jsem z Chebu a přes Loket jezdím na kole do KV apod. Letos v létě jsem se zastavil u řeky, která je souběžná s tratí a myslel jsem na uvedené vlákno. Prostě dobrý! V duchu jsem si vlastně přál, že se třeba k mému kolejišti taky vyjádříš. Už nad tím přemýšlím téměř rok, postupně pořizuji výhybky, koleje apod. Zvedací zařízení je také hotové. Kolem vánoc jsem si chtěl vyrobit rámy a postupně začít budovat. Nechci to uspěchat a proto se raději radím............

Hezký večer všem!
Václav
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 07 pro, 2019 9:38 pm

něco málo ukázek staveb. U výtopny jsem udělal v podpalubí pekelnou mechaniku obsahující 4 serva. Každé křídlo se otevírá zvlášť a jinak rychle. Trochu úlet, ale dokonalá realita. :D
Přílohy
stavědlo.JPG
celek.JPG
rozvalina.JPG
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 07 pro, 2019 9:39 pm

Trochu baráčků.
Přílohy
vesnice.JPG
Tršnice celek.JPG
trafačka.JPG
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 07 pro, 2019 9:40 pm

......na vodu.
Přílohy
výtopna.JPG
vodárna.JPG
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 07 pro, 2019 9:47 pm

Přes údolí bych nejraději udělal most se spodním obloukem. Ještě než byl odtáhnut a nahrazen novým..........
Přílohy
most u Pňovan.JPG
vaclavtt

Příspěvekod vaclavtt » sob 07 pro, 2019 9:51 pm

Krásná scenérie do mého plánovaného údolí.
Přílohy
u Bečova.JPG
vaclavtt

Příspěvekod milan ferdián » ned 08 pro, 2019 6:36 am

MichalM píše:milan ferdián
Děkuji za pochvalu od mistra. Na tvoje super nápady a plánky to nemá. Bohužel na to nemám moc času, tohle mě akorát nějak zaujalo, tak jsem zkusil něco nakreslit. Zasloužilo by to dalších pár hodin přemýšlení a úprav, protože s tím překladem je to trochu oříšek.

Je, ale ty jsi si Michale s překladem poradil. Znovu říkám, když takto budeš stále něco zkoušet, budete s kolegy "Dobrá trojka".
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště