Oprašuji svoje téma, po nehorázné době. Poslední avizovaná akce byla stavba nové výpravní budovy ("Retz") ve stanici Vlčí Hrádek. To bylo v roce 2022 (to to letííííí

).
V roce 2023 jsem úplně nespal a provedl jsem hurá akci, která spočívala ve výměně všech světelných návěstidel na kolejišti. Je jich celkem 17 kusů, pokud dobře počítám. A to zůstaly beze změny 1 ks seřaďovacího a 2 k předvěsti (z-ž).
Původně totiž byly všude pouze dvouznakové (z-č), protože používaný program iTrain neuměl CZ návěstní soustavu a bylo nutno používat systémový tzv. "General signal", který měl pouze dva stavy. A tím pádem kolejiště v tomto ohledu bylo spíše hračkové. To se s příchodem novější verze změnilo. Sice vývojáři stále nepočítají s CZ / SK uživateli (předpokládám, že na jejich spočtení by stačily prsty jedné ruky), nicméně funkce "General signal" byla rozšířena na čtyři znaky (standardně z-ž-ž-č), které se však dají přemapovat na čtyřznakové návěstidlo, jehož funkce se již "podobá" naší návěstní soustavě. Já jsem dospěl k následující konfiguraci aspektů.

- General signal_modified.jpg (9.72 KiB) Zobrazeno 3033 krát
To mi umožnilo osadit na kolejiště (až) čtyřznaková návěstidla, která se chovají dle CZ soustavy (nejsem odborník, aspoň se mi to tak jeví

). A hlavně program iTrain ví, jaký z uvedených aspektů nastavit, dle požadované vlakové cesty. A o to mi hlavně šlo. Protože jsem přeházel barvy (podle CZ) a nahradil jednu žlutou bílou (pro posun), ovládám každou LED v návěstidle samostatně, bez dekodéru. Je to sice hodně drátů, ale plochý kabel a trpělivost při pájení to spraví...
Teď, v rámci dalšího "upgrade", uvažuji o doplnění chybějících seřaďovacích návěstidel ve stanici Beránkov, kde je taky napojena tovární vlečka. Situace je trochu vidět na fotce shora, kde jsem přikreslil možné umístění návěstidel.
A protože nejsem moc zběhlý v provozu, prosím o rady:
- výtažná kolej: návěstidlo tak jak je, kryje jednak posun do fabriky, jednak vjezd spojkou do stanice, bez rozlišení. Je to tak správně, nebo nějak upravit?
- výjezd z fabriky: krýt každou kolej, nebo dohromady, nebo vůbec? Jak to "bývá v praxi"?
- lze z důvodu nedostatku místa umístit návěstidlo na pravou stranu koleje (jde mi o výjezd z kusé vlevo, kde je vpravo málo místa). U této koleje by se to nemohlo splést - sousední kolej je z druhé strany.
Díky všem.
TT, DR5000, Z21, iTrain...