od misssan » pon 03 lis, 2025 10:24 am
Tak se tady budu snažit odpovědět na druhý pokus.Poprvé to nevyšlo a tak týden jsem se nemohl přihlásit.
Kolejiště je ovládáno analogově z ovladacího pultu (vyhýbky + zastavovací úseky-moduly Abc-návěstidla).Jezdí se digitálně a když to točím a nemám čas ovládat sám,tak to opravdu jezdí jako vlakodrom,nejvíce však 6 vlaků.
Celé je to napájeno roco centrálou a je to rozděleno na dva úseky,nádraží a viditelné úseky jsou z centrály a skryté nádraží o 6 kolejích a depo je z boosteru.
Za normálního provozu lze měnit soupravy ve skrytém nádraží,kde na pultu mám signalizaci obsazeného zastavovacího úseku (ABC modul) a pokud nastavím aby vlak zastavil tak mi to signalizjue ,že při vjetí obsazenost a vlak zastaví lokomotivu s nastavením ABC funkce v dekodéru. Tyto úseky mám i nahoře v salátově o délce zhruba 20cm před návěstidlem.Návěstidlo a zastavování není spojeno do jedné páčky,ale řídí se to jem polohou obou páček.Asi to není běžné řešení,ale mně postačuje a tak nějak si to řídím vše sám.
Dole ve skryťáku je to bez návěstidel a budou se tam muset dát dvě kamery,protože si pak nepamatuji kde která lokomotiva stojí.
4 koleje ve "skryťáku" jsou stejně dlouhé jako nahoře v nádraží a dvě jsou dost dlouhé,aby pojmuly Ro-La vlak o dvaceti speciálních vagonech na přepravu kamionů.
Vyhýbky jsou ovládány elektromagnetickým origo peco přestavníkem(cívka) a skryťák a kam nedohlédnu,tak mají hlášení polohy jazyku na pultu.
Mezi patry je výška cca 13 cm a je to na žebrovaném rámu tak pokud je MU tak se lze dostat ze spodu,nebo při čišteni jsou nahoře odklápěci segmenty,sle ty odklápím cca 1-2ročně,při vysávání.
K elektro instalaci je přístup zespod.
Pult ovládání je napojen ke kolejišti plochými kabely na odou stranách odnímatelnými.
Celá konstrukce je tak masivní,že tam kam se nedostanu ,lze i na celé kolejiště opatrně šlápnout,nostnosně to zvládne.