Nizkoexpanzní pěna

Zkušenosti, tipy, informace, návody a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nizkoexpanzní pěna

Příspěvekod HonzaM » stř 10 zář, 2025 2:48 pm

Tak pistoli i kartuši jsem koupil v Hornbachu. Raději se ale zeptám zkušených, zda mám dát na něco pozor při aplikaci, například jak postupovat po skončení práce zda pistoli nějak zajistit před zatrvrdnutím/ucpáním. Předpokládám, že kartuše zůstane na pistoli nasazená. V Hornbachu měli jen kartuše 750 ml - existují také menší verze?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » stř 10 zář, 2025 5:42 pm

Nic s tím nedělám. Dokončím práci a utáhnu šroubek zezadu. Tím se trn jen pojistí, on by držel pružinou i tak, ale pro sichr. Příště oškrábu špičku od zatuhlé pěny nožem, důkladně protřepu a pokračuju. Jestli to chceš leštit, můžeš pěnu odřít a otřít čističem hned.
Kartuši nechávám nasazenou, jak jsem tady psal. Jestli ji chceš sejmout a uložit, můžeš, ale musíš pistoli důkladně profouknot nasazeným čističem pěny. A vršek kartuše fouknout taky, aby ti nezůstal zbytek ve ventilku.
Menší kartuše jsem neviděl, ale nevím.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » čtv 11 zář, 2025 5:57 am

Zlámalík píše:Nic s tím nedělám. Dokončím práci a utáhnu šroubek zezadu. Tím se trn jen pojistí, on by držel pružinou i tak, ale pro sichr. Příště oškrábu špičku od zatuhlé pěny nožem, důkladně protřepu a pokračuju. Jestli to chceš leštit, můžeš pěnu odřít a otřít čističem hned.
Kartuši nechávám nasazenou, jak jsem tady psal. Jestli ji chceš sejmout a uložit, můžeš, ale musíš pistoli důkladně profouknot nasazeným čističem pěny. A vršek kartuše fouknout taky, aby ti nezůstal zbytek ve ventilku.
Menší kartuše jsem neviděl, ale nevím.

Díky, šlo mi zejména o to zda je třeba nějak speciálně ošetřit ústi výpustní trubičky. Katruši nemám důvod odpojovat.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod kapmor » čtv 11 zář, 2025 6:22 am

není třeba nijak ošetřovat, je tam "jehla" která to uzavře když to nezavřeš. pěna v pistoli nějakou chvíly vydrží. nepokládej ji pistolí vzhůru ale kartuší nahoru. pak jen odaretuješ, protřepeš a jedeš nanovo. Menší kartuše se možná dělají, ale myslím že jsem v nich viděl jen specializované pěny. V běžných obchodech jsou jen ty klasické.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 zář, 2025 7:45 am

HonzaM píše:Díky, šlo mi zejména o to zda je třeba nějak speciálně ošetřit ústi výpustní trubičky. Katruši nemám důvod odpojovat.

Nechtěj vidět, jak to vypadá u mě na stavbě. Zaliskaný od pěny, jak jsem skončil. Logicky - dokud to lepí, budeš od toho zapráskanej taky. Takže to nečistím, jen postavím bokem.
Příště to seříznu nožíkem, je to suchý, často se to i samo sloupne, a jdu pracovat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jozef » čtv 11 zář, 2025 9:40 am

kapmor píše:nepokládej ji pistolí vzhůru ale kartuší nahoru

neviem či je to správne, lebo výrobcovia doporučujú skladovať presne opačne, kartušou hore je pracovná poloha a skladovacia je pištolou hore
jozef

Příspěvekod kapmor » čtv 11 zář, 2025 5:01 pm

jozef píše:
kapmor píše:nepokládej ji pistolí vzhůru ale kartuší nahoru

neviem či je to správne, lebo výrobcovia doporučujú skladovať presne opačne, kartušou hore je pracovná poloha a skladovacia je pištolou hore

nikdy s tím nebyl problém, u starší pistole mi takto i utekl z kartuše plyn za dobu nečinosti, zbytek jsem mohl vyhodit. Teď si nejsem jistej jestli to píšou i takto u návodu k pistoli
TT - V. epocha
kapmor

Předchozí

Zpět na Materiály ke stavbě modelů, kolejišť a diorámat