Zdravím,
měl bych dotaz asi nejspíše pro zkušené mechaniky či "fyzikáře".
Pořídil jsem model stroje 232 512-4 od fy. ROCO (kat. č. 7390009) a protože jezdím jen po modulových rovinách a preferuji sběr proudu z co možná nejvíce kol a absenci "roznašečů" nečistot, spolu s ním se koupila i dvě dvojkolí bez bandáží. Ta měla nahradit 2. a 5. dvojkolí s bandážemi. Po výměně dvojkolí je však od podvozků při jízdě po rovině i v obloucích slyšitelný zvuk připomínající vrzání či vrnění. Po zpětné montáži dvojkolí s bandážemi je jízda bez uvedených zvukových projevů. Po oměření jsou dvojkolí i jejich samotná kola s a bez bandáží rozměrově zcela shodné. To platí i pro nápravová ozubená kola a jejich vzdálenosti od disků kol. Měl by tedy někdo doporučení, jak uvedený zádrhel řešit ? Uvažoval jsem ještě o řešení jako na skutečných strojích, kdy se z tloušťky okolků kol 2. a 5. dvojkolí dle řady lokomotivy ubírá cca. 1,5 i více milimetrů materiálu a v modelu by to znamenalo snížit o nějakou tu setinu milimetru míru rozkolí, ale to mi nepříjde jako ideální řešení - dvojkolí s bandážemi má stejné rozkolí jako bez bandáží a přesto "nevrže".
Děkuji za případnou radu.
David