TT domácí kolejiště L 330x220

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT domácí kolejiště L 330x220

Příspěvekod JiriKTT » úte 14 led, 2025 9:51 pm

V tom návrhu z 9:27 jsou ta seřaďovací návěstidla zakreslena na naprosto nesmyslných místech. Mnohem lépe to navrhl sidlo. Jde o to, že návěstidlo musí být před námezníkem výhybky, ne až ve výhybce. Takhle posun, který zastaví před návěstidlem, už blokuje druhou kolej ve výhybce a tak nedává žádný smysl takto návěstidla umisťovat. U skladiště na pravé straně patří návěstidlo přibližně do míst, kde je přechod drátovodu pod kolejí. Jak je namalované platí i pro posun ze záhlaví, ne jen od skladiště. Zcela stejný problém je na levé straně - takto umístěné platí jak pro kusou odstavnou kolej, tak pro jízdu ze záhlaví a rozhodně nezakazuje posun na kusé koleji k námezníku. A rozhodně není důvod ho umisťovat vlevo.
Jinak je to takové "nedodělané" Sidlo rozmístil návěstidla logicky tak, aby jimy mohl být řízen veškerý posun ve stanici. Teď zbyla jen některá návěstidla. Nicméně vzhledem k těm naznačeným drátovodům jde o model elektromechanického zabezpečovacího zařízení a tam lze i ve skutečnosti vidět různé kombinace.
Na pravém zhlaví je námezník u angličana mezi 4. a 5. kolejí ještě před návěstidlem u 4. koleje. Návěstidlo musí být před námezníkem.
A jestli dobře vidím, tak u angličana jsou dvě samostatná výhybková návěstidla. Ta by ale neukazovala nic smysluplného. K angličanu patří jedno společné umístěné uprostřed. Teď honem nemám fotku.
Omlouvám se za tolik kritiky. Pochopitelně, ať si to autor udělá, jak uzná za vhodné. Jen mi přijde líto, když se rodí docela pěkné kolejiště, aby v něm byly takové chyby. Ale uznávám, že jsem postižen znalostí železnice a to, co mě dráždí, většině diváků vadit nebude.
TT, DR5000
JiriKTT

Příspěvekod Fox » stř 15 led, 2025 7:59 am

@JiriKTT: díky za připomínky, zdá se, že stav pacienta je horší, než jsem předpokládal.
Možná se z toho nakonec vyvrbí důkladnější rekonstrukce. Říkám rekonstrukce, protože kolejiště již před delší dobou bylo prohlášeno za hotové ( :lol: ) a chtěl jsem to jen lehce vytunit. Dobrá, udělám všechno pro to, abych odstranil největší chyby, pokud to půjde bez celkové destrukce. Začnu tím, že udělám pořádnou fotku - letecký pohled, aby bylo jasné co kde je a není... Nyní jsem použil rychlé foto mobilem, z třesoucí se ruky nad hlavou a ve stoji na špičkách. Vezmu si štafličky a pořádné světlo.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Fox » čtv 16 led, 2025 7:38 am

Ahoj všem. Zatím jsem si pročetl příspěvek JiriKTT a možná tomu správně nerozumím.
Na pravém zhlaví je námezník u angličana mezi 4. a 5. kolejí ještě před návěstidlem u 4. koleje. Návěstidlo musí být před námezníkem.
Podle fotek, které jsem si půjčil z https://masinky2003.wz.cz/ mohou být návěstidla i před námezníky, viz:
odj_s.jpg
odj_s.jpg (41.7 KiB) Zobrazeno 2403 krát

Výhradu u angličanů chápu, upravil bych to nějak ideově takto:
angl_nav 1.JPG
Fox

Příspěvekod BohousP » čtv 16 led, 2025 8:01 am

Návěstidla se před námezníky skutečně vyskytují. Pokud návěstidlo zakazuje jízdu, musí začátek vlaku zastavit 10 m před návěstidlem. Námezníky určují, kam smí vozidlo zasahovat, např. při posunu, aby nebyl ohrožen provoz na sousední koleji. Tedy není přímá souvislost mezi polohou návěstidla a námezníku. Pokud je dříve námezník, musí vlak zastavit před ním. Typicky sdružené odjezdové návěstidlo pro koleje spojující se na zhlaví.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod sidlo » čtv 16 led, 2025 8:36 am

hnidopich terminologie
BohousP píše:Typicky sdružené odjezdové návěstidlo pro koleje spojující se na zhlaví.

má být skupinové návěstidlo
sidlo

Příspěvekod BohousP » čtv 16 led, 2025 7:36 pm

sidlo píše:hnidopich terminologie
BohousP píše:Typicky sdružené odjezdové návěstidlo pro koleje spojující se na zhlaví.

má být skupinové návěstidlo

Sorry, máš samozřejmě pravdu, Petře.
BohousP

Příspěvekod JiriKTT » čtv 16 led, 2025 8:10 pm

Ano, návěstidla jsou před námezníkem i na uvedené fotce. U prostřední koleje na té fotografii je potřeba brát v úvahu bližší námezník, tedy ten mezi levou a prostřední kolejí (počítám jen s těmi kolejemi, u kterých jsou na fotografii vidět návěstidla). Levé návěstidlo se řídí jen námezníkem mezi levou a prostřední kolejí a pravé návěstidlo se řídí námezníkem mezi pravou kolejí a výhybkou úplně vpravo.
V případě kolize návěstidla na modelu s námezníkem u angličana bych posunul námezník, myslím, že to vyjde. Námezník má být v místě, kde se osy kolejí přiblíží natolik, že vozidlo stojící na jedné koleji by zasahovalo do průjezdného průřezu druhé koleje. I z té fotky je patrné, že ve skutečnosti se typicky námezníky vyskytují mezi výhybkou a místem, kde se koleje srovnají do rovnoběžek. Takže bych námezník přesunul někam ke středu angličana, těsně za úroveň návěstidla a to už se snese. Ve skutečnosti musí být návěstidlo ještě o pár metrů před námezníkem, ale vzhledem ke zkracování délek na modelu bych se s tím netrápil.
TT, DR5000
JiriKTT

Příspěvekod lajblt » sob 18 led, 2025 10:28 pm

Ono je dobré nedávat na kolejiště námezníky "jen tak od oka", ale vzít šablony průjezdného průřezu podle NEM a námezník dát do místa, kde se profily sbíhajících se kolejí právě dotýkají. Budete tak mít i v modelu jistotu, že nedojde ke kolizi vozidel. U sebe na kolejišti to tak mám a v místě námezníku je navíc i hranice jednotlivých kolejových obvodů.
lajblt

Příspěvekod Fox » ned 19 led, 2025 6:43 am

Díky za další podněty. Námezníky ještě prověřím a posunout je v případě potřeby nebude problém. Tam, kde to je opravdu nevhodné - malé rozdíly v mm řešit nebudu. Hranice (elektrických) obvodů mám řešeny vesměs podle napojení výhybek, jednoduše tam, kam vyšla izolovaná spojka. To samozřejmě nebylo u námezníku. Kolejiště provozuji vždy s programem (já používám iTrain), kde jsou hranice úseků (bloků) řešeny softwarově.
Mám dotaz na odborníky: nemáte někdo rozměry (nebo odkaz, kde bych to našel) návěstidla pro křižovatkovou výměnu - viz obr? Stačí přibližně, na nějakém tom cm samozřejmě nesejde :) Díky předem
navestidlo anglican 1.jpg
Fox

Příspěvekod BohousP » ned 19 led, 2025 8:31 am

Toto je ze slovenské normy. Viz také https://www.masinky.info/2013/12/soubory-ke-stazeni-i/
Přílohy
Screenshot_2025-01-19-09-37-21-236-edit_com.adobe.reader.jpg
BohousP

Příspěvekod Fox » ned 19 led, 2025 8:54 am

No super. Hledal jsem v SŽDC i jinde... Tohle je ono. Díky moc :idea:
Fox

Příspěvekod BohousP » ned 19 led, 2025 10:12 am

To bys možná zvládl i svítící. 4 LED velikosti 0402 (nejlépe na drátcích z Aliexpressu) a pevná ruka to jistí.
BohousP

Příspěvekod Fox » úte 28 led, 2025 4:30 pm

První fáze úprav stanice provedena, tj. výměna výhybkových návěstidel u křižovatkových výhybek. Nakonec jsem je spáchal z výtisků na 3D, struny, plastových odřezků - co se válí na modelářském stole. Kdybych jich vyráběl víc, už vím jak na to. Tyhle dvě nejsou v detailu nic moc, ale z dálky se to snese. Nový štěrk jsem přiznal a myslím že jsem dobře udělal. Vytvořilo to další detail pro zkoumavého pozorovatele... Tak jdeme dál, nyní přijde na řadu úprava rozmístění některých námezníků.
IMG_1468.jpg
IMG_1470.jpg
Fox

Příspěvekod cipisekmp » úte 28 led, 2025 5:08 pm

Ahoj. No, me se to libi. Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod JendaTT » úte 28 led, 2025 11:07 pm

Ta tráva ve štěrku je hodně povedená, budu se muset nechat inspirovat 8)
JendaTT

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště