žst. Podlesník

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod petrh » pon 19 dub, 2010 5:34 pm

vite, co me na pubertacich nikdy neprekvapi? tato urazlivost... on ten michal s. mel svatou pravdu...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod kiski » pon 19 dub, 2010 6:42 pm

No keď myslíš, že som pubertiak, tak prosím, nebudem ťa presviedčať o inom...

Ja len nechápem, prečo si myslíš, že som sa urazil? Čo ťa k tomu viedlo, že máš o mne takú mienku? To že som odpísal Michalovi tým štýlom? Takže jeho štylizácia textu je úplne v poriadku, ale moja vyzerá akože som urazený... No neviem, ja si naopak myslím, že pubertiak by tu začal nadávať ako pohan, a vinil by všetkých naokolo. Ja viním seba, Michal má úplnú pravdu, a vo väčšine s ním súhlasím. Uznaj však, že niektoré veci mohol formulovať aj trošku inak. Nič viac.

Veď som nič hrozné neurobil, iba som mu odpísal, čo si o tom myslím, a nemám pocit, že by som ho nejak alebo niečím v mojom texte urazil. A ani on mňa. A ak aj napriek tomu sa bude kvôli nejakej časti môjho príspevku cítiť urazený, tak sa mu vopred ospravedlňujem, ale určite to nebolo mojím cieľom...

A ak je toto pubertiacke, tak potom som pubertiak. Ale vekom určite nie... :wink:
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod radekkrupka » pon 19 dub, 2010 8:52 pm

Upřímně řečeno, michal vyjádřil celkem jasně to, co hned napadlo i mě. A nemyslím, že by to formuloval nějak urážlivě. Jenom pojmenoval správně problém.

Dal jsem si tu práci a mrázov jsem si našel. Velmi pěkný a jeden z posledních, co milan vůbec nakreslil. Je z prosince, 23.prosince :!: . Měl jsi 23. prosince taky tolik energie a času, aby ses nevěnoval důležitějším věcem a staral se o plánek pro člověka, kterého jsi možná nikdy neviděl (to samozřejmě nevím, jenom odhaduju)?

A ty o necelé 4 měsíce přijdeš s něčím novým... co se ti tak najednou změnilo, že začínáš znova od nuly?

A k tvému požadavku na začátku - přidat k navržené holé stanici o 3 kolejích pár kusých kolejí, "nějakou tu vlečku", ... Upřímně řečeno, povolaní lidé tady na fóru se ti snažili vysvětlit větší zádrhely tvého plánu. A věnují ti svůj volný čas. A toho má modelář sakra málo.

Tak se dej do kupy a neblbni. Prozatím myslím, že není co řešit. Pomoc vlastně nechceš.... nebo jo?
radekkrupka

Příspěvekod kiski » pon 19 dub, 2010 9:15 pm

Ale ano, pomoc chcem, tá sa vždy zíde... Keby som ju nechcel, tak tu o ňu na fóre nežiadam...

Ako som už povedal predtým, Mrázov ma ešte len čaká, a teším sa naň veľmi. Inak by som ho od Milana nežiadal. Som mu zato veľmi vďačný.

Viete čo, nechajme to už tak. Celé to bude asi mnou, zrejme som zle vyjadril o čo mi vlastne ide, a potom sa od toho už celé odvíjalo zlým smerom...

...plánik nebol pre mňa, v tom bol celý fígeľ... :idea:
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Ferda » pon 19 dub, 2010 10:44 pm

kiski píše:...plánik nebol pre mňa, v tom bol celý fígeľ... :idea:

Tohle mě docela dostalo!!! :lol:

Tohle téma sleduju od začátku a čekám co se z toho jednoduchého plánku nakonec vyvine. Musím konstatovat, že zatím žádný velký pokrok nenastal. Ještě chvíli počkám. Třeba se to zlepší.
Jinak i já si myslím, že do tak malé stanice se depo moc nehodí a ani manipulační kolej s nějakou kusou to asi nezachrání. Vlečka by snad pomohla víc, ale dostat ji smysluplně na tak malý prostor taky nebude lehké. Možná kousek nějaké zrušené, zarostlé trávou, případně jen pozůstatek drážního tělesa ke kraji panelu a naznačit místo po snesené výhybce.

PS: S tou pubertou jste mě taky pobavili. Až vás někoho přejde, tak mi dejte vědět jaké to je. Né, že bych si přál aby přešla zrovna mě :lol:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod kiski » úte 20 dub, 2010 4:50 am

Tohle mě docela dostalo!!!

Tak vieš, neuvádzal som to tu, pretože som si nemyslel, a ani nemyslím, že by to hralo nejakú úlohu. Jedná sa o plánik, a nie o toho, koho je alebo kto ho bude stavať.... Ale späť k meritu veci.

Inak s tou zarastenou koľajou si mi dal chrobáka do hlavy, to vôbec nie je zlý nápad... Pretlmočím ďalej :arrow: :)

Dík.
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod petrh » úte 20 dub, 2010 6:26 am

a neni pak lepsi, aby se dotycny hezky zapojil do diskuze a resil toto sam? ono jedna pani povidala a druha uz nevi co obcas skodi:) a navic vice modelaru, vice hlav...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 20 dub, 2010 8:35 am

Chlapi, čtu to tady tak nějak "mezi řádky" - a vyplývá mi z toho jedno - Milan nakreslil pro jednoho modeláře ve svém volnu další z mnoha svých skvělých plánků, který není dosud realizovánv podobě kolejiště (a který z těch mnoha je, ruku na srdce, vážení?!!)
Jeden člověk pro kterého Milan plánek maloval si dovolí namalovat něco jiného a je oheň na střeše - nic ve zlém, není to nakonec jeho věc jestli Milanův plánek udělá nebo ne? Myslím si, že Milan v tomto ohledu žádné arbitry nepotřebuje - navíc mu kiski mu na tomto vláknu poděkoval a jasně napsal že jeho plánek nezavrhl. Tak proč ta zlá krev??

Mimochodem, to co Kiski nakreslil se mi až na to depo a skryťák po stránce krajinářské a dispoziční velmi líbí - nemohu ale mluvit do zásad plánování kolejí stanice - v tom si myslím Michal vyjádřil asi povolaný názor, byť i já sám mám trochu problém se v tom co napsal, vyznat!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 20 dub, 2010 9:03 am

kiski píše:to Michal Šuhajda: no, tak to by sme mali, že Michale? Ja neviem, ale podľa mňa sa to tvoje vyjadrenie dalo napísať aj trošku iným spôsobom, nemyslíš? Napríklad cez SZ alebo mail, či nie? Teraz vyzerám ako poriadny hlupák, a hlavne tomu nerozumiem o nič viac ako predtým.

Ahoj,
možná jsem napsal svůj názor trochu ostřeji, ale taky jsem napsal proč. Pokud mi napíšeš přes SZ, nebo mailem, odpovím Ti stejným způsobem. Pokud píšeš do fóra, odpovím tady.jednou je to diskuzní fórum, tak odpovídám. Nakonec podobný problém může mít víc lidí, třeba si to tu přečtou. Nemám v úmyslu z nikoho dělat hlupáka (to většinou zvládne dotyčný sám - NEBER to osobně! )
kiski píše:Takisto ťa vôbec nemusí zaujímať, prečo Mrázov zatiaľ (opakujem zatiaľ !!!) nestaviam. Vieš ty, aké ma k tomu vedú dôvody?? Myslím, že ani veľmi nie, takže reakcia ohľadne tohoto nebola veľmi na mieste... To je len a len moja vec.

OK, máš své důvody nic o nich nevím, mi do nich není. Navíc plánek vlastně ani není pro Tebe (byť ze začátku píšeš vytrvale v první osobě??)
Beru na vědomí, ale spousta věcí nebyla řečena a myslím si, že má reakce byla na místě.
kiski píše:Za prvé: celý tento topic nebol o tom, či sa tu niekomu predložený plánik páči alebo nie. Podstatné je, že sa páči mne, či nie? A nechcel som nič viac, iba pomôcť s rozšírením stanice, ak to je možné. Konieckoncov, o toto mi ide od prvého príspevku. A čo sa týka toho depa či remízy, ja som napísal, že ho tam chcem, iba ak sa dá logicky zakomponovať
. A teda ak sa nedá, tak som chcel vysvetliť prečo, aby som tomu chápal.

Když se Ti líbí a jsi s ním spokojen, budiž. Mě se na mněm některé věci nelíbí, tak jsem to napsal Na názor máme právo snad oba.
Rozumné rozšíření stanice Ti j-novis navrhnul hned v druhém příspěvku. Reakce byla nechci přehazovat výhybky.
Poté následoval plánek s depem a točnou.
V té stanici se bez úpravy zhlaví dá něco smysluplného udělat těžko.

Proč do takovéto staničky nepatří depo jsem se snažil vysvětlit.
Ještě jednou.
Uvědom si co je na modelu a odmysli si podzemí.
Skryté podzemí v modelu bývá většinou chápáno jako další pokračování trati, která se na kolejiště nevešla a vlastně celého zbytku železničního světa za hranicemi kolejiště.
Co Ti potom zbyde? Máš kousek trati v krajině a malou průjezdnou stanici na jednokolejné trati. ve stanici není žádný obrat nákladních vozů, takže slouží pouze osobní přepravě. Nákladní vlaky zde zastavují pouze když potřebují vykřižovat, jiný důvod není.
V podobné stanici (skutečné ne modelové) nemá depo ani remíza provozní opodstatnění. Víceméně je stanice pouze výhybnou se zastávkou. Podobné výhybny jsou k vidění na některých jednokolejných tratích- typicky Plzeň (Pňovany) - (Lipová) Cheb, Veselí n/L - Jihlava Na Slovensku tuším Zvolen - Lučenec - Košice.

V diskuzi zazněl názor, že ve skutečnosti eistují cekem malé staničky s depem. Psal jsem, že i v těchto depech nevzniklo depo jen tak náhodou, ale mělo své opodstatnění a navíc je to téměř výhradně lokálková záležitost. Podle vozového parku jsem usuzoval, že chceš (kamarád chce)modelovat hlavní trať.
kiski píše:Za druhé: ohľadne plániku na JBr-ových stránkach. Takisto som vyjadril iba svoj názor, na ktorý mám právo. Ty sa nato dívaš inak, ja zase inak. To je celé. Ja zčasti chápem tvoj pohľad na vec (... iba zčasti, nakoľko ja koľajiská nenavrhujem ako ty, takže mám v tom medzery, to priznávam...), ale ty zrejme nechápeš absolútne môj pohľad na vec. Škoda.

Saamozřejmě, že máš nárok na svůj názor. Pokud nechápu Tvůj pohled, zkus ho mě (i ostatním) vysvětlit.
Podle mě měla na modelu být pouze stanička na místní trati odněkud někam. a to tam je. Na daném prostoru pěkně vyřešeno. Samozřejmě vím, že ja tam několik kompromisů, ale ty se dají tolerovat. Na plánku se mi líbí, že není přeplácaný.
kiski píše:A úplne najlepšie na tom celom je to, že ohľadne depa si ma najprv zvozil :? , ale potom v inom príspevku si napísal, že stanička by si zaslúžila prinajmenšom nejakú tú manipulačnú koľaj, a potom by sa tam dalo predpokladať aj nejaké depo. Tak sa pýtam - nie je to náhodou to, o čo mi ide o začiatku :?: :?:

Jak jsem Tě "zvozil" ohledně depa? Psal jsem, že ve stanici, jak je navržená nemá žádné depo (natož s točnou) co dělat. Tedy že pokud ude pouze depo, je to pitomost. To platí, vysvětlení proč viz výše.

Stejně tak platí, že by si stanice zasloužila manipulační kolej. Ano, pak to už nebude pouhá výhybna. Když bude poblíž třeba i nějaká vlečka dá se počítat, že tu bude třeba končit manipulační vlaky. Taky ve stanici můžou končit nějaké motové osobní vlaky.
To už je věc, která by mohla zdůvodnit eistenci depa ve stanici. Ovšem spíš v podobě nějaké remízy, ne točnu.
Přesto bych tam depo nedělal. Znovu upozorňuju, že to malé depo je věc, která je k vidění na místních tratích a třeba Sergej (nebo Brejlovec)zbrojící v jednomístné remíze není příliš věrohodný .
kiski píše:Nehnevaj sa na to, ako som zareagoval, ale sa len bránim, pretože, ako som už napísal predtým, mohol si to vyjadriť aj inou cestou. A možnože by si vyvolal úplne inú reakciu na mojej strane, bol by som sa nad tým riadne zamyslel, a zistil by som, že možno je to celé hlúposť. Takto som akurát trošku nahnevaný, že som tu tento topic vôbec založil... Ale môžem byť len sám na seba, nabudúce budem sakramentsky pozorný, čo sem napíšem...

Možná, že sis to zbytečně moc vztáhnul na sebe. Navýhoda této komunikace (a psaní vůbec) je, že chybí jak neverbální vnímání příspěvku, tak i vebrální - tón hlasu a blbě se rozlišuje co je jak myšleno.
Napíšeš ANO, alle nepoznáš ironii, výsměch souhla, podmíněný souhlas a cojá vím kolika způsoby se to dá ještě říct...

Příspěvek na který odpovídám, taky působí dojmem uražené jeitnosti (podle některých dalších diskutérů nejen na mě) a třeba jsi to tak nemyslel.
Pokud to tak není, můžeme se bavit dál.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod yurax » úte 20 dub, 2010 9:31 am

Mel bych dotaz k realite toho Mrazova - kdyz se tu vsichni tak zaklinate realisticnosti, tak existuje nekde na svete priklad, kde se hlavni trat setka v jedne vesnici kousicek od konecne lokalky, ktera vybiha uplne odjinud, trate maji stejny rozchod, hlavni trat neni VRT, neoddeluje je obri veletok a pritom nejsou propojeny?
Vzdalene podobny pripad snad muze byt Novy Jicin, ale to jsou dve lokalky z ruznych stran zaustene do jednoho mesta, v pripade, ze by ta od Valmezu probihala coby hlavni za tabakovnami smerem na Frydek, tak neverim, ze by ta Suchdolecka nebyla do ni zaustena.

Druha vec co mi prijde zvlastni, je takove to pruzeni "kdo chce tocnu, musi mit i megastanici", no je to takove... realisticke, ale snad prilis dogmaticke. Trochu jako rikat, ze kdo chce provozovat stokry, nebo sergeje, musi mit min. 20 vozove vlaky, 7 wapek utahne kdejaka tendrovka.
yurax

Příspěvekod milan ferdián » úte 20 dub, 2010 9:52 am

yurax píše:Mel bych dotaz k realite toho Mrazova - kdyz se tu vsichni tak zaklinate realisticnosti, tak existuje nekde na svete priklad, kde se hlavni trat setka v jedne vesnici kousicek od konecne lokalky, ktera vybiha uplne odjinud, trate maji stejny rozchod, hlavni trat neni VRT, neoddeluje je obri veletok a pritom nejsou propojeny?
Vzdalene podobny pripad snad muze byt Novy Jicin, ale to jsou dve lokalky z ruznych stran zaustene do jednoho mesta, v pripade, ze by ta od Valmezu probihala coby hlavni za tabakovnami smerem na Frydek, tak neverim, ze by ta Suchdolecka nebyla do ni zaustena.

Druha vec co mi prijde zvlastni, je takove to pruzeni "kdo chce tocnu, musi mit i megastanici", no je to takove... realisticke, ale snad prilis dogmaticke. Trochu jako rikat, ze kdo chce provozovat stokry, nebo sergeje, musi mit min. 20 vozove vlaky, 7 wapek utahne kdejaka tendrovka.

No jedna taková situace na naší železnici byla.Já se jen snažím ji trochu v skromějších modelářských prostorech navrhovat.Jedná se o bývalou žst.Úštěk horní nádraží. Takto je komponováno kolejiště žst.Čížkovice ve velikosti N/1:160.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 20 dub, 2010 10:52 am

Tak a téééď pokud možno bez emocí na téma plánek potažmo stanice.
Kiski. Zkus pokud možno popsat co od plánku stavitel očekává. Chce se pouze kochat jízdou vlaků, nebo ho ježdění dokola za čas přestane bavit a bude si chtít i torchu zaposunovat?
Osobně mám takovou zkušenost, že posun je mnohem zábavnější, než jen ježdění, proto je vhodné pro něj udělat příležitosti. Beru to taky takhle:
Pokud chci relaxovat a jen jezdit, můžu i na kolejišti, kde budou stanice s manipulačními kolejemi, skladištěm, rampou uhelnými sklady atd. celkem bez potíží, ale pokud si udělám pouze "jezdícíů kolejiště a pak mě to přestane bavit mám smůlu, protože posunovat není kde.

Teď k plánku:
- Asi by bylo vhodné rozšířit skryté nádraží. I pro pouhé ježdění, je vhodné mít zásobárnu většího počtu vlaků. Teď se dá SN odstavit pouze jeden vlak. Ten nápad s tobogánem a přidaným patrem není tak drahý jak by se mohlo zdát.
- Na plánku mi nejvíc vadí nadjíždění trati sama sebou po mostě. Nebylo by lepší vést spodní trať do tunelu dřív i za cenu zkrácení viditelné části? Co místo toho odkrýt oblouk trati vlevo od stanice?
- Stanici zkus udělat pokus možno vodorovně nebo s minimálním spádem
Pokud nebudeš v SN odpojovat lokomotivy, může být ve spádu.
- k úpravě staničky přikládám obrázek
Budovu jsem si dovoli přehodit do volného prostoru, stanici jsem poněkud protáhnul a přidal jsem jednu kolej (ta čárkovaná je na zvážení) jednu kusou (pokud bude stanice ve spádu aspoň vozy neujedou na trať, kdyby je zapomněli založit čubou. jinak tam skládají uhlí pro obyvatele vesničky (městečka) ve volném rohu.
Zbytek trati jsem neřešil pokud bude zájem, pustím se do toho na základě další domluvy.
To yurax:
Nikdo netvrdí, že musíš mít megastanici kvůli točně. (stačí třeba vlečka do továrny, tam se minitočny objevovaly). Ale všechno by mělo mít své opodstatnění.
Sergeje i Štokry jezdili i na manipulácích, občas zátěž nebyla, tak vezli pár vozů. Ale Sergej na místní dráze úplně v pořádku není.
Co se týká dotazu na stanic, některé dráhy různých společností byly propojené spojkou jen z donucení (vojenské důvody) Transverzálka ATE je typický příklad kromě Úštěka mě napadl i Liberec, kde byla koncová stanice ATE kus od stanice SNDVB(trať Pardubice-Liberec) a hned vedla byla stanička dráhy do Jablonce a Tanvaldu. Teprve po přestavbě zajížděly vlaky až do společné stanice. ATE měla i vlastní nákladní nádraží v Liberci. Dál Česká Lípa, Litoměřice...
Tady je slíbený obrázek:
Obrázek
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne úte 20 dub, 2010 11:14 am, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Max » úte 20 dub, 2010 11:05 am

Točna a velikost stanice -
to spolu zas tak moc nesouvisí, záleží na tom, jak byl kdysi organizován provoz. Dnes jednolitá trať se kdysi skládala třeba ze tří různých tratí různých majitelů - viz HK-Jč-Turnov.

Kdo si dá práci, jistě najde více malých stanic, kde byla nebo dosud je točna. Zde jedna z nich - stanice má jen 5 kolejí, zato velkou topírnu s točnou a dvěma kolejemi v remíze.

Tato stanice má v knize Železnice v Sudetech zkomolený název, pan překladatel si plete hodinky a holínky, oboje se natahujou....

http://img194.imageshack.us/img194/3061 ... atocna.jpg
Max

Příspěvekod Max » úte 20 dub, 2010 11:38 am

Tady ještě jedna malá stanice s točnou.

http://img59.imageshack.us/img59/8470/t ... tocna2.jpg
Max

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 20 dub, 2010 11:43 am

Opět a snad už naposledy zdůrazňuji
Nejde o velikost stanice, resp. kolejiště, ale o to, zda má /mělo depo s točnou nebo bez své opodstatnění
Ve chvíli, kdy ve stanici (byť pouze s 5 kolejemi) odbočuje 16km dlouhá lokálka, která navíc vede skrz celkem velké (kdysi okresní) město, tedy se tu dá předpokládat celkem silný provoz, je tu depo naprosto na místě.

PS: Myslím, že účelem tohohle tématu není soutěž - "Poznej depo a stanici podle leteckého snímku". :wink: Co si na to založit vlastní vlákno?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště