Vláčkodráhy aneb něco pro ryzí amatéry

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Vláčkodráhy aneb něco pro ryzí amatéry

Příspěvekod Sandy » stř 01 říj, 2025 12:07 pm

Toto vlákno je určeno pouze ryzím amatérům, kteří sami sebe neberou moc vážně a kteří věří v Ježíška a v to, že modelové vláčky jsou určeny především na hraní. Nedoporučoval bych sledovat toto vlákno mladistvým, neboť se tady setkají s takovými „perverznostmi“ jako je plechové kolejivo z u-profilu, původní kolejivo PILZ včetně jejich nesmrtelných přestavníků, pilinový posyp, opěrné zdi z papíru apod. Velmi pravděpodobně se tady objeví i „syslograf“, sestavený z vozů, které si pořídí pouze debilové (jak jsme se dozvěděli v jiném vlákně).
Na ovládacích pultech uvažuji systém „šroubky – banánek na kablíku“. Ale tady ještě nejsem plně rozhodnut.

A proč to všechno?
No, před dvěma lety jsem dvěma mladým mužům ve věku dvou let (!) ukázal moje vláčky. Zatím je to zajímá, ale mě už nebaví neustále rozkládat koleje na kuchyňském stole (a na podlaze to už pěkných pár let nedávám). Tak jsem se rozhodl, že na kolejiště udělám jednoduchý panel.
A protože každý bydlí jinde, tak ty panely musí být dva.

Při stavbě musím respektovat jejich odlišnosti. Na začátku musím napsat, že pokud jde o šikovnost a vnímavost, tak mezi nimi není rozdíl.
Ale jeden mladý muž, označme ho písmenem A, je „fajnšmekr“, který to v životě bude mít dost těžké, neboť ho jen tak něco neuspokojí. Na všech železničářských akcích, které navštěvuje, tak udivuje svou znalostí hnacích vozidel. Považuje se za „velkého“ se vším, co k tomu patří.

Mladý muž, označený B, si také myslí, že už je velký, ale když mu vysvětlím, že to tak úplně neplatí, tak se moc nevzteká. A s vláčky si zatím jenom hraje. Což znamená, že mu nevadí, když vlak jenom krouží. Mladý muž A musí mít pořád nějakou akci....

Takže vláčkodráha A, která bude z kolejiva PILZ, bude sofistikovanější a bude umožňovat i zajímavý posun.
Vláčkodráha B bude z plechového kolejiva a bude jednodušší. Protože obě vláčkodráhy budou vycházet ze stejného schématu, tak i „Béčko“ umožní v budoucnu malé rozšíření.

Obě vláčkodráhy budou na ploše zhruba 150 x 102 cm. Tato plocha vychází:
1./ Z velikosti kuchyňských stolů, které jsou k dispozici
2./ Z rámů o velikosti 132 x 102 cm, které u mě ve firmě zanechal jakýsi zákazník. Rámy jsou z tvrdého dřeva a pravděpodobně měly sloužit na zakrytí pařeniště (pro neznalé: to je to zařízení na záhonku na zahradě, obehnané dřevěnou konstrukcí a přikryté jednoduchými okny).
3./ Z nejmenší možné smysluplné geometrie uvažovaného kolejiva, aby se daly střídat minimálně dva vlaky.

Vláčkodráhy by měly umožňovat provoz na podlaze, na stole i na vlastních nohách. Z toho vyplývá – žádné vodiče na spodní straně.

U mě doma 1.října 2025
Sandy

Re: Vláčkodráhy aneb něco pro ryzí amatéry

Příspěvekod hank » stř 01 říj, 2025 12:30 pm

OK.jpg
OK.jpg (1.9 KiB) Zobrazeno 1688 krát
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Dovi » stř 01 říj, 2025 1:21 pm

Ano, souhlas.
Sandy, moc tomu počínání fandím. Bude to funkční, nebude to stát majlant a zhotovíš to klukům v dohledné době. Možná do Vánoc, pod stromečky?

Je šance, že je to bude dlouho držet, a třeba alespoň jednoho z nich nafurt.
Ale i kdyby ne, tak si potom za 60, 70 nebo více let vzpomenou, jak jim kdysi dávno jejich hodný děda udělal krásný vláčky, čistě jen pro tu jejich velkou dětskou radost... :-)
(zdalipak bude v Evropě ještě život jakž takž normální?)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod JaroHo » čtv 02 říj, 2025 4:47 am

jsem nedávno takové kolejiště vyhodil. Dělal jsem ho na kolejivu Kuehen TT pro syna.Posypy jak píšete si dělal sám. Kupovali jsme u p. Hladíka, něcov Pečkách. Chvíli se s tim hrál i ten menší. Ale ani jednoho to nebere. Malej si 1x za rok chce zajezdit s mojí H0.
Dovi: přál bych si aby se vrátila doba před kovidem, všechno mi do tý doby přišlo skoro normální a v pohodě, bylo levnějc a měli jsme levnou českou zubařku
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod kpt.Budha » čtv 02 říj, 2025 8:42 am

Super, jsem na tom velmi podobně :D
kpt.Budha

Příspěvekod hopeter » čtv 02 říj, 2025 7:20 pm

Tak tohle budu rád sledovat. Konečně něco pro normální hravé dědky. :D
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Sandy » pát 03 říj, 2025 12:08 pm

Kolejové schema "A"

Vlackodraha_PILZ.jpg
Sandy

Příspěvekod HonzaM » ned 26 říj, 2025 12:27 pm

Píšeš že jde o rámy, ne o desky určité tloušťky, tak na těch ale musí být nějaká deska, takže by na spodní straně nějaké vodiče být mohly, ne?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Zpět na Modelové kolejiště