Nádraží Letohrad

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nádraží Letohrad

Příspěvekod Tobyška » pon 07 lis, 2016 6:30 pm

Milane, omlouvám se, že jsem tě těmi keci navnadil a potom přišlo zklamání. Když už jsem zmínil StarDance (ne, že bych na to nějak moc koukal), tam porota to svoje hodnocení nějak rozvede, aby si ti nešťastníci mohli vzít z toho svého vystoupení nějaké ponaučení. Nebo je to tak strašné, že je škoda dalších slov?
Tobyška

Příspěvekod milan ferdián » pon 07 lis, 2016 6:38 pm

Vizuelně to vidím špatně a při tom mám pocit,že bych mohl stanici trochu zredukovanou,ale se zachovaným obsahem (viz tvoje fotografie a poutavé čtení) dostat na tu tvoji plochu. :wink:Ale toť vše :( Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hopeter » pon 07 lis, 2016 6:40 pm

Jen tak na první pohled. Ty tratě u zhlaví s křížením ( vlevo nahoře ) máš správně od sebe ale nelíbí se mě to vrácení k sobě a spojení do dvoukolejky než zmizí v podzemí. Volil bych místo vjezdu odděleně a dobře schovat za kulisu ...
Napravo je to takové moc podle hran. Ze zhlaví by asi byl lepší větší oblouk ke hraně a vynechat ten rovný úsek a vpravo dole tu trať odklonit aby nebyla rovnoběžná s pravou a dolní hranou. K nádraží zatím nic nemám , tam se nedá dělat nic než s rozumem zkracovat staniční koleje aby to nevypadalo moc krátký a široký.
Z praktického hlediska pozor na přístupnost pro práci a manipulaci při provozu. Triangl to dělá hodně široké a do skrytého nádraží musí být přístup co nejlepší.
Dál než 80 cm nikdo nedošáhne tak aby byl schopen něco udělat... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod milan ferdián » pon 07 lis, 2016 7:07 pm

Jen skica od ruky,jestli ti jde fakt jen o tuto krásnou stanici.Kolejivo ELITE/15°.Obě dvojité kolejové spojky,musíš složit z výhybek.Záleží na tvoji zručnosti.Milan
Přílohy
Letohrad.jpg
Letohrad.jpg (48.33 KiB) Zobrazeno 6323 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tobyška » pon 07 lis, 2016 7:43 pm

No, začnu tím jednoduším a to je odpovědět Hopeterovi:
Tak jsem to nemyslel. Trať na Ústí vede přes luka a stáčí se k řece. Trať na Týniště stoupá překonáva silnici a Lukavský potok (u takového trojmostí) a obloukem obchází město, brzy zmizí za domy. Tak jsem to myslel i u modelu, dostat tam to trojmostí tam by bylo také vjezdové návěstidlo a nechat zmizet kolej za kulisami. Trať na Ústí by mizela v nějakém lesíku a to spojení v dvojkolejku by v žádném případě nebylo vidět.
Dám k dispozici výkres místnosti, se kterou počítám. Musím zachovat přes ní průchod do původně garáže, nyní skladu všeho možného. Jsou tam i vrata z venku, takže když se bude jezdit dá se to obejít. Ale zcela zrušit průchod, to by mi neprošlo.
To povede k tomu, že u kolejiště bude muset být "zvedací most" (v pravém horním rohu). V dolním levém rohu je místo na druhou stanici, ale může být široká pouze 85 cm, protože dál se otvírají dveře do místnosti směrem k uvažovanému tobogánu. Druhé dveře v pravém horním rohu vysadím a z druhé strany dám posuvné na zeď. Krom toho, ten roh je trochu zkosený. Jak povede trať podél zdi není teď až tak rozhodující, jen se musí vyhnout oknu, pod kterým je ústřední topení (v polovině delší strany místnosti).
O řízení kolejiště jsem měl představu, že provoz nákladních a osobních vlaků bude automatizován, jen posun a pohyb v depu bude řízen ručně.
Tu rovnou kolej na konci trianglu jsem uvažoval jako odnímací nebo sklápěci, aby byl možný bezproblémový průchod.
V příloze posílám výkres místnosti, včetně obou dveří, okna a ústředního topení. V době kdy se nebude jezdit musít sklopením nebo zvednutím části kolejiště zajistit průchod mezi dveřmi.
Přílohy
Situace.jpg
Tobyška

Příspěvekod Tobyška » pon 07 lis, 2016 8:10 pm

Milane, byl jsi moc rychlý. Já musím respektovan jedno zásadní omezení a tím je zajistit průchod místností, když se nebude jezdit. Jinak mi to neprojde v rodině. Další omezením je ústřední topení a přístup k oknu, které je nad ním. Tím průchodem je 70 cm široký koridor mezi oběma dveřmi. Kudy ten koridor povede, to mi nikdo nediktuje. Když se bude jezdit tak průchozí být nemusí, místnost se dá obejít z venčí. Zatím jsem uvažoval, že jedny dveře nahradím posuvnými, ale mohu tak učinit u obou.
Výkres místnosti je v příloze.
Přílohy
místnost.jpg
Tobyška

Příspěvekod milan ferdián » pon 07 lis, 2016 9:26 pm

Menší pokus.Zachoval jsem průchod okolo stěn,radiátoru s oknem ke dveřím.Milan
Přílohy
místnost (1).jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tobyška » stř 09 lis, 2016 2:05 pm

Tak tedy znovu a lépe. Dost jsem přemýšlel nad Milanovými slovy:
Vizuelně to vidím špatně a při tom mám pocit,že bych mohl stanici trochu zredukovanou,ale se zachovaným obsahem dostat na tu tvoji plochu... Kolejivo ELITE/15°.Obě dvojité kolejové spojky,musíš složit z výhybek.
No, začnu tím, že vytvořím minimální verzi nádraží, která by se mohla ještě provozovat v duchu originálu. Podle doporučení vezmu výhybky ELITE/15° a budu předpokládat, že se mi podaří udělat kolejové spojky. Redukci udělám i v depu. Cílem je minimalizovat prostor pro nádraží. Zatím se vůbec nebudu zabývat vedním tratí mimo nádraží. Uvidíme, k čemu se dopracuju, pak by se vyhodnotilo, zda má smysl pokračovat. Pokud ano (což bych si samozřejmě přál), tak mi to snad napoví jak pokračovat dál. Možná, že mi poradí Milan nebo někdo z vás.
Když jsem teď šmátral v archivu, našel jsem tam fotky z oslav 130 let železnice v Letohradě. Konaly se asi týden potom leteckém focení, bohužel, kamarád nemohl a já jsem jiného pilota nesehnal a tak jsem musel fotit ze země. Třeba to někoho z vás potěší.
Tenkrát to probíhalo tak, že kolem deváté hodiny se v Letohradě sjely dva osobní vlaky, jeden tažený 534.03 od Ústí a s 354.1217 od Týníště. Všudybylka dozbrojila a postavila se do čela soupravy. Tak dojely do Lipky asi až Hanušovic (kde jinde by ten Kremák otočili). Pak se to vrátilo zpět do Letohradu a zase jako dva vlaky rozjelo. Kremák na Týniště a Jednička na Ústí. Pár fotek teď pošlu v přílohách, jsem si vědom, že s tím hlavním tématem tohoto vlákna to má souvislost jen okrajovou. Předpokládám, že nikdo ty fotky nezneužije pro svoji výdělečnou činnost. Dávám to jen pro potěšení lidí s obdobnou krevní skupinou.
Přílohy
06 Příjezd do Letohradu.jpg
07 Spojování souprav v Letohradě.jpg
Tobyška

Příspěvekod Tobyška » stř 09 lis, 2016 2:06 pm

další
Přílohy
09 Zbrojení v Letohradě.jpg
10 Odjezd z Letohradu.jpg
Tobyška

Příspěvekod Tobyška » stř 09 lis, 2016 2:07 pm

a ještě něco...
Přílohy
11 Z Verměřovického viaduktu.jpg
Tobyška

Příspěvekod Tobyška » stř 09 lis, 2016 2:09 pm

Před Dolní Lipkou...
Přílohy
14 Před Dolní Lipkou.jpg
Tobyška

Příspěvekod Tobyška » stř 09 lis, 2016 2:10 pm

po návratu do Letohradu..
Přílohy
15 Dělení soupravy v Letohradě.jpg
Tobyška

Příspěvekod Tobyška » stř 09 lis, 2016 2:12 pm

na Týniště
Přílohy
16 Odjezd z Letohradu na Hradec.jpg
Tobyška

Příspěvekod Tobyška » stř 09 lis, 2016 2:14 pm

Na Ústí ...
Přílohy
18 Před Dobroučí.jpg
21 Příjezd do Hnátnice.jpg
Tobyška

Příspěvekod milan ferdián » stř 09 lis, 2016 2:15 pm

Pěkné fotky.Tak jak jsem psal.Zkus základní kostru stanice.Dost mě zaskočilo,že musíš mít ten povinný průchod.Ale kdyby dole napravo se ti podařilo dostat zvedací díl o té délce 70,0 cm na průchod a trať vedla podél zdi,opět povinný zvedací průchod,tak tu stanici tam určitě dostaneš.Nezapomeň,ale na levý horní roh,kde se ti větví tratě.Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště