Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pon 16 pro, 2019 4:33 pm

Panove, pomozte (nebo spis poradte, protoze urcite neco delam blbe). V klubu se sesly 2 centraly DR5000, u kterych jsem nebyl schopen vycist z lokomotivy hodnoty CV. U jedne z lokomotiv byl dekoder ZIMO a urcite z ni sla CV precist na NanoX ... ale at jiz jsem cetl adresu (Cv1) nebo dlouhou adresu (CV17, 18) nebo konfiguracni CV 29 pomoci software pro centralu, nebo "hardwarove" cervenou RocoMysi, pokazde zobrazil u vsech CV jako hodnotu 255, pripadne u adresy 1.

Nastavovani je O.K., lokomotiva prijme zmenu adresy.

Zapojeni: RocoMys -> DR5000. DR5000 (prog track) -> kolej. Kolej samostatna s podlozim, cca 1m dlouha. Pripojeno draty pomoci svorek ke kolejim (nepajeno).

Lokomotiva sebou ani poradne "necukala" jako u mne doma, kdyz jsem z ni cetl pomoci NanoX. Jedine co mne napadlo (samozrejme az po odchodu) je nedokonale pripojeni -- ale zas programovani probehlo spravne, jenom ta odezva nejak nefungovala.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1428
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » pon 16 pro, 2019 6:01 pm

S podobným problémem jsem se nesetkal. Asi by bylo nejlepší vzít centrálu domů, připojit krátkou kolej na programovací výstup a v klidu to otestovat doma. Při načítání ti to v sw centrály něco psalo, nebo to vypadalo, že čte a jen dostáváš nesmyslné hodnoty? Pokud to byla ta druhá možnost, tak myšlenka s nedokonalým připojením je na místě. Jen naokraj, jaké napětí pro napájení centrály používáš?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 824
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pon 16 pro, 2019 6:48 pm

Lokomotiva sebou pri cteni nepatrne "cuka" (ale podstatne mene nez u mne doma na NanoX). Porgram centraly nevypisuje nic, jen nakonec zobrazi nesmyslnou hodnotu. Zadne errory. Totez RocoMys: Programovani > zmena CV > 1 .... precte 255 (blbost, je tam 3). Trafo centraly je nastavene na 15V; velikost modylku TT.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1428
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod BohousP » pon 16 pro, 2019 7:04 pm

Tak to vypadá, že není dostatečně velký potvrzovací impulz ACK. Pokud to čte jiný typ centrály, pak asi DR5000 očekává silnější impulz než dodá dekodér.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2317
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » pon 16 pro, 2019 7:37 pm

Používám zatím jen dekodéry ZIMO, ale různých typů a centrála DR5000 čte CV bez problémů. Napětí na zdroji mám též 15V. Navíc se jedná o problém 2 centrál, což je zvláštní. Z preventivních důvodů bych zkontroloval verzi firmware, který je na centrále nahrán a resetoval bych nastavení. Osobně doporučuji updatovat na verzi 1.5.5, pokud tam již není nahrána. Stejně bych se ale hlavně soustředil na připojení a čistotu programovací koleje, neb ta je spojovacím článkem při použití dvou centrál.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V (1998-2006), centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 824
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pon 16 pro, 2019 7:43 pm

BohousP píše:Tak to vypadá, že není dostatečně velký potvrzovací impulz ACK. Pokud to čte jiný typ centrály, pak asi DR5000 očekává silnější impulz než dodá dekodér.


To je mozny. Vrta mi hlavou ze i to "cukani" kterym loko potvrzuje je 'okometricky' citelne mensi nez s NanoX (fyzicky stejna loko + dekoder).
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1428
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod BohousP » pon 16 pro, 2019 7:44 pm

belgarat píše:
BohousP píše:Tak to vypadá, že není dostatečně velký potvrzovací impulz ACK. Pokud to čte jiný typ centrály, pak asi DR5000 očekává silnější impulz než dodá dekodér.


To je mozny. Vrta mi hlavou ze i to "cukani" kterym loko potvrzuje je 'okometricky' citelne mensi nez s NanoX (fyzicky stejna loko + dekoder).

Co napájecí napětí?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2317
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pon 16 pro, 2019 7:46 pm

Tezko rict, kdyz jsem naposledy kroutil potenciometrem NanoX (a mel jsem pripojeny na mereni graetz + kondenzator) tak jsem mel na vystupu cca 16V.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1428
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod BohousP » pon 16 pro, 2019 7:51 pm

belgarat píše:Tezko rict, kdyz jsem naposledy kroutil potenciometrem NanoX (a mel jsem pripojeny na mereni graetz + kondenzator) tak jsem mel na vystupu cca 16V.

A na kolik máš nastavený zdroj DR5000?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2317
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pon 16 pro, 2019 8:48 pm

BohousP píše:A na kolik máš nastavený zdroj DR5000?


15V
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1428
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod PeLi » pon 16 pro, 2019 9:07 pm

Tá koľaj s podložím nie je náhodou napájacia s odrušovacím kondenzátorom? Ak áno, tak ho treba odstrániť a bude po probléme s čítaním CV.
Uživatelský avatar
PeLi
 
Příspěvky: 47
Registrován: úte 04 úno, 2014 6:46 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » stř 01 led, 2020 1:13 pm

Jen informuji, že jsem nyní, po delší době, zkoušel provoz DR5000 ve spojení s PC WIN10 (řídící program iTrain) pomocí LAN i WLAN. Dříve byly problémy s výpadky komunikace (jak kabel, tak Wifi), takže reálný provoz byl prakticky nemožný. Nyní (pravděpodobně od verze 1.5.5) problémy zmizely. Nevím, kde byla chyba a čím / kým byla odstraněna, nicméně si myslím, že je dobré o tom vědět...
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 610
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » sob 18 led, 2020 5:09 pm

Prosim o rady pri konfiguraci JMRI:

Je funkcni rozdil (v JMRI) pri pouziti pripojeni Roco - Lenz LI-USB Ethernet (tedy pouziti XpressNet) a Digitrax - LocoNet over TCP ? Funkcni ve smyslu funkci dosazitelnych pres JMRI: prestavovani vyhybek (rizenych pres DCC, ne LocoNet sbernici !), rizeni lokomotiv, prijimani feedbacku ze S88 ?

Podle https://www.1ku160.cz/technika/programy ... -pocitaci/ by melo jit k JMRI pripojit i jako xpressnet ...

Je nejaka (funkncni) vyhoda pro pripojeni centraly primo na USB pocitace s JMRI ?

Edit: ptam se proto, ze ty 2 zpusoby pripojeni maji jiny "Prefix" systemoveho jmena a diky uzasnemu navrhu software, kdy se "systemove jmeno" vyhybky NIKDY neda zmenita musi se namisto toho udelat nova (s jinym prefixem systemoveho jmena) , a vsude kde je 'systemove jmeno' pouzite se musi vymenit .... si musi uzivatel vybrat zpusob propojeni dopredu, a dobre. Jinak bude predelavat. A to i presto, ze se jedna o stejne vyhybky stejnou centralu, dekodery nastavene uplne stejne (na stejne DCC adrese) ... no proste radost :)

(editovano: copypastoval jsem cast vety, nedavala smysl)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1428
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků