Před víkendem jsem s rodinou přemýšlel co o něm podnikneme. V pátek mi však přišla zpráva, že Auhagen o tomto víkendu (6. - 7. září) oslavuje 140 let své existence a tak bylo rázem rozhodnuto. Osobně jsem se chtěl do této firmy a jejich obchodu již delší dobou podívat a tak už nebylo co řešit a v sobotu ráno jsme vyrazili.
Auto jsme dle instrukcí zanechali v blízkém městečku Marienberg, odkud každou hodinu kyvadlově vyrážel zvláštní historický vlak do druhého města Pockau. Tam až jsme nejeli, jelikož jsme vystupovali hned u továrny Auhagen, která pro tuto slavnost vybudovala prozatimní zastávku. Po krátkém pěším přesunu do sídla, jsme byli uvitání a byla nám předána mapka celého areálu s doporučenou trasou. Při jejím dodržení každý návštěvník v úvodu obdržel papírovou krabičku, do které si postupně na několika staveništích vkládal dílky unikátní stavebnice. Jako návštěvníci jsme tak měli jedinečnou možnost si projít opravdu kompletně celou výrobou a vidět naprosto všechno co se výroby stavebnic týká. Jelikož mám velké srovnání s obdobnou firmou zabývající se výrobou z plastů a jejími dny otvřených dveří, tak Auhagen mne opravdu mile překvapil. Ukázal naprosto vše, nabídl spousty věcí k odběru a též všechny stroje byly funkční, takže i moje děti konečně viděli jak takové plastové výlisky vznikají. K vidění tedy byl samotný CAD návrh, tiskárna pro tisk návodů, obalů vč. oddělení laserovým řezáním kartonů, dále pak samotné sklady s tím nejcennějším, tedy samotné lisovací formy. V provozu pak běželo několik samotných vstřikovacích lisů i tiskárna s řezačkou. Na závěr prohlídky pak byla připravena ještě ukázka tamponového tisku na nově připravovaném modelu pro TT - autobus Ikarus.
Součástí akce byly i ukázky dalších zpřátelených firem, jako Tillig, Roco, RTS, Herpa a další a opět skoro od většiny bylo možné obdržet další dárkové předměty. Bonbonkem pak byla Auhagen hrabárna, kde v obrovských boxech si bylo možné nabrat růzličné výlisky různých komponent z jejich stavebnic.
Co mne ale opravdu překvapilo, že vše bylo zdarma a to včetně vlaku a navíc byl na celý sortiment v podnikové prodejně slevový bonus. Ráno trochu skeptický zbytek rodiny, byl však po návštěvě také velmi mile překvapen a všichni jsme si celý den parádně užili. Děti si druhý den sestavili onu dárkovou stavebnici a s radostí o zážitku vyprávěli babičce.
PS: překvapením bylo, že jsem nenarazil na žádné další česky mluvící nadšence, by jste tam někdo další?