Ve skutečnosti je to jedna z nejstarších tratí na našem území. Nejen,že se plánovala jako dvoukolejná,ale taky ty tunely co jsou dál směr Krumlov byly poprvé u nás stříleny dynamitem. Mimo jiné je na tomto úseku spousta železničních anomálií,o kterých jsem se tu nejednou přel a ve kterých si libuji. nikde jinde v okolí nejsou a tak trochu vznikaly drsným terénem.Trať vede ve velké části po hřebeni a přístup ke kolejím musel být při stavbě opravdu vzrušující. Co jen já těch strží prolezl abych vše nafotil,než to nyní naši modernizátoři nenávratně "vylepšili".
Ke stanici co vím, tak je tak velká hlavně proto,že sloužila jako seřaďovací stanice,kvůli nosnosti původního mostu. V pozdější době kdy se do Oslavan jezdilo pro uhlí sloužila 4. a 6. kolej výhradně k odstávce vozů s uhlím - pro uhlí. Pamatuji si tam hlavně "Pilštiky" dřív prej i sergeje. 5. 7. a 9. kolej opět vozy, tentokráte s pískem a překládka do automobilů ...pozůstatky rampy jsou tam ještě dneska.Stojí tam ještě nyní výdejní sklad. Někde se tam budovala vlečka do pískoviště. A nesmím zapomínat na vozy s řepou.
Já bych se ovšem na modelu raději,jak těžbě uhlí, věnoval Kovošrotu. Jako dítě mě vždycky fascinoval ten ohromnej drapák co nekompromisně likvidoval vše co se mu dostalo do cesty. Portálový elektromagnet byl samozřejmostí. (Bych chtěl předělat ten pojízdný jeřáb BTTB) Viděl bych to nějak podobně jako ve filmu "Skřivánci na niti". Ohromné haldy šrotu všeho druhu,nakládka do vagónů, velké vrakoviště...no spousta kovového odpadu. Mimo jiné už doma pro tyto účely shromažďuji "mikrobordel" všeho druhu. Mám tady spoustu trubiček,Plíšků,koleček z hodinek,kovových špon různých velikostí. Ještě musím vymyslet jak namodelovat vraky aut. Z plastem to moc nejde.
Takže vlečka Kovošrotu zaústěná do stanice by měla být určitě.
Tím pádem je kolej 4 a 6 obsazena vozy ES přijíždějící pro šrot.
5. a 7. kolej bych udělal strojové stání pro motory 850,853. S nutným rozšířením pro stání brejlovců. To by byla rozvětvená kolej 11. A kolej 9 by mohla být (u toho skladu) jako výdejna pohonných hmot.
No a zbývají ti koleje 1 a 2 na "rychlíky" s pěti ypsilonama = směr Krumlov ..... a kolej 3 pro "regionální motorák = směr Oslavany. A je plno pánové.
Sice jsem tu stanici povýšil na vyšší charakter,ale jsem doma a ne v Branicích