Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hutě, Doly, Ocelárny

Příspěvekod apsolon » sob 21 dub, 2012 9:53 pm

zaza.office píše:To mě uhranuly povrchové doly Mostecka...pár modelů už jsem si udělal, lokomotivy sice nejezdí kvůli špatným pojezdům, ale vozy Talbot byly velmi úspěšné a při třídenním provozu na kolejišti KŽM Most prokázaly velkou spolehlivot (ani jedno vykolejení)

A skusil si metódu laserom vyrezavanych dielov ramu z ocele, kombinacia s ozubenymi kolesami a napravami Roco? Motor by som dal mashima a verim tomu že by to nebola taká cenová katastrofa.

Držím palce pri repase čmeliaka.
apsolon

Příspěvekod zaza.office » sob 21 dub, 2012 11:31 pm

Nene.Nic takového jsem nezkoušel.Bangle v podstatě čeká jen na motor,chci dát právě motor mashima,do příšery nevím co nacpat a čmelák má pojezd z EMD SD40 Mehano.I když jsem použil jen podvozky,motor a kardany.Nicméně pojezd je vyzkoušený takže pokud se napodruhé povede kastle,tak to bude moje první opravdu pojízdná lokomotiva.Ona by ta bangle i jezdila ale s jedním hnaným povozkem je jízda neklidná a motoru nechutná pulsní řízení.
zaza.office

Příspěvekod E27 » ned 22 dub, 2012 4:00 pm

Tak medzičasom som upravil doma jednu izbu pre svoje mini koľajisko a tak začnem zverejňovať postupne jeho výstavbu.
Použil som jeden z modulov, ktoré mám z časti dokončené a začal som s jeho úpravou.
modul s chladiacou vežou a jeho súčasti:
V plnej výške :roll: doĺňam zeleň
Obrázek

Doplňujem potrubie, pretože ku hutiam, oceliarňam a dolom patria rúry. Veľa rúr. Kilometre potrubí.
Na tejto som skúšal takú novinku pre mňa. Najprv som ju strekol hnedou farbou. Potom som ju pred zaschynutím farby posypal soľou. Následne som ju strekol šedou farbou. Po zaschnutí na 90% som ju namočil do vody, soľ sa rozpustila a odokryla pôvodnú hnedú farbu.

Obrázek

Obrázek

V pravej časti sa bude nachádzať mini bazén, kde bude už stojatá voda z bývalej funkčnej chladiacej veže, z ktorej sa čerpala do výroby a časť do odkaliska.

Obrázek

Mno a spoj modulov medzi časťou s budúcou H0e a týmto modulom bude tvoriť taká zaujímavosť. Výškový rozdiel sa využije na zabudovanú meniareň (nie trafostanicu :)), kde sa bude prostredníctvom ešte pôvodných ignitrónových usmerňovačov meniť transformovaný prúd na jednosmerný, ktorý poháňal ventilátory chladiacích veží. Ešte jednu mám v zálohe (od firmy joswood), ktorá bude umiestnená vo vrchnej časti. Nad meniarnou bude H0e dráha a iná časť technológie. Námet čerpám z NHKG, kde sa pristavujú veroniky do oceliarne a na spodku bolo bývalé koľajisko oceliarní..
Bok meniarne
Obrázek
Už osadené dvere kobiek pre trafo T31 (trojkou preto lebo sa tam "transformuje terciál 33kv z výkonového trafa") a kobka pre ignitrónové usmerňovače
Obrázek
Soľnú technológiu som skúsil použiť aj na tieto dvere
Obrázek
Obrázek
E27

Příspěvekod zaza.office » ned 22 dub, 2012 5:52 pm

Balím to, končím s modely. Proti tomuhle už nejsem ani začátečník....
zaza.office

Příspěvekod E27 » ned 22 dub, 2012 6:08 pm

:wink: Zaza, beriem to ako vtip... Len pekne pokračuj ďalej :wink:
Než to zabalíš tak:
1. Očakávam fotky hotového čmeldu
2. Šedé talboty
3.17E
4. Zelenú 27E
5. Koľajisko s provozom povrchových dolov
6. úzke talboty
7. EDK pre kolegu keču.p

:) je toho toľko, čo máš v pláne a ja v plnom očakávaní.. Spomínaš si na link čo som ti poslal na tých Nemcov? Inšpirácia :wink:
E27

Příspěvekod zaza.office » ned 22 dub, 2012 6:20 pm

Link si pamatuju, ale při pohledu na jejich profesionální prace, stejně jako tvoje výtvory se cítím dost méněcenně...jen papírák
zaza.office

Příspěvekod kecu.p » úte 24 dub, 2012 6:08 am

Zaza.office

To dáš Lukáši ... také začneš stavět takové budovy :)
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod jafobe » úte 24 dub, 2012 9:50 am

zaza.office píše:Link si pamatuju, ale při pohledu na jejich profesionální prace, stejně jako tvoje výtvory se cítím dost méněcenně...jen papírák

i z papíru se dá tvořit a na úrovni, i když to je v menším měřítku náročnější dá se to, je ale potřeba brát ohled na to že je to jen z papíru a musí se to občas někde vyztužit aby se to nekroutilo, aby to bylo pevnější a nerozmáčkli sme si to když to méně opatrně chytnem, drobné detaily se už dají dodělat i z jiných materiálů co se najdou doma, a taky se to musí jako ostatní modelování učit a pilovat, né vždy první postavená věc se musí líbit i nám, ale je to odrazný můstek pro zdokonalování nejen naší dovednosti ale třeba i postupů při lepení
na ukázku nějaké mé pokusy tvořené pro inspiraci synovce, jen pokusy, takže kdyby se chtělo šlo by to líp, ale lenost nějak vítězí :oops:
kocour 1:120 (vlastní kastle a dvířka pro větsí plasticitu jsou z běžné čtvrtky asi 120g/m, větší plohy jsou podlepené kartonem s a vyztužemé příčkami, čela kabiny a boky pod okny jsou taky vyztuženy kartonem) pokud by se to ale stavělo už s úmyslem mít to jako hnací jednotku, asi by se to dalo vyztužit i slabším plechem aby se zachovala pevnost zůstalo víc místa pro motor)
kocour.jpg

služebák Da 1:120 (vytištěmé na kancelřský papír 80 g/m podlepené černou čtvrtkou, pro větší plasticitu vytlačené náznaky prken, náznak kovového rámu lepený navrch, zevnitř vyztužené kartonem, spoje na střeše z nití zafixované akrylovou barvou)
služebák.jpg

obojí je z vystřovánek dostupných na netu, ale nelepených úplně podle toho jak by se ta vystřihovánka měla lepit, i když by to spíš už bylo pro téma papírových modelů, přidal jsem to sem, hlavně pro inspiraci že není třeba to vzdávat :wink:
jafobe

Příspěvekod zaza.office » úte 24 dub, 2012 10:10 am

Ahoj.Když se podíváš na můj web tak zjistíš,že nejsem úplný nováček.Zaměřil jsem se na vozidla povrchových dolů ať už těch specifických,tak těch běžných typů v barvách šachty. Tvé modely jsou krásné a čistě zprávané.Já teď pracuju znovu na čmelákovi MUS a další loko tohoto provozovatele už mám sehnaný pojezd.Co to bude je zatím tajné:)
zaza.office

Příspěvekod E27 » úte 24 dub, 2012 10:15 am

:wink: takže neprezradíš, s čím sa tu ukážeš? Ani náznak, nech sa tešíme?
E27

Příspěvekod milan ferdián » úte 24 dub, 2012 10:21 am

zaza.office
Ty se zbytečně podceňuješ.Ty umíš,chce to dvě věci trpělivost a vytrvalost a výsledky přijdou,co přijdou vždyť již přicházejí v podobě tvé prezentace.Co má být,že vše zpracováváš své modely v papíru.Prostě jsi si vybral co vhodné pro tebe.Ty si myslíš,že já se nemusím stále učit?To jsi na velkém omylu.Víš kolik mě ještě čeká učení,mučení v oblasti modulu-krajina,nemluvě,že DCC je pro mne španělská vesnice :mrgreen: Drž se :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod zaza.office » úte 24 dub, 2012 10:24 am

Inu dobrá.Jedná se o loko MUS,není to zástupce řady, kterou jsem už dělal nebo dělám a pojezd bude z V110 :)
zaza.office

Příspěvekod E27 » úte 24 dub, 2012 10:43 am

Milan to vystihol výstižne a bez zbytočných namotávok :) Proste si super a budeš super a vždy sa budeme tešiť na tvoje modely.

Ako píšeš a ten pojazd, dávam si to do súvislosti s radou 721 alebo 724 SD :)

Mno a teraz k mojej téme.
Ako som písal o meniarni s ignitrónovými usmerňovačmi, tak som sa rozhodol pred budovu na drevenú paletu umiestniť "vyradený" skvost.
Aby sme mali predstavu ako taký ortuťový alias ignitron vypadá, prikladám obrázok (K-report)

Obrázek

Na výstavbu použijem polovodičové súčiastky patrične upravené :)
E27

Příspěvekod zaza.office » úte 24 dub, 2012 12:02 pm

Děkuji za podporu přátelé.Cením si toho, opravdu.

E27:

Loko:Ano, bude to 721, řadu 724 MUSka nemá.Jen chemička má bangle v tomto provedení,myslím jednu 729 a jednu 744,ale můžu se mýlit.Vím že mají dva kusy s oběma představkama sníženýma.

Měnírna:Pokud se do toho opřeš jak máš tě zvyku, tak to bude majstrštyk.
zaza.office

Příspěvekod E27 » stř 25 dub, 2012 3:26 pm

Troška som sa hral a výsledok sa dostavil. Nie je to 1:1 s originálom, ale ako pozadie k budove meniarne to padne vhod :oops:
Nie je to transformátor, ale taký rtuťový usmerňovač je taká raritka.
Vyradený usmerňovač, ktorý doslúžil a bol nahradený výkonnejšou polovodičovou technikou :roll:
Obrázek

Obrázek

Obrázek
E27

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště