Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště TT 252 x 101 výška 32

Příspěvekod jipol57 » sob 23 lis, 2024 7:47 am

Zlámalík píše:
jipol57 píše:Že jsem tak smělý. Položit na záda jde jakýkoliv monitor, v tomto případě dotykový. Nemusí mít k tomu přizpůsobený podstavec. Jen místo originálního podstavce ho vhodně uložit.

Doba monitorů, podložených na stolech ajťáků či zaměstnanců státních úřadů stohem časopisů nebo balíkem papíru už je snad za námi... :lol:

Tos teda střelil dost vedle. :roll:
Proč podkládat balíkem papírů a pod. Když je člověk schopen tvořit kolejiště, tak určitě umí vytvořit i slušné uložení monitoru na záda. Navíc monitory disponují normalizovanými úchyty VESA, tak se určitě dá najít profesionální držák s možností sklopení.
Podle mě je to výborná ovládací možnost, a čím je monitor větší, tím je komfortnější, tak při výběru se zaměřit na cena/komfort, a ne sklopný/nesklopný.
Moje poznámka ale směřovala spíše na HonzuM. Jak psal, že ho má, ale nastojato je nepoužitelný.
Omlouvám se Trixtovi za plevelení v jeho vlákně.
jipol57

Příspěvekod Trixt » sob 23 lis, 2024 10:01 pm

Není to plevelení :), spíše info pro ostatní. Pokud monitor disponuje některým normalizovaným ukotvení Vesa, asi se pak dá pořídit nějaký držák od jiné firmy, který polohu vleže zajistí, ale není jednoduché ho najít a je to další investice. A skutečně bez možnosti nastavit monitor do vodorovné polohy by se ten správný efekt pro řízení kolejiště nedostavil. Holt, na stojáka, jak napsal Honza, to nejde. :)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod Zlámalík » sob 23 lis, 2024 10:41 pm

jipol57 píše:
Zlámalík píše:
jipol57 píše:Že jsem tak smělý. Položit na záda jde jakýkoliv monitor, v tomto případě dotykový. Nemusí mít k tomu přizpůsobený podstavec. Jen místo originálního podstavce ho vhodně uložit.

Doba monitorů, podložených na stolech ajťáků či zaměstnanců státních úřadů stohem časopisů nebo balíkem papíru už je snad za námi... :lol:

Tos teda střelil dost vedle. :roll: ...

Sorry, já reagoval na "vhodně uložit" - nebral jsem to jako "vhodně upevnit" a hned mi asociace nabídla monitor na stohu čehosi. Jasan, držáků jsou mraky, jen bych se bál o to mechanické provedení, mám dojem, že jak píše Trixt, to taky nebude úplně easy.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » ned 24 lis, 2024 9:16 am

jipol57
Bohužel dotykový monitor který mám opravdu na ležato používat nelze, to bych z nějž musel odšroubovat držák, portom by ale bylo nutné ho na okrajích podložit, protože zadní stěna není celá plochá. Při nákupu monitoru pto tento účel je nutné zjistit zda lze přístroj používat na plocho, jak je běžné u obrazovek v dispečincích.
Přílohy
IMG_5771.jpg
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod JendaTT » ned 24 lis, 2024 10:41 am

Ahoj, a nestačilo by něco takového - svého času jsem používal podobné řešení, potřebovali jsme v práci přesouvat LCD na různá místa a zase zpět. Jedna část se přišroubuje na LCD, druhá na podklad. Pak LCD jednoduše nasuneš do držáku, připojíš kabely a to je vše. Lze jej kdykoliv zase odpojit a vysunout, bez šroubování.

Pro HonzaM - ten stojan se od monitoru odšroubuje pomocí 4 šroubů i s tou "deskou" na zádech LCD - je to klasická VESA - pak má LCD naprosto ploché záda (teda aspoň to tak má většina).

A omlouvám se za plevelení - když tak přesunout do samostatného vlákna.
JendaTT

Příspěvekod HonzaM » ned 24 lis, 2024 10:57 am

JendaTT píše:Ahoj, a nestačilo by něco takového - svého času jsem používal podobné řešení, potřebovali jsme v práci přesouvat LCD na různá místa a zase zpět. Jedna část se přišroubuje na LCD, druhá na podklad. Pak LCD jednoduše nasuneš do držáku, připojíš kabely a to je vše. Lze jej kdykoliv zase odpojit a vysunout, bez šroubování.

Pro HonzaM - ten stojan se od monitoru odšroubuje pomocí 4 šroubů i s tou "deskou" na zádech LCD - je to klasická VESA - pak má LCD naprosto ploché záda (teda aspoň to tak má většina).

A omlouvám se za plevelení - když tak přesunout do samostatného vlákna.

Na obrázku je to vidět, je to dost starý 22” monitor a zadni strana zdaleka nemá “naprosto plochá záda”.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » ned 24 lis, 2024 11:43 am

Položit monitor zádama na cokoliv je chyba, typicky to pak nevětrá. Toho jsem se právě lekl v reakci na koleju jipol57. Určitě použít stavitelný VESA držák, který dovolí monitor sklopit až na vodorovno, ale pod ním musí být vzduch.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Dancer » ned 08 čer, 2025 4:59 pm

Trixt píše:No, dlouhou dobu se prakticky na kolejišti nic nedělo, ale konečně jsem se alespoň v pár drobnostech posunul. První věc, byl jeden malý vypínač, viz obrázek.

Vypínač.jpg

Výstup z centrály jsem rozdělil na dva samostatné okruhy, jeden napájí přes vypínač koleje, druhý pak dekodéry pro výhybky. Už mě nebavilo lézt do tunelů a posouvat vlaky ze špatně přehozené výhybky. Vůbec nechápu, že mně to nenapadlo hned na začátku. Předělávat elektro okruhy bylo určitě náročnější, než kdybych je realizoval hned od začátku. Vůbec se mi do toho nechtělo, ale mám to za sebou. :)

Udělal jsem si to také, bohužel pod kolejiště se musím stejně nacpávat, protože některé mašiny (např. čmelák od MTB) my vyskakují na obloukových výhybkách :evil: .
TT, centrála RB1110, sw- Traincontroller 7 gold
Dancer

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště