od Libor » pon 06 led, 2025 5:30 am
Prosinec 2024.
V prosinci jsem většinou pracoval v podpalubí segmentů. Zapojil jsem přestavníky dvou nových výhybek přidané koleje ve skrytém nádraží sever (viz diskuse výše). Dále jsem rozchodil nefunkční přestavníky dvou výhybek v severní stanici - kupodivu to nebyly zaseklé MP1, ale vadný dekodér, řešení tohoto problému si vyžádalo přidání a oživení dalšího dekodéru (využil jsem ho i pro výše zmíněné nově přidané výhybky), nyní již vše ok. Do podpalubí jsem dále namontoval naprogramované dekodéry osvětlení (pro každý segment jeden (kromě středového segmentu)). Na středovém segmentu (širá trať) budou osvětlené pouze dvě boudy, každá jednou ledkou, k jejich ovládání jsem použil dekodér pro návěstidlo Peli, měl jsem ho po ruce a líbilo se mi, že je malý.
Na segmenty jsem také namontoval servodekodéry mechanických návěstidel, ty zatím bez programování, ale už mají své místo. Vyhlodal jsem díry pro šachty všech návěstidel, přitom jsem na středovém segmentu odstranil boží muka s lipami - najdu jim vhodnější místo, na kterém nebudou zakrývat pohled na návěstidlo. Taky jsem namontoval konzoly pro osvětlení a krycí dekly. Nakonec jsem segmenty kolejiště zase složil a na Silvestra si i trochu zajezdil.
Rozhodl jsem se pro úpravu vlečky na jižní straně. Vlečka má obsluhovat pilu (stavebnice od BuBi model). Pila má sice protáhlý půdorys, ale i tak, připravená dvoukolejná vlečka zabírá potřebný prostor kolem pily - viz foto dole, na kterém je vidět podlaha pily. A taky si teď myslím, že jednokolejná vlečka bude působit reálněji než dvoukolejná. Ano, sypu si popel na hlavu - zase jsem se nechal unést a zapomněl na zlaté pravidlo, že méně je více.
Náprava naštěstí není složitá - odstraním výhybku a vlečku zjednokolejním. Akorát zatím trochu váhám, jak tu jednokolejnou vlečku provést - zda jen přímo ve směru staničních kolejí, nebo zda ji trochu zakroutit (viz výřezy z Wintracku níže). Kloním se spíše k zakroucené variantě, počítám, že přistavovat se bude vždy jeden či dva vagóny, takže spřahování vyjde na rovnou část. Rád bych na tohle ale znal i Váš názor.
- Přílohy
-

-

- 034.jpg (167.23 KiB) Zobrazeno 3882 krát
-

- 035.jpg (166.35 KiB) Zobrazeno 3882 krát