H0 klubové kolejiště tvaru U 4 x 2,4 x 2,4. metru

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 klubové kolejiště tvaru U 4 x 2,4 x 2,4. metru

Příspěvekod jafobe » čtv 29 kvě, 2025 5:05 pm

Na kolejišti se toho moc nestihlo, ale aspoň jsem si už vyzkoušel kapalinový čistící vůz co jsem kdysi koupil na modelbazaru. Nebyl sice tak drahý ale už vím i proč, sice svůj původní záměr částečně splňoval ale musel jsem nejdřív místo šmirglu, co si tam někdo dal, dát něco čím se bude lépe šířit kapalina a zárověň to bude stírat hlavu kolejnice. Přemýšlel jsem o jelenici ale tu jsem zatím nesehnal, tak jsem zkoušel jiné netkané textilie apod ale asi nejlíp funguje celulózová utěrka na okna. Další věcí co se bude muset dořešit je, že nádobka na tekutinu ve vagonu je ze dvu částí, původně slepeních ale po rozborce se ukázalo že tady byli rozlepené, takže občas při nalejvání tekla kapalina mímo a různě vagonem ven. Taky jsem to vzal v kombinaci s čistícím vozem od Roca (s čistící gumou),, takže souprava viz foto... loko, suché čištění a nakonec mokré... a zdá se že by to docela mohlo fungovat na rychlejší potřebu vyčištění celého okruhu. :)

DSC02976.jpg

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Zlámalík » pát 30 kvě, 2025 8:39 am

Je pravda, že šmirglem se kapalina úplně dobře nešíří a taky to asi není věc, kterou bys chtěl drásat koleje.
Jelenici (i "pravou ovčí" - není to trochu nesmysl? :lol: ) koupíš v e-shopech s autopotřebami či v Alze a mají to i drogerie či různé hobbymarkety v sekci úklid.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jozef » pát 30 kvě, 2025 10:19 am

ja som mal kedysi dávno čistiaci vagón "homemade", bola tam nádobka do ktorej som nalial alkohol z nádobky viedli dve tenké tubičky cez ktoré alkohol odkvápkaval na filc asi 3-4 mm hrubý, ten bol pružne upevnený na podvozku a stieral kolajnice na "mokro",na konci vagona bol ešte jeden filc a ten stieral na "sucho",vagon musel byť patrične zaťažený závažím aby nápravy šli v po koľaji lebo ináč by sa vznášal kedže filce boli na pružných perkách aby vytvárali určitý tlak na koľajnice
jozef

Příspěvekod jafobe » pát 30 kvě, 2025 1:01 pm

Zlámalík píše:Je pravda, že šmirglem se kapalina úplně dobře nešíří a taky to asi není věc, kterou bys chtěl drásat koleje.
Jelenici (i "pravou ovčí" - není to trochu nesmysl? :lol: ) koupíš v e-shopech s autopotřebami či v Alze a mají to i drogerie či různé hobbymarkety v sekci úklid.

No on třeba původní majitel ani nevěděl co má, a nebo měl "U profil" (jak to rádi prodejci za účelem klamání nabízejí), a navíc něco podobného jsem kdysi mel i v plánu dělat, tak proč si to neulehčit.
Eshopy jsem nehleda i když vím že to nabízejí, jen jsem koukal po tom co bylo aktuálně k dispozici cestou od nádraží do depa, Jelenici jsem měl i doma ale tu jsem nenašel, ale prostě mi pocitove přišlo že její vlastnosti by mohli být vhodné.

jozef píše:ja som mal kedysi dávno čistiaci vagón "homemade", bola tam nádobka do ktorej som nalial alkohol z nádobky viedli dve tenké tubičky cez ktoré alkohol odkvápkaval na filc asi 3-4 mm hrubý, ten bol pružne upevnený na podvozku a stieral kolajnice na "mokro",na konci vagona bol ešte jeden filc a ten stieral na "sucho",vagon musel byť patrične zaťažený závažím aby nápravy šli v po koľaji lebo ináč by sa vznášal kedže filce boli na pružných perkách aby vytvárali určitý tlak na koľajnice

Podobnou cestou jsem se chtěl taky vydávat, ale když se naskytla příležitost dostat se k hotovému byť trochu poškozenému, tak jsem ji využil. Vůz je sám o sobě dost těžký, ona samotná nádobka i přítlačná deska pro stírání jsou nějaké zinkové odlitky. Přítlačná deska sedí na kolejích jen svou vlastní vahou bez prožin a je jen vedená na dou plastových čepecha zajištěná proto vypadnutí a řekl bych že to je dostatečné a není problém to i sunout do oblouků, přes vyhybky...

Jaromír
jafobe

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště