Nizkoexpanzní pěna

Zkušenosti, tipy, informace, návody a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Nizkoexpanzní pěna

Příspěvekod HonzaM » stř 03 zář, 2025 4:00 pm

Máte zkušenosti s nízkoexpanzními pěnami? Jde mi zejména o to, zda je možné spotřebovat menší množství a zbývající množství někdy později, třeba koupit si náhradní trysky (prodává se sada 3 ks)? Nic jiného než asi provedení pro použití v pistoli a je nutné spotřebovat vše naráz - nebo existuje i nějaké menší provedení?
Lze ztuhlou pěnu řezat horkým drátem stejně jako polystyren?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Nizkoexpanzní pěna

Příspěvekod kapmor » stř 03 zář, 2025 5:18 pm

HonzaM píše:Máte zkušenosti s nízkoexpanzními pěnami? Jde mi zejména o to, zda je možné spotřebovat menší množství a zbývající množství někdy později, třeba koupit si náhradní trysky (prodává se sada 3 ks)? Nic jiného než asi provedení pro použití v pistoli a je nutné spotřebovat vše naráz - nebo existuje i nějaké menší provedení?
Lze ztuhlou pěnu řezat horkým drátem stejně jako polystyren?

řezat horkým drátem to jde, jedině mě napadá po oddělání trubičky za čerstva pořádně vyčistit čističem na pěnu (je to ve spreji, čistí se tím i pistole na pěnu po použití) aby pěna nezatuhla uvnitř připojovacího bajonetu flašky
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Zlámalík » stř 03 zář, 2025 5:34 pm

Ale jasněže. Už se to tady několikrát probíralo.
Kup si tzv. pistolovou pěnu, ta má nahoře bajonet, a k ní pistoli za tři stovky. Je dobré, když pistole má teflonem potažený vrch a musí mít regulační šroub vzadu - tím to pak zas i zavřeš.
Pro sichr si vezmi i čistič pěny (pro pistole), ten má k sobě i standardní "ruční" ventilek. Tím pistoli vyčistíš, když bys kartuši dával pryč a už nedával novou.
Ale pěna v kartuši s našroubovanou pistolí vydrží i rok, pak to jen protřepeš a pokračuješ. Zkušenost ze stavby, já na baráku pěnu dost používám.
Vůbec neřeš nějaké jednorázové pěny a trysky, to vždy zatvrdne a zbytek stejně vyhodíš.

Obrázek
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » čtv 04 zář, 2025 6:26 am

Díky oběma, perfektní. Máte nějaký tip/osobní zkušenost a doporučení na některou pěnu a kterou pistoli? Nabídka je hodně široká a obvykle není nejlepší vybírat podle ceny.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 04 zář, 2025 7:59 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod jozef » čtv 04 zář, 2025 2:47 pm

píšeš o nizkoroztažnej pene, tá je dobrá na lepenie styroduru, keď potrebuješ zlepiť nejaké bloky ako základ terénu ( bavíme sa o modelarstve si myslím) a vysokorozťažná je zasa lepšia na vyplnenie peiestoru, ktorý sa dá potom tvarovať, napr. nožom
jozef

Příspěvekod kapmor » čtv 04 zář, 2025 5:23 pm

jozef píše:píšeš o nizkoroztažnej pene, tá je dobrá na lepenie styroduru, keď potrebuješ zlepiť nejaké bloky ako základ terénu ( bavíme sa o modelarstve si myslím) a vysokorozťažná je zasa lepšia na vyplnenie peiestoru, ktorý sa dá potom tvarovať, napr. nožom

u klasické pěny, ano na vyplnění prostoru ano, ale na tvarování povrchu bych ji nepoužil. příliš moc nabobtnává (blbě se bude odhadovat kolik toho máš nastříkat) a tvoří uvnitř velké kaverny. nízkoexpenzní taky nabobtná, ale ne tolik, za mě vhodnější.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod jozef » čtv 04 zář, 2025 5:53 pm

kapmor píše:
jozef píše:píšeš o nizkoroztažnej pene, tá je dobrá na lepenie styroduru, keď potrebuješ zlepiť nejaké bloky ako základ terénu ( bavíme sa o modelarstve si myslím) a vysokorozťažná je zasa lepšia na vyplnenie peiestoru, ktorý sa dá potom tvarovať, napr. nožom

u klasické pěny, ano na vyplnění prostoru ano, ale na tvarování povrchu bych ji nepoužil. příliš moc nabobtnává (blbě se bude odhadovat kolik toho máš nastříkat) a tvoří uvnitř velké kaverny. nízkoexpenzní taky nabobtná, ale ne tolik, za mě vhodnější.

ja mám skúsenosti také aké som napísal a to nielen z modelárskej praxe ale aj z praxe stavebnej pri rekonštrukcii budov.
jozef

Příspěvekod kapmor » pát 05 zář, 2025 6:16 am

jozef píše:
kapmor píše:

ja mám skúsenosti také aké som napísal a to nielen z modelárskej praxe ale aj z praxe stavebnej pri rekonštrukcii budov.

jsem taky profesí stavař pane kolego. Ale řekněme to obecně, pokud člověk, co s pěnou nepracuje má nastříkat terén na modulu/kolejišti aniž by z nastříkaného materiálu nedělal hrůzu odpadu jen ze základního ořezu, nebo v horším případě aby mu nabobtnávající pěna se nedostala kam neměla a nepoškodila třeba hotové části, je vhodnější ta nízkoexpanzní. je rozdíl kdyz pěna nabobtná o 50% nebo o 300% podle typu. Pokud je člověk při práci s pěnou dost zkušený může použít co mu sedí. samozřejmě jak říkáte pokud máte v kolejišti potřebu vyplnit prostor velikosti kráteru, tak klasická pěna je jasná volba. Proto to nezatracuji, když se zaškrtí pistole tak taky to tolik nabývat nebude a aplikace bude přesnější. Honza je spíše modulář, kde nejsou takové prostory pro vyplnění a terén není ani kdovíjak do výšky nebo objemu, tam nízkoexpanzní pěna poslouží dobře. určitě bych doporučil si to ale vyzkoušet prvně bokem o kolik pěna nabyde objemu. :wink:
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod jozef » pát 05 zář, 2025 7:19 am

tak ako píšeš tou regulačnou skrutkou sa dá nastaviť prietok a dávkovať penu presnejšie, samozrejme chce to trochu skúsenosti,
s nizkoexpanznou penou mám ale skúsenosť, že po vytvrdnutí akoby sa trochu stiahla a objem sa trochu zmenšil,
nie som stavbár ale rôzne okolnosti ma donútili, že som sa musel trochu priučiť aj týmto prácam, preto som písal že sú to moje skúsenosti, možno niekde robím chybu.
ešte ma napadla jedna finta, kaď pena začala moc naberať na objeme tak som povrch pokropil vodou z rozprašovača jemne len takou hmlou, a pena sa trochu stiahla.
jozef

Příspěvekod Zlámalík » pát 05 zář, 2025 8:08 am

Za mě také na kolejiště pěnu nízkoexpanzní. Je to mnohem přesnější práce. Jak píše kapmor, nejde o kvanta vystříkané pěny, spíš o tvarování povrchu. A i větší kopce se udělají dobře díky vrstvení - po zavadnutí na to dám další vrstvu, už s přesnějšími konturami. Pěna ke více kompaktní, lépe v ní cokoliv drží a je pevnější (nebortí se pod tlakem). Za ty tři stovky, co kartuše stojí, bych to vůbec neřešil.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jozef » pát 05 zář, 2025 8:32 am

Zlámalík píše:Za mě také na kolejiště pěnu nízkoexpanzní. Je to mnohem přesnější práce. Jak píše kapmor, nejde o kvanta vystříkané pěny, spíš o tvarování povrchu. A i větší kopce se udělají dobře díky vrstvení - po zavadnutí na to dám další vrstvu, už s přesnějšími konturami. Pěna ke více kompaktní, lépe v ní cokoliv drží a je pevnější (nebortí se pod tlakem). Za ty tři stovky, co kartuše stojí, bych to vůbec neřešil.

po vrstvách sa dá aplikovať aj vysokoexpanzná, ale je pravda, že nizkoexpanzná je po vytvrdnutí kompaktnejšia,
výrobcovia pur peny doporučujú pred aplikáciou postriekať povrch vodou a nanášať penu na vlhký povrch vraj sa potom netvoria veľké bubliny a pena je tiež kompaktnejšia,
keď som puožíval nízkorozťažnú nemal som stým dobré skúsenosti, ale ako som písal možno som niekde robil chybu, tak som začal používať vysokoexpanznú pomaly po vrstvách, možno to s tou nizkorozťažnou ešte vyskúšam,
jozef

Zpět na Materiály ke stavbě modelů, kolejišť a diorámat