TT domácí kolejiště L 330x220

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT domácí kolejiště L 330x220

Příspěvekod Fox » pon 29 srp, 2022 8:24 am

Dík za chválu, ale znám svoje slabiny :D .
Ano, ta ostrá hrana tam neměla být. Stačilo vzít po dohodovení výtisku pilník a trochu na tom s citem zapracovat.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Zlámalík » pon 29 srp, 2022 11:42 am

Fox píše:Dík za chválu, ale znám svoje slabiny :D .
Ano, ta ostrá hrana tam neměla být. Stačilo vzít po dohodovení výtisku pilník a trochu na tom s citem zapracovat.

Slabiny znáš asi jen ty, já tiše závidím.
No teď tam budeš muset hodně jezdit, aby se to ojezdilo :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Fox » pon 13 led, 2025 7:54 am

Oprašuji svoje téma, po nehorázné době. Poslední avizovaná akce byla stavba nové výpravní budovy ("Retz") ve stanici Vlčí Hrádek. To bylo v roce 2022 (to to letííííí :o ).
V roce 2023 jsem úplně nespal a provedl jsem hurá akci, která spočívala ve výměně všech světelných návěstidel na kolejišti. Je jich celkem 17 kusů, pokud dobře počítám. A to zůstaly beze změny 1 ks seřaďovacího a 2 k předvěsti (z-ž).
Původně totiž byly všude pouze dvouznakové (z-č), protože používaný program iTrain neuměl CZ návěstní soustavu a bylo nutno používat systémový tzv. "General signal", který měl pouze dva stavy. A tím pádem kolejiště v tomto ohledu bylo spíše hračkové. To se s příchodem novější verze změnilo. Sice vývojáři stále nepočítají s CZ / SK uživateli (předpokládám, že na jejich spočtení by stačily prsty jedné ruky), nicméně funkce "General signal" byla rozšířena na čtyři znaky (standardně z-ž-ž-č), které se však dají přemapovat na čtyřznakové návěstidlo, jehož funkce se již "podobá" naší návěstní soustavě. Já jsem dospěl k následující konfiguraci aspektů.
General signal_modified.jpg
General signal_modified.jpg (9.72 KiB) Zobrazeno 3033 krát
To mi umožnilo osadit na kolejiště (až) čtyřznaková návěstidla, která se chovají dle CZ soustavy (nejsem odborník, aspoň se mi to tak jeví :lol: ). A hlavně program iTrain ví, jaký z uvedených aspektů nastavit, dle požadované vlakové cesty. A o to mi hlavně šlo. Protože jsem přeházel barvy (podle CZ) a nahradil jednu žlutou bílou (pro posun), ovládám každou LED v návěstidle samostatně, bez dekodéru. Je to sice hodně drátů, ale plochý kabel a trpělivost při pájení to spraví...
Teď, v rámci dalšího "upgrade", uvažuji o doplnění chybějících seřaďovacích návěstidel ve stanici Beránkov, kde je taky napojena tovární vlečka. Situace je trochu vidět na fotce shora, kde jsem přikreslil možné umístění návěstidel.
posun_1.JPG
A protože nejsem moc zběhlý v provozu, prosím o rady:
- výtažná kolej: návěstidlo tak jak je, kryje jednak posun do fabriky, jednak vjezd spojkou do stanice, bez rozlišení. Je to tak správně, nebo nějak upravit?
- výjezd z fabriky: krýt každou kolej, nebo dohromady, nebo vůbec? Jak to "bývá v praxi"?
- lze z důvodu nedostatku místa umístit návěstidlo na pravou stranu koleje (jde mi o výjezd z kusé vlevo, kde je vpravo málo místa). U této koleje by se to nemohlo splést - sousední kolej je z druhé strany.

Díky všem.
Fox

Příspěvekod sidlo » pon 13 led, 2025 8:31 am

Fox píše:Protože jsem přeházel barvy (podle CZ) a nahradil jednu žlutou bílou (pro posun), ovládám každou LED v návěstidle samostatně, bez dekodéru.

To si neumím představit, jak ovládat z počítače LED bez dekodéru.

Fox píše:Protože jsem přeházel barvy (podle CZ) a nahradil jednu žlutou bílou (pro posun)

To je drbání se pravou rukou za levým uchem. Hodně lidí si představuje návěstidlo jako soubor barevných LED, které je třeba ovládat samostatně. Na první pohled jednoduché, ale pro realizaci komplikované.

Fox píše:nicméně funkce "General signal" byla rozšířena na čtyři znaky (standardně z-ž-ž-č)

To je důsledek chybného přístupu počítat jednotlivé LED. Lepší přístup je počítat návěsti. Typ návěstidla General Signal může mít až 14 různých návěstí, viz https://sites.google.com/site/sidloweb1/uni16ard-nav-tc/pripojeni-k-itrain. Nemusí být všechny využity. Počet obsazených adres příslušenství je potom počet návěstí /2. Každá návěst je pak definovaná adresou a polohou výstupu Red/Green (nebo taky Closed/Thrown, nebo taky Přímo/Do odbočky).

A při použití vhodného dekodéru se pak z počítače odesílají kódy návěstí (adresa a směr) a o správné zobrazení návěsti se postará dekodér. Ten rozsvěcuje správné LED včetně správného blikání, jako např. https://sites.google.com/site/sidloweb1/uni16ard-nav-tc.
sidlo

Příspěvekod Fox » pon 13 led, 2025 9:06 am

dík za "radu". Samozřejmě, že mezi PC a LED něco je, dík za lekci, už to vše dávno funguje.
Není předmětem tohoto tématu, ani dotazu.
Fox

Příspěvekod sidlo » pon 13 led, 2025 9:28 am

Návěstidla dle vkusu každého soudruha. Moje doporučení je následující.
Na vlečce bych návěstidla zrušil. Nahradil bych je jedním krycím seřaďovacím návěstidlem před přejezdem na vjezdu do stanice.
Pokud bude první kolej před staniční budovou manipulační, což by zřejmě měla být, tak na obou koncích použít seřaďovací návěstidla.
Potom nezapomenout dát seřaďovací návěstidla na záhlaví před první výhybku.

posun_2.JPG
sidlo

Příspěvekod Fox » pon 13 led, 2025 9:48 am

Dík za radu, to je to co potřebuji.
Ohledně dekodéru - sorry za reakci "není to nic osobního" :lol: Ano, beru, napsal jsem to nejasně. Měl jsem na mysli, že nepoužívám žádný dekodér určený pro návěstidla, ale mám na kolejišti vícero DR4018 dekodérů, v základní konfiguraci, kdy spínají samostatné výstupy samostatnými adresami. Pro mně tedy byla cesta nejmenšího odporu sestavit použitelné aspekty v iTrainu a jednotlivým LEDkám přiřadit adresy. Snad to popisuji srozumitelně. Tabulka mapování stavů v iTrainu v mém konkrétním případu pro odjezdové návěstidlo vypadá takto:
Odjezdove nav.jpg
. Pro vysvětlení ostatním: výstupy označené "green" a "red" neznamenají barvy, ale iTrain označení stavu výstupu, tedy vlastně 1 a 0 (docela matoucí, že?). Takže v tomto příkladu: (Output Green=LED svítí):
- Stop: aktivní pouze adresa 117 a příslušná LED ovládaná přes DR4018 svítí
- Go: adr 116 svítí
- Restricted: adr116 svítí, adr119 svítí
atd.
Fox

Příspěvekod sidlo » pon 13 led, 2025 10:11 am

To označení stavu výstupu Red/Green pochází od Märklin. Proto jsem dal do závorky Closed/Thrown (Digitrax), Right/Left (Lenz), 1/0, high/low adt.
Při použití DR4018 je možné iTrain nastavit 5 výstupů. Při maticovém řízení je tím je možno rozsvěcet až 5 světel.
Protože DR4018 umí nastavit na výstupu i blikání, tak jednoduchým trikem lze zajít ještě dál. Např. konfigurace vjezdového návěstidla se šesti výstupy:
Výstup:
1 - horní žlutá svítí
2 - zelená svítí
3 - červená svítí
4 - bílá bliká
5 - dolní žlutá svítí
6 - horní žlutá bliká
Při této konfiguraci musí být výstupy 1 a 6 spojeny přes ochranné diody, protože vedou na stejnou žlutou LED. V programu iTrain nastavit 6 výstupů. Potom lze na vjezdovém návěstidle zobrazit všechny možné návěsti, těch je asi osm.
sidlo

Příspěvekod Fox » pon 13 led, 2025 10:15 am

Díky za informaci, vidím, že se v tom skvěle orientuješ. Určitě, je tady pořád prostor na zlepšování.
Fox

Příspěvekod michal_n_cz » pon 13 led, 2025 11:43 am

sidlo píše:Návěstidla dle vkusu každého soudruha. Moje doporučení je následující.
Na vlečce bych návěstidla zrušil. Nahradil bych je jedním krycím seřaďovacím návěstidlem před přejezdem na vjezdu do stanice.
Pokud bude první kolej před staniční budovou manipulační, což by zřejmě měla být, tak na obou koncích použít seřaďovací návěstidla.
Potom nezapomenout dát seřaďovací návěstidla na záhlaví před první výhybku.

posun_2.JPG

No ono nejjednodušší by asi bylo tam žádné ranžírky nedávat, jednoznačně stanovit, kde jsou hranice vlečky, buď před nebo za přejezdem, tam výkolejka, přejezd zabezpečit kříži, v SŘ nařídit při posunu střežení a max. r 5km/h. Ty kolejové spojky mezi manipulační kolejí a dopravními kolejemi místně stavěné zamykací, výsledný klíč do EMZ poblíž, v DK nebo na stavědle, nebo "na háček na nástěnku" tamtéž. Ranžírky jen zpětné za poslední vyhýblou do trati. I bez nich by se to obešlo, návěstidla na dopravních kolejích můžou být jen pro jízdu vlaků, bílá na nich bude jen pro přivolávačku.
michal_n_cz

Příspěvekod Fox » úte 14 led, 2025 8:27 am

No fajn, díky za názory. Nakonec tedy změním plány a osadím návěstidla na výjezd z tovární vlečky a na obě kusé. Zde ještě prosím o odpověď na původní dotaz:
- může být návěstidlo z prostorových důvodů na opačné straně koleje (viz nákres - kusá vlevo)?
Dík
posun_2.jpg

Jinak: chápu, že v praxi by bylo všechno jinak (viz michal_n_cz: ranžírky nedávat atd.). Zde mně napadá hluboká pravda citátu z knihy Jamese Hiltona: Small Layout Design handbook, a to, že nevytvářime model kolejiště, ale modelové kolejiště :idea:
Fox

Příspěvekod BohousP » úte 14 led, 2025 8:36 am

Návěstidlo může být na levé straně, pokud je to potřeba z důvodu prostorových nebo lepší viditelnost (v oblouku). Obvykle se na tento stav upozorňuje samostatnou návěstí. Tyto návěsti jsou ale jen pro hlavní návěstidla, předvěsti a přejezdníky. Pro seřaďovací návěstidla se u SŽ(DC) nepoužívají. Slovenské železnice je mají (modrá šipka v bílém poli).
https://www.atecheb.cz/sites/default/files/2022-05/t_ate_78505.pdf
Přílohy
Screenshot_2025-01-14-09-57-22-930-edit_com.adobe.reader.jpg
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod sidlo » úte 14 led, 2025 8:56 am

Záleží na tom, jaká se modeluje epocha.
Dnešní předpis D1

Čl. 74 Umísťování návěstidel
(4) Pro zajištění stavebně technických parametrů dráhy nebo dohlednosti nepřenosných návěstidel je dovoleno umístit na opačné straně, přímo u koleje:
a) hlavní návěstidla, samostatné předvěsti, samostatné opakovací předvěsti, seřaďovací návěstidla, opakovací seřaďovací návěstidla, spádovištní návěstidla, opakovací spádovištní návěstidla, kmenové přejezdníky a opakovací přejezdníky za podmínek stanovených Správou železnic;

Čl. 75 Indikátorová tabulka se šipkou
intikatorova_tabuka_sipka.png
intikatorova_tabuka_sipka.png (4.05 KiB) Zobrazeno 2667 krát

(6) Indikátorovou tabulku se šipkou lze na seřaďovací návěstidla, opakovací seřaďovací návěstidla, spádovištní návěstidla a samostatná opakovací spádovištní návěstidla umisťovat pouze výjimečně a se souhlasem gestorského útvaru tohoto předpisu. Informace o umístění indikátorové tabulky na příslušném návěstidle musí být uvedena v ZDD.

Takže seřaďovací návěstidlo je možné dát na opačnou stranu a indikátorovou tabulku mít nebude.
sidlo

Příspěvekod Fox » úte 14 led, 2025 9:06 am

Bohouš, sidlo: díky moc. Holt kdo umí, umí... Sice, jak jsem psal, dělám modelové kolejiště a ne (přesný) model kolejiště, přesto je fajn se vyvarovat úplným blbostem.
Fox

Příspěvekod Ivan » úte 14 led, 2025 4:22 pm

Tu šipku tam dej, bude to hezký detail na kolejišti a nedá tolik práce.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště