Online ovládání

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Online ovládání

Příspěvekod prcek » ned 17 srp, 2025 10:20 am

Tak kdybys netrval na timesaveru a kolejišti, tak můžeš prokrastinovat u tohohle
https://beaver.games/shunting/
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod waglook » úte 19 srp, 2025 10:20 pm

Já se zeptám asi blbě - k čemu to celé je? Dálkové ovládání kolejiště (nebo jiného technologockého procesu) s tím, že namísto posezení u kolejiště se skleničkou něčeho dobrého budu datlovat do notebooku a koukat na obrazovku? Se omlouvám, ale myslím, že pokus o odtržení modeláře od jím postaveného modelu se nevydaří. A mít to jako nabídku online kolejiště, přístupného pro ostatní - povede se eliminovat všechny možné závady a kolizní stavy, abych to mohl nechat běhat bez dozoru?

Nic Vám nebrání v posezení u kolejiště s notebookem nebo mobilem v ruce a i se skleničkou. Bonusem je však to, že v kontaktu s modelem a to interaktivně!! můžete být neustále, když jste na té skleničce u souseda, v hospodě nebo třeba někde 1000 km daleko na dovolené.

Netvoříte přece své překrásné modely jenom pro sebe, pro své potěšení. Hele, kámo, až budeš mít čas a chuť, koukni na PC na ten můj model, zase jsem ho vylepšil a můžeš si ho i vyzkoušet jak funguje. A pak se stav a u toho modelu to řádně prakticky oslavíme.

Pokud by se to povedlo, vytvořila by se platforma s nekonečnými možnostmi jak pro IT při tvorbě interaktivních webových stránek komunikující s železničními modely přes IoT s kamerovým přenosem, tak i pro modeláře dávající své modely k dispozici zájemcům z celého světa.

A jak je ošetřena spolehlivost a ochrana? Dnes nekonečné množství různorodých ochran ošetřených softwarově, hardwarově, online sledováním, automatikou, apod. toť IoT. A spolehlivost, ta záleží především na preciznosti, údržbě a kvalitě materiálu.
waglook

Příspěvekod HonzaM » stř 20 srp, 2025 7:00 am

Autor tohoto vlákna nebere v úvahu čemu se železniční modelářství věnuje a navrhuje naprosto odlišný směr vývoje.
Naposledy upravil HonzaM dne stř 20 srp, 2025 3:04 pm, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » stř 20 srp, 2025 9:13 am

Honzo, nic ve zlým, ale připomínáš mi týpky, co před pár sty lety tvrdili, že je naprostý nesmysl, aby nějaký hlomozící stroj, polykající uhlí a dštící jiskry a dým, někdy nahradil koně. To by ses mohl hádat, jestli je modelářem víc ten, kdo staví precizní věci do vitríny, nebo ten, koho zajímá provoz podle grafikonu na modulech. A to, že tady kolega chce něco vymyslet, není důvod k tomu, jej takto shazovat. Třeba to jen bere víc z té provozní stránky.

waglook píše:Pokud by se to povedlo, vytvořila by se platforma s nekonečnými možnostmi jak pro IT při tvorbě interaktivních webových stránek komunikující s železničními modely přes IoT s kamerovým přenosem, tak i pro modeláře dávající své modely k dispozici zájemcům z celého světa.

No - proto jsem to tady psal.Ale nemyslím, že je nutné tvořit to od začátku a tímhle způsobem. Velká část modelářů nějakou formu "dálkového" ovládání používá ve formě ovládacího software a tedy kolejiště je řízeno počítačem tak jako tak. Když jde řídit kolejiště přes PC a automaticky, musí to jít i přes web. A kdo má software, má většinou i řešen dohled nad kolejištěm. Podmínkou pro dálkový či automatický provoz je sledovat obsazení, resp. volnost kolejí, ideálně i s přenosem adresy lokomotivy (to umí RailCom). Dále stav všech výhybek a příslušenství. Tohle všechno se musí zadrátovat, centrála si to pak jen zpracuje a software pak podle toho povolí či nepovolí postavit jízdní cestu.

Abych neuváděl komerční věci, zkus se podvat sem: https://www.jmri.org/help/en/html/web/index.shtml a v dalším okolo JMRI ti může pomoct zdejší kolega sidlo (zde jeho stránky o JMRI). Když bys to chtěl obsáhnout vše, tak nejznámější programy jsou JMRI, TrainController, RocRail a iTrain, takže by asi šlo o vytvoření nějakého rozhraní pro ně. Nemyslím, že je nutné to vyvíjet od nuly, podle mě by stačilo se připojit na server toho daného kolejitě a umět zobrazit kamery, u něj umístěné.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod waglook » stř 20 srp, 2025 10:01 am

JMRI je digitál, my zatím zkoušíme analog. Je to daleko jednodušší a pro ověřování něco nového, dosud nevyzkoušeného, praktičtější. Až nás bude víc, určitě se pokusíme spojit a na jejich práci navázat, spolupracovat. Ale určitě víte, že to není jednoduché, do hry pak vstupují komerční záležitosti, např. licence, podmíněné pořizování různých komponentů apod.

Autora tohoto vlákna by např. zajímalo, proč na webové adrese pod jménem "HonzaM" , který nás konfrontuje, v e shopu nabízejí např. krokový motor za 190 Kč, když na platformě Arduino je k máni za pouhých 38 Kč. :roll:
waglook

Příspěvekod BohousP » stř 20 srp, 2025 10:26 am

HonzaM píše:Autor tohoto vlákna vůbec nepochopil v čem železniční modelářství spočívá. Je naprostý nesmysl se domnívat, že by modeláře mohlo uspokojit, že může na obrazovce postrkovat jakési obrázky, nemající s modely vlaků nic společného.

Honzo, vážím si toho, co jsi pro propagaci železničního modelářství doposud udělal, ale v tomto s tebou nesouhlasím. Každý může mít odlišné zájmy a přístupy, přesto to s modelem železnice souvisí. A pokud to nabízí i dalším, je to jen plus.Rozhodně bychom ho za to neměli hanit nebo odsuzovat.
Myslím, že Zlámalík to kousek výše (první odstavec postu viewtopic.php?f=26&t=15323&p=348218#p348212 ) výborně vystihl.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod sidlo » stř 20 srp, 2025 10:39 am

waglook píše:JMRI je digitál, my zatím zkoušíme analog. Je to daleko jednodušší a pro ověřování něco nového, dosud nevyzkoušeného, praktičtější. ... Ale určitě víte, že to není jednoduché, do hry pak vstupují komerční záležitosti, např. licence, podmíněné pořizování různých komponentů apod.

JMRI je open source a za jeho používání se neplatí žádné poplatky.
Něco pro inspiraci:
V době covidové se do JMRI dodělalo POV a dělala se setkání vzdáleně, viz https://siliconvalleylines.com/category/pov/.
sidlo

Příspěvekod Zlámalík » stř 20 srp, 2025 11:43 am

waglook píše:JMRI je digitál, my zatím zkoušíme analog. Je to daleko jednodušší a pro ověřování něco nového, dosud nevyzkoušeného, praktičtější. Až nás bude víc, určitě se pokusíme spojit a na jejich práci navázat, spolupracovat. Ale určitě víte, že to není jednoduché, do hry pak vstupují komerční záležitosti, např. licence, podmíněné pořizování různých komponentů apod.

Analog je na podobné věci passé. Protože tam máte tisíc nespolehlivých věcí navíc - od toho, že víc vozidel nejde (snadno) řídit současně, až po prostý fakt, že při malém napětí je vliv nedokonalých kontaktů mnohem větší. Digitál vám nabídne komplet vyřešenou provozní stránku - pulsní řízení, adresaci vozidel i příslušenství, detekci polohy atd. Nemusíte se zabývat řešením rozjezdu a dojezdu, když tyhle paramery má v sobě dekodér lokomotivy. Můžete jet krokem a neřešit, kde se vozidlo zasekne (díky možnosti mít na vozidle zásobník energie). Víte, kde vám co stojí či jede. Současné centrály tohle všechno zvládají. Takže je stačí jen řídit, tedy udělat vhodný interface. A podle toho, co psal sidlo, nemyslím, že ta věc je nevyzkoušená. Je-li někde server, pak to půjde řídit i přes web.

Jestli trváte na Arduinu, tak mrkněte na věci, co staví sidlo nebo Fulda, tam najdete fůru informací, dále taky na projekt DCCex, potažmo ovladač k tomu, co staví kolega ohruska

Teď se vrátím asi obloukem na začátek - psal jste, že tady není o tohle téma zájem. Pokud budete "vynalézat kolo", čili složitě řešit v analogu to, co současné DCC umí levou zadní (a je to standardizováno), nečekejte velkou podporu. Kdo jezdí v analogu, není obvykle ani blázen do IoT a ostatním může přijít zbytečné se zabývat něčím, co už dávno někdo vyřešil a funguje to - navíc v případě JMRI zdarma.
Naposledy upravil Zlámalík dne stř 20 srp, 2025 12:21 pm, celkově upraveno 1
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » stř 20 srp, 2025 12:13 pm

BohousP píše:
HonzaM píše:Autor tohoto vlákna vůbec nepochopil v čem železniční modelářství spočívá. Je naprostý nesmysl se domnívat, že by modeláře mohlo uspokojit, že může na obrazovce postrkovat jakési obrázky, nemající s modely vlaků nic společného.

Honzo, vážím si toho, co jsi pro propagaci železničního modelářství doposud udělal, ale v tomto s tebou nesouhlasím. Každý může mít odlišné zájmy a přístupy, přesto to s modelem železnice souvisí. A pokud to nabízí i dalším, je to jen plus.Rozhodně bychom ho za to neměli hanit nebo odsuzovat.
Myslím, že Zlámalík to kousek výše (první odstavec postu viewtopic.php?f=26&t=15323&p=348218#p348212 ) výborně vystihl.

Omlouvám se, jestliže moje připomínky vyzněly jinak než jsem měl v úmyslu. Vůbec jsem neměl v úmyslu autora vlákna hanět nebo odsuzoval. Rozhodně jsem se nikdy nevyjadřoval proti ničemu novému a pokrokovému.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod waglook » stř 20 srp, 2025 1:50 pm

Že digi je lepší než analog, o tom žádná.

Snažil jsem se proletět alespoň informativně Vaše odkazy. Desítky, stovky odkazů na pro mně záhadné soubory, rady, instalace, zapojování, velice podrobných postupů při následném vylaďování, oživování, odstraňování chybových hlášení, výjimek, ne tudy cesta nevede, pokud se chceme věnovat spíše přenosu informací přes telekomunikační síť uživatel - model a zpět, na to nám stačí zatím opravdu jen analog. Prostě vše najednou nejde. A pokud si někdo myslí nebo ví, jak na to, podrobně popište, nebo poskytněte nejlépe zdrojový kód pro interaktivní tlačítko zapracované do html s příkazem do DCC pro pokud možno okamžitý rozjezd lokomotivy s adresováním. DCC nakoupíme, na kolejnici napojíme, lokomotivu s dekodérem pořídíme a přes kameru se pochválíme.

Děkujeme. :)
waglook

Příspěvekod Zlámalík » stř 20 srp, 2025 2:49 pm

Když se dám do čehokoliv, vypadnou na mě taky stovky odkazů. To chce holt hledat a trochu se tím prokousat. A nikdo neříká, že by to mělo jít hned. Kvanta chyb a omylů známe všichni, to není důvod to házet do žita.

Byl tady dotaz, co si o online ovládání myslíme. Tak jsme tady napsali nějaké odpovědi a nastínili směr, kudy to řešit spíš. Možná se vám to nelíbí nebo jste to nečekali, to je taky možné. Myslím ale, že nemá cenu dělat něco, na co není klientela - analogisti nic po webu řídit nebudou, nemají jak a věci spojené s počítačem často odmítají (včetně Arduina). Ale ti, co mají kolejiště v DCC, jsou schopní jej ve většině případů připojit skrz JMRI (všechny centrály jsou podporovány) a tam by mělo cenu začít. Neřešte, jak řídit lokomotivu, řešte, jak se připojit k tomu, co už tu lokomotivu řídit umí. K JMRI je všechno u kolegy sidla, k DCC doporučím třeba stránky Martina Pinty (sekce Digitál a začít odspodu). Nicméně železnice je obor konzervativní, použití bude minimální a chce to (alespoň v této fázi) pár zanícených bláznů, kteří prokopou cestu, takže nezbývá, než vám držet palce.
Zlámalík

Příspěvekod waglook » stř 20 srp, 2025 3:09 pm

Ale já chci řídit lokomotivu.
Já chci určovat směr lokomotivy.
Já chci určovat koleje.
Já chci jakou rychlostí.
Já chci, zda se něco naloží nebo vyloží.
A to Vaše řešení to neumí. Chápete konečně?
A proč?
No protože nejsem stroj, ale člověk. Chci se pobavit a ne koukat jak mi něco jezdí porád dokola, podle toho co kdo do nějaké bedny natlačil, to je nuda, to už tady někdo popsal.
A ten Váš odkaz je nefunkční.
waglook

Příspěvekod marian_r » stř 20 srp, 2025 4:14 pm

O "štandardnom" DCC sú tu pekné hádky, dobrý dôvod robiť analóg.
marian_r

Příspěvekod Zlámalík » stř 20 srp, 2025 5:25 pm

waglook píše:Ale já chci řídit lokomotivu.
Já chci určovat směr lokomotivy.
Já chci určovat koleje.
Já chci jakou rychlostí.
Já chci, zda se něco naloží nebo vyloží.
A to Vaše řešení to neumí. Chápete konečně?
A proč?
No protože nejsem stroj, ale člověk. Chci se pobavit a ne koukat jak mi něco jezdí porád dokola, podle toho co kdo do nějaké bedny natlačil, to je nuda, to už tady někdo popsal.
A ten Váš odkaz je nefunkční.

Jejda, a tuhle od Olympicu znáte?
Sedím v křesle, v ruce bezdrátový ovladač a pomocí DCC řídím lokomotivu, její rychlost, ovládám výhybky, volím si, kam přistavím soupravu... Dokola mi nic nejezdí, ostatně ani není kde, když mám kolejiště na okně. Nevšiml jsem si, že by něco nešlo. To jste asi špatně pochopil...
Automatické řízení provozu je možnost, ne povinnost. V žádné "bedně" nic natlačené není, pokud byste to po té bedně chtěl, musel byste to do ní nadatlovat. A klidně podle toho, jak VY chcete. DCC není automat. DCC je způsob, jak řídit kolejiště pomocí povelů. A ty můžou přijít z vašeho systému, když budete chtít. Já se vás jen snažil navést na to, že není potřeba řešit fyzické rozhraní, že to už bylo vynalezeno. Ale bránit v rozletu vám nechci, ostatně většina vynálezů vznikla z potřeby udělat to po svém.
P.S.: Odkaz normálně funguje, stránky jsou jen staré a nemají https, taky není proč. S tím byste se v rámci těch vašich komunikačních technologií mohl umět poprat.
Zlámalík

Příspěvekod waglook » stř 20 srp, 2025 7:05 pm

Vůbec nic jste nepochopil a velice mně mrzí, že se snažíte věci převádět do osobní roviny. Uznávám, že slovo JÁ nebylo moc šťastné, ale bylo použito zkráceně na vysvětlení a bylo Vámi i částečně vyprovokováno. Nepomohlo.

Nejsem žádný sobec, kdyby tomu tak bylo, sedím u televize a čumím na nějaký nekonečný seriál. To slovo JÁ bylo myšleno, že kdokoliv z nás si něco přeje. Vy si přejete, čili z Vaší strany zase JÁ, abych všeho zanechal a učil se co jiní již vymysleli, určujete co má smysl a co nikoli. Nechcete pochopit, že zde je možno se o něco pokusit, vylepšit pro modeláře vzhledem k enormnímu vývoji informačních technologií.

Áno, můžete si sedět u okna a kochat se jak jste si to nakrásně vše vytvořil a naprogramoval, jestli Vám to stačí, Vaše věc. Nikdy Vás za to nebudu kritizovat, poučovat, železnici fandím. Mou snahou je, aby to kochání mohli se mnou sdílet i ostatní a to kdokoli z celého světa velice jednoduchou formou, pouhým vyvoláním webové stránky.

Je na tom něco špatného? A pokud i tohle odsuzujete nebo tvrdíte, že již existuje, napište prosím zde pro všechny odkaz.
waglook

PředchozíDalší

Zpět na Software