H0 - Slaný předměstí 3950x5700

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Můj první pokus o kolejiště

Příspěvekod Vladimír_B » stř 27 zář, 2017 7:04 pm

Téda tady to sviští, ani to nestíhám... Pro M.F. odpověď je v Podklady ke stavbě - Železniční vlečky, víc teď nestihnu. Jdu těžit a vydělávat... :D
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod milan ferdián » čtv 28 zář, 2017 7:06 am

Edysův návrh.Milan

edit:
Vypadá to na návrat k původnímu projektu "Třebáň" :shock: .Milan
Přílohy
010StudieV.E.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » čtv 28 zář, 2017 9:32 am

K točně - na https://mapy.cz/zakladni?x=15.3111615&y ... ni&id=5006 je možné ještě vidět pozůstatky točny v Tanvaldu, je vidět že měla malý průměr, na krátké mašiny pro zubačku do Kořenova. Letecký snímek nádraží před nedávnou přestavbou asi neexistuje. Nemusí to být z nijak dávné doby, přestavba proběhla v posledních dvou nebo třech letech.
Na mapě je také vidět krásné nádraží v mírném oblouku. Na staničních kolejích není žádná spojka mezi dopravními kolejemi, takže odpadá potřeba speciálních výhybek, na zhlavích nemusí být speciální výhybky. V oblouku je jen flexi kolej. Myslím že by to nádraží v oblouku kolejiště ozvláštnilo, na modelech je myslím málo obvyklé.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » čtv 28 zář, 2017 9:34 am

Další s přibližným trasováním.Plná=hlavní,tečkovaná=vedlejší.Skryťák pod koncovou stanici.Jedná se na hlavní trati jen o kroužení.Žadný modelový provoz.Milan
Přílohy
012Studie VI koleje DF.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » čtv 28 zář, 2017 9:52 am

a další.Milan
Přílohy
010StudieV.E – kopie.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » čtv 28 zář, 2017 9:57 am

..a další.Milan
Přílohy
010StudieV. – kopie.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Edys » čtv 28 zář, 2017 1:19 pm

To poslední vypadá asi nejlépe. Tam půjde i modelový provoz ne? A i krajinotvorně to vypadá nejzajímavěji. Nalevo a napravo ve spodní části by šli udělat zastávky. Líbí se nám i mosty na křížení tratí. Co nějaká říčka by mohla být někde v prostoru vlevo ode dveří.
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Edys

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 28 zář, 2017 9:34 pm

Edys píše:Myslel jsem tak jak je to na jeho obrázku že se s výhybkami hýbat nebude. Zkus vymyslet aby se nemusely dělat speciální výhybky. Prosím.

Přiohnout rovnou větev vyhýbky do toho radiusu cca 4500-5000 není u Elite žádný problém, to se může ale nemusí dělat ze stavebnice. U kolejiště na takové větší ploše si podle mne můžeš dovolit použít 12° geometrii, mně osobně se na tom návrhu nelíbí ty prudké obloukovky - ten menší poloměr mají cca 440. Mně se osobně nejvíc zamlouvá ten 1. koncept to ostatní je zbytečně komplikované, stavíš kolejiště nebo nějakou prolézačku či bariéru v místnosti? Osobně bych měl výhrady k tomu typu, umístění, zaústění a poloze točny. Když točnu tak takovou menší od Roco co může mít úhel 9° k tomu rotundu dělanou (tak jak je to v odkazu výše Lipová...) nebo k tomu rotundu upravovanou pořezanou z nějaké 15° (Kibri, Faller)
michal_n_cz

Příspěvekod Brejla » pát 29 zář, 2017 6:14 am

michal_n_cz píše:
Edys píše:Myslel jsem tak jak je to na jeho obrázku že se s výhybkami hýbat nebude. Zkus vymyslet aby se nemusely dělat speciální výhybky. Prosím.

Přiohnout rovnou větev vyhýbky do toho radiusu cca 4500-5000 není u Elite žádný problém, to se může ale nemusí dělat ze stavebnice. U kolejiště na takové větší ploše si podle mne můžeš dovolit použít 12° geometrii, mně osobně se na tom návrhu nelíbí ty prudké obloukovky - ten menší poloměr mají cca 440. Mně se osobně nejvíc zamlouvá ten 1. koncept to ostatní je zbytečně komplikované, stavíš kolejiště nebo nějakou prolézačku či bariéru v místnosti? Osobně bych měl výhrady k tomu typu, umístění, zaústění a poloze točny. Když točnu tak takovou menší od Roco co může mít úhel 9° k tomu rotundu dělanou (tak jak je to v odkazu výše Lipová...) nebo k tomu rotundu upravovanou pořezanou z nějaké 15° (Kibri, Faller)

Točnu už má kolega koupenou, takže ke změně asi nedojde.
Oni ty malé točny s úhlem 7,5° nebo 9° většinou zaberou více místa než ty 15°. Budova rotundy musí být na větším radiusu a tím se veškeré výhody malé točny s malými úhly smazávají. Výhodou malých úhlů je nutnost použít delší vjezdové koleje do rotundy a vypadá to lépe na pohled. Sám tento problém také řeším při přípravě nového velkého kolejiště a rozhoduji se, zda použít točnu Fleischmann ve verzi 7,5° nebo 15°. Ve verzi 15° je vnější průměr rotundy 1160mm, ve verzi 7,5°je vnější průměr rotundy 1560 mm. Já budu mít rotundu s úhly krajních kolejí 225° a 15 stání v rotundě + něco venku mi stačí. Při verzi 7,5° by jich bylo 30 a to už je zbytečně moc.
Brejla

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 zář, 2017 7:10 am

Edys přemýšlej v klidu.Já na tebe netlačím,ale zvaž všechny zde připomínky od kluků a jdi za svým snem :wink: .Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Edys » pát 29 zář, 2017 7:27 am

Tak tak Točna je doma 15°. Ten poslední plánek s náčrtem koje se nám se ženou libí nejvíc. Až Milan udělá koleje tak to bude podle nás vpadat ještě lépe. Ten vyndavací modul pro průchod byl můj nápad z důvodů rozšíření možností plánovaní. Mě to nevadí. Už mám vymyšleno jak se bude zvedat ke stropu.
Edys

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 zář, 2017 7:33 am

Edys píše:Tak tak Točna je doma 15°. Ten poslední plánek s náčrtem koje se nám se ženou libí nejvíc. Až Milan udělá koleje tak to bude podle nás vpadat ještě lépe. Ten vyndavací modul pro průchod byl můj nápad z důvodů rozšíření možností plánovaní. Mě to nevadí. Už mám vymyšleno jak se bude zvedat ke stropu.

Takže platí tato varianta?Milan
Přílohy
010StudieV. – kopie.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Edys » pát 29 zář, 2017 7:34 am

Ještě by přemýšlím že by 4m část nahoře byla širší než 750 s tím že koleje budou v přední části a vzadu městečko. Vzhledem k tomu že jsem přistoupil na moduly nebude problém to postavit a při provozu se do města stejně nesahá takže když bude mimo dosah rukou tak to vůbec nebude vadit.
Chtěly bychom dosáhnou jakéhosi spojení dioráma a modelové železnice. Možná to špatně vysvětluji ale nevím jak to lépe popsat výsledný požadovaný stav.
Edys

Příspěvekod Edys » pát 29 zář, 2017 7:34 am

Ano Milane tato verze platí.
Edys

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 zář, 2017 7:37 am

A jak při stavbě,poruše nebo opravě tam dosáhneš?Jestli chápu,tobě se hodně líbí stanice Hranice,která je takto řešena.Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště