Přátelé, když dovolíte, pojďme si povídat o zkušenostech při stavbě
jehličnanů. Pod titulkem "Bříza a la Houmer" běží v současnosti moc pěkná debata na téma listnáče. A protože na smrčky se myslím musí trošku jinak, navrhuji nové téma (i když možná někde v hloubce tohoto fóra už o jehličnanech byla řeč. Ale najít to, to je kumšt
).
Tak, jaké máte kdo zkušenosti? Začnu: Jako všechny jiné modelové věcičky i stromy dělíme na kupované a samo-doma vyráběné. Ty kupované se dělí na dobré a špatné (a velmi špatné). Ty vyráběné jsou vždycky jenom dobré (v očích autora
). Tak to byl fórek, leč: Souhlasím s názorem Houmra, který říká, že vyrábět stromečky pro celé kolejiště nejde za jeden modelářův život stihnout
. Proto je potřeba si někdy pomoct nákupem (prodejci teď asi skřípou zubama). Souhlasím i s tím, že to je vlastně oddechovka. Vzpomínám na babičku, která neuměla sedět jinak než s pletacími jehlicemi. Při kroucení stromečků si taky tak připadám...
Jehličnany kupované - přeskočím ty, co se mi nelíbí. Za zdařilý výrobek považuji smrček od NOCHa (bohužel jsem cedulku vyhodil, ale myslím, že to je Art.Nr: 0028210). Koupil jsem ho na okouknutí v Classicu v Bartoloměské, Praha 1 (
http://www.classicmodel.cz/). Při bližším pohledu se dá zjistit, že větve jsou tvořeny jakýmisi ohnutými a tvarovanými, na okrají rozstříhanými lamelami, na nichž je přilepen materiál připomínající filc (dříve narození si jistě připomenou kopřiváky, ve kterým jsme blbnuli na vojně). A ty lamely jsou nasunuté na středový "kmen", který skoro není vidě (jako v přírodě). Mně osobně se zdá, díky tomu, že větve jsou husté a každá jiná, že tak by to mělo být. Nejstrašnější jsou stromy a la kužely vyrobené ze štětky na protahování pivních flaček... (Mimochodem, i takové NOCH nabízí
). Tak ty teda nemusím...
Zkoušel jsem tuhle konstrukci napodobit. V OBI jsem si koupil 10 cm síťoviny(!) - myslel jsem, že mne prodavačka propíchne nůžkami
- a to kovovou (stříbrná) i plastovou (zelená). Ustřihl jsem z ní šířku o velikosti 7 ok (a kousek navíc) (oka jsou asi 1,5 milimetrová) délky asi 5 cm a jal se laborovat. Ohnutí přes tyčku se podařilo u plastové, nedržela ale tvar, pomohlo zahřátí. Kovová se mi začala rozpadat. Zkoušel jsem ji proletovat, ale to je práce pro vraha... Tak jsem zkoušel do ohybu zaletovat drátek. Pak ještě zalepit vteřiňákem. Prostě, šlo mi o to, aby se mi strktura síťky nerozpadávala. No, nebudu napínat - nevydržl jsem... Ale kdyby se mi povedlo udělat tu kostru větvě a la NOCH, filc se dá sehnat, pěkně to polepit, rozstříhat na okrajích, nabarvit, natvarovat, napíchat větvové polotovary na středový kmen... to by byly smrčky (aspoň tomu věřím). Další cesta výroby lamely půjde přes lepty. Už jsem objednal ohýbačku a budu se učit leptat...
A co Vy? Jak stavíte smrčky? Zdraví Honza168