Kolejiště TT 160x125

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 160x125

Příspěvekod Tomáš » pon 16 led, 2012 9:09 am

cernos píše:
Tomáš píše:Technicky mám trochu strach,jak se podaří naohýbat EW2 na tvar IBW

Tomáši nevím jestli chceš ohybat už existující EW2 na IBW, ale já jsem po vzoru lokopina stavěl jak IBW tak EW2 z Tilligových flexi výhybek a musím říct že pohůdka. Jen jsem navíc udělal komplet kovovou srdcovku.
Pokud bys chtěl ohybat EW2 do IBW (za pomoci nahřátí podloží apod. :shock: ) tak minimálně vnitřní jazyk budeš muset zkrátit :?

No budu používat ty stavebnice FBW...
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » pon 16 led, 2012 9:11 am

Max píše:Štramberk -jo to je ono, díky,
pouze do jedné koleje toho společného nádraží se dostane vlak od Veřovic.
Kolej u skladu je jasná, ta další, zda je vykládková nebo dopravní, není z výkresu poznat, ale končí šturcem, dál nevede.Podle toho placu vedle ní, to vypadá na vykládkovou.
Co ta spojka obou tratí vpravo - do půlky je zvýrazněná, pak už ne ? Postavili ji ? Tohle je problém u všech plánů, že tam jsou často namalované věci, které nikdy nebyly postaveny, papír snese všechno. A lidská fantazie je veliká.

To jsou dvě samostatné nádraží.Od Příboru byl vlastníkem "Výsadní Studénko-štramberská místní dráha" a od Veřovic "Dráha moravskoslezských měst".Spojka napravo,celé je to triangl a je to napojení na vápencové lomy u Kotouče.
Doporučuji studovat historickou literaturu a ne to co dá jen pan googl,protože by jsi věděl ,že se v této stanici přestupovalo na osobní vlaky.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Max » pon 16 led, 2012 9:23 am

milan ferdián píše:Doporučuji studovat historickou literaturu a ne to co dá jen pan googl,protože by jsi věděl ,že se v této stanici přestupovalo na osobní vlaky.

To je právě ten problém, v 19.tém století se vše psalo ručně, a často je problém rozluštit text český, natož pak ten německý švabach, třeba právě od toho Strambergu.
Max

Příspěvekod Max » pon 16 led, 2012 11:55 am

Tady jsou pro porovnání dvě točny - vozová a lokomotivní.
Na té, co ji Milan zhodnotil jako vozovou (r=5,5m) , se v pohodě otočily loko 313.0,324.2,324.3. Štokry tehdy, v době stavby té točny, ještě nebyly.
Přílohy
tocny_2x__+.jpg
tocny_2x__+.jpg (30.81 KiB) Zobrazeno 5602 krát
Max

Příspěvekod milan ferdián » pon 16 led, 2012 12:59 pm

Proč nikdy neuvedeš stanici a epochu :?: :?: :?: Dle výkresu se jedná o I.epochu a šikovně jsi to tak nascenoval,aby nebylo vidět dál napravo.Vysvětli mi ,proč to děláš nám všem naschvál :?: Je to tvoje kratochvíle nebo si fakt myslíš ,že lidi na tomto diskusním fóru jsou tak blbý :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Max » pon 16 led, 2012 1:26 pm

milan ferdián píše:Proč nikdy neuvedeš stanici a epochu :?: :?: :?: Dle výkresu se jedná o I.epochu a šikovně jsi to tak nascenoval,aby nebylo vidět dál napravo.Vysvětli mi ,proč to děláš nám všem naschvál :?:

Milane - jaký význam má pro porovnání velikostí dvou točen údaj o místě a epoše ?
Ony ty chybějící údaje nějak ovlivňují jejich velikost ?
Max

Příspěvekod milan ferdián » pon 16 led, 2012 3:59 pm

Došli mi fakta...
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Šimáček » pon 16 led, 2012 4:23 pm

milan ferdián píše:Došli mi fakta...
:D Důležité je nenechat si ,,dojít" dobrou náladu! :D Už jsem to tu někde psal - myslím že Max, ta studnice zajímavých dobových podkladů, se tím jistě dobře baví...No, proč ne! :D
HO, konec 1. + začátek 2. epochy v českých zemích
Petr Šimáček

Příspěvekod Jeff Hopper » pon 16 led, 2012 7:05 pm

Jsem si tak vzpoměl, že jsme zapoměli na točnu v Kolíně. 8)Škoda, že tam není nějaká odbočka s odvratem - hned by to sem přineslo nový vítr :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jeff Hopper

Příspěvekod milan ferdián » pon 16 led, 2012 7:25 pm

Přidám též chuťovku.Kudy vede napojení na lokálku ? Pozor stanice leží v ČR.
Přílohy
Točny_001.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeff Hopper » pon 16 led, 2012 8:01 pm

Taky přihodim dokonce reálnou zjímavůstku

http://www.mapy.cz/#d=muni_2211_1&x=15. ... &z=17&l=15

a ještě jedna z téže stanice

http://www.mapy.cz/#d=muni_2211_1&x=15. ... &z=18&l=15

no není to zrovna moc vidět a tak se tam zajeťte mrknout.

A tady můžete mrknout na plánek:

http://koleje.kx.cz/abc.htm

No jinak nevím jak tato diskuze pomůže Tomášovi v jeho plánování, ale alespoň se nenudí.
Jeff Hopper

Příspěvekod Tomáš » stř 18 led, 2012 6:11 pm

PÁNI KOLEGOVÉ,MODELÁŘI.Dnes v 7:30 jsem zahájil operaci s krycím názvem dětské kolejiště.Držím se posledního plánku.BEZ TOČNY..to jen pro pořádek.Stanice se bude podobat poslednímu z variant.možná se jen rozroste o nějakou "skládkovou" kolej ..(směrem na jih) protože jsem měl doma jen pár kusů stavebnic EW2,začal jsem zleva od té spodní smyčky.Tak jak je vidět na prvních fotkách.Smyčka my šla pěkně od ruky a to hlavně díky předem připraveným šablonkám...(začátečníkům a modelářům co budou kombinovat flexi a obloukové podloží vřele doporučuji.) Na předem nalepenou "šablonovou cestu" jsem jako tradičně nalepil "pěnovou pásku" (sádrokartonářskou) o šíři 30mm.Tentokrát však ve dvou vrstvách.Není se čeho bát štěrk a vegetace to vyladí tak akorát.Nemám rád když jsou koleje příliš "utopené". Pak už následovala pokládka kolejí.Protože používám pevná oblouková pražcová pole,lepil jsem prvně jen ty pražce a pak až protáhl pruty.Tato metoda se mi už osvědčila u "modulovky". Začátečníkům doporučuji seříznout patku prutu do špičky.Líp se to pak protahuje.No chce to trochu cviku a ten já už díky několika pokusům mám. R396 šlo super,r353 už hůř.Já to jednou rukou tlačím a druhou pomocí pilníčku tlačím jemně prut do úchytů.Díky té seřízli patce to šlo. R310 jsem měl v podobě kolejniček,takže kdo se těšil jak budu klít má smůlu.Z r310 je udělaná jen smyčka.
Pak následovala pokládka prvních výhybek v oblouku.Z r396 do 353 a z 353 do 310. OČISTEC.Rozhodl jsem se celou stanici rozdělit do dvou dílů na samostatné 5mm překližce,kterou pak přišroubuji na základní desku.Děkuji svědomí,že jsem se takto rozhodl. "3 veksle" jsem montoval 5hodin.Postavit si stavebnici EW2 a následně se ji snažit znásilnit do oblouku..NEREÁLNÉ..Pokud na to má někdo nervy,nechť se snaží.Já to po několika neúspěšných pokusech řešil opět stejně jako kolejivo.Tedy prvně šablonky pak jsem nalepil přímo podloží a pak začal skládat výhybku.Pruty se musí pochopitelně tvarovat do oblouku v ruce.šlo to hrozně,nejhorší bylo vše pospojovat spojkami tak aby to lícovalo.Takže pokud někdo vyloženě netrvá jako já na EW2 doporučuji raději IBW.Nakonec se to povedlo.Vše funguje k naprosté spokojenosti.Vagónky projíždí jak po másle.Jediný trochu problém nastal u dvou výhybek,kde se mi stále tlačí jazyky ven z toho přestavníku.Jak jsou tam ty ohlé zobáčky co se musí zatlačit do dírek tak to mi trochu leze ven.Hrozný napnelismus.Ale jinak ok.Zkusím to tam nalepit.Nebo má někdo lepší nápad??Osobně jsem nikdy neviděl sílu jakýchkoliv motorických přestavníků či serv,ale řekl bych se by dostaly pěkně za uši.Možná by to ani nezvládly.Já to budu ovládat ručně,ale i tak je to trochu úder pod pás.Ale o tom zase jindy.
¨
http://tauvec.rajce.idnes.cz/KOLEJISTE_TT_DETI

Poslední dvě fotky jsou zatím teoretické.Jak udělat ten jih nádraží?? První možnost další výhybka a čtvrtou kolej vést opět pěkně v ose 32mm.Nebo to oddělit od "dopravních kolejí" a udělat ještě dvě manipulační koleje: ?? Co by bylo lepší.??
http://tauvec.rajce.idnes.cz/KOLEJISTE_ ... 180055.jpg
http://tauvec.rajce.idnes.cz/KOLEJISTE_ ... 180054.jpg
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod pekl024 » stř 18 led, 2012 7:42 pm

Nechci ti kazit radost , ale myšlenka byla vést dvojkolejku do horní smyčky vedle smyčky spodní. Spodní smyčku musíš posunout více ke středu panelu, pokud jsi to nevymyslel jinak.

P1180058 upr.jpg
P1180058 upr.jpg (21.71 KiB) Zobrazeno 5489 krát
tomas 14 upr.jpg
tomas 14 upr.jpg (17.45 KiB) Zobrazeno 5489 krát
pekl024

Příspěvekod bishop » stř 18 led, 2012 8:34 pm

Tomáš píše:... Smyčka my šla pěkně od ruky a to hlavně díky předem připraveným šablonkám...(začátečníkům a modelářům co budou kombinovat flexi a obloukové podloží vřele doporučuji.) ...

Taky přemýšlím, že si udělám šablony nejčastějších oblouků z plechu. Akorát váhám jaké, jestli z boku koleje nadoraz k pražcům zevnitř, respektive asi spíše zvenčí a nebo jestli dovnitř mezi kolejnice. Tam by to asi bylo nejpřesnější.

á ... teď koukám, žes měl namysli papírové šablony. No otázka trvá. Děkuji.
bishop

Příspěvekod cernos » čtv 19 led, 2012 7:26 am

pekl024 píše:Nechci ti kazit radost , ale myšlenka byla vést dvojkolejku do horní smyčky vedle smyčky spodní. Spodní smyčku musíš posunout více ke středu panelu, pokud jsi to nevymyslel jinak.

Taky se mi zdá že realita ani trošičku nekoresponduje s plánem :shock:
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště