Vhodný pojezd roco do modelu loko T 669

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Podvozky Guetzold

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 06 bře, 2007 10:51 am

Pro představu čtenářů fóra - Guetzold používá tyto nebo podobné podvozky i v jiných lokomotivách a to BR 118 a 119.
Z datasheetů těchto lokomotiv vyplývá, že by mohly být výrazně levnější než kompletní podvozek na sergeje přibližně 17 EUR. Zde je jen nutné ověřit zda sedí rozměry.
Mimochodem loni v v Alsfeldu jsme si od kolegy Armina Muhla - FREMO H0 Re DR - vyslechli velmi zajímavou přednášku o vývoji této řady jak ve skutečnosti tak v modelu.
Kluci z DR používají tyhle lokomotivy jedině od Guetzolda a o nějakých problémech s ozubenými převody nemůže být ani řeči. V ranku FREMO se jedná přibližně o víc jak 100 vozidel, a nevím o nikom, že by s nimi měl jakékoliv problémy typu praskání kol nebo nestabilita atp. Kovový domek podvozku je z konstrukčního hlediska značnou výhodou, neboť významně snižuje těžiště modelu, oproti výrobcům, kteří dělají domky plastové. V rámci setkání také taková lokomotiva může najezdit skutečně několik kilometrů. Takže zatížení, které rozhodně převyšuje nějaký běžný domácí provoz.
Zdenek Valter

Re: Podvozky Guetzold

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 07 bře, 2007 5:34 pm

Zdenek Valter píše:Pro představu čtenářů fóra - Guetzold používá tyto nebo podobné podvozky i v jiných lokomotivách a to BR 118 a 119.
Z datasheetů těchto lokomotiv vyplývá, že by mohly být výrazně levnější než kompletní podvozek na sergeje přibližně 17 EUR. Zde je jen nutné ověřit zda sedí rozměry.

Bohužel jsem ověřil, že podvozky BR118 či BR119 nejsou vhodné - jejích rozvor je 3400 mm :cry: :cry:

Sergej je na tom mnohem lépe 4200 mm tj. 48.25 mm takže je rozvor na modelu cca o 2 mm širší než by měl být.

Ovšem po dotazu ke kolegům ve FREMO jsem byl nasměrován na stránky ruských modelářů :
http://modeltrains.railclub.ru/php/mode ... =2&check=0
Zdenek Valter

Re: Podvozky Guetzold

Příspěvekod MaHa » stř 07 bře, 2007 7:42 pm

Zdenek Valter píše:Pro představu čtenářů fóra - Guetzold používá tyto nebo podobné podvozky i v jiných lokomotivách a to BR 118 a 119.
Mimochodem loni v v Alsfeldu jsme si od kolegy Armina Muhla - FREMO H0 Re DR - vyslechli velmi zajímavou přednášku o vývoji této řady jak ve skutečnosti tak v modelu.
Kluci z DR používají tyhle lokomotivy jedině od Guetzolda a o nějakých problémech s ozubenými převody nemůže být ani řeči. V ranku FREMO se jedná přibližně o víc jak 100 vozidel, a nevím o nikom, že by s nimi měl jakékoliv problémy typu praskání kol nebo nestabilita atp. Kovový domek podvozku je z konstrukčního hlediska značnou výhodou, neboť významně snižuje těžiště modelu, oproti výrobcům, kteří dělají domky plastové. V rámci setkání také taková lokomotiva může najezdit skutečně několik kilometrů. Takže zatížení, které rozhodně převyšuje nějaký běžný domácí provoz.

Zdenku nikdy žádný němec o německých výrobcích nehovoří s despektem
a drží se hesla: Němci :!: kupujte německé výrobky :!: Takže bych se i divil kdyby Ti o nějakých vadách řekli.
PS: Ten pojezd se Ti určitě nevleze do poloměru 380 mm až na něj nasadíš
skříň a masky. :wink:
MaHa

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 08 bře, 2007 10:26 pm

Takže jsem ukončil pátrání po vhodném pojezdu pro čmeláka. Dospěl jsem opět k zajímavému zjištění - nejvhodnějšími pojezdy jsou zase ameriky - nejlépe od ATLAS SD24 či 35 u nichž přesně sedí rozvor na podvozku. Tvarově i odpovídají čmelákovi. Čepy u podvozků asi sedět nebudou, ale to už vidím jako detail. Pochopitelně také ověřím.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 24 čer, 2007 10:27 am

Vzdálenost otočných čepů 10666 tedy nutno zkrátit o přepočet ze skutčných 2m t.j. 23 mm
Kola sedí mají mít 40 inch tedy 1m
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 24 čer, 2007 10:30 am

Podle posledních zjištění tytéž podvozky používá ROCO v lokomotivách NOHAB.
Zdenek Valter

Re: T669-pojezd ROCO

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 10 pro, 2007 9:27 am

MaHa píše:Zdenku, prosím Tě nejprve to celé postav a nafoť a pak teprve o tom napiš
nebo dej raději odkaz na celý seriál, abys náhodou nespekuloval jako je tomu v celé řadě případů, nehlědě na fakt že to sem nepatří neboť pan Synek se ptal po ROCU a ne po Gützoldu
u kterého dodnes praskají ozubená kola(viz Houmr a jeho BR 106). Já zmiňoval starého sergeje, protože se to tak stavělo před revolucí, kdy opravdu si člověk nemohl vymýšlet jaký pojezd použije.
PS: Osobně se domnívám že tento "zdroj" není žádný zázrak(a ani nebyl), protože u Gützolda praskají ona ozubená kola(Dětská nemoc která u tohoto výrobce přetrvává už z dob totality-mě jich prasklo asi už 10 ks). Takže pokud postižený nemá náhradního výrobce ozubení, je v podstatě "vyřízen". :?
PS1: ROCO-pojezd pro T669 by měl jezdit do července-srpna letošního roku za cca 1500,-- Kč vstupní ceny (teď opravdu nemám čas, protože dělám loko pro zahradu a sezona se blíží). Odkaz jsem už uváděl výše.

Jak jsi s Tím pojezdem MaHa daleko ?
Zdenek Valter

Re: T669-pojezd ROCO

Příspěvekod MaHa » úte 11 pro, 2007 7:53 pm

Zdenek Valter píše:Jak jsi s Tím pojezdem MaHa daleko ?

Model je od června - července postaven ( je to na stránkách). S úspěchem jezdí. Seriál bude někdy v příštím roce. :D
T669.0
Naposledy upravil MaHa dne čtv 15 led, 2015 7:57 pm, celkově upraveno 1
MaHa

Vhodný pojezd do loko T 669

Příspěvekod Synek Zdeněk » čtv 13 pro, 2007 5:20 pm

Chtěl jsem se zeptat ,na jakých stránkách je model vystaven ?
Jinak se mi podařilo téměř dokončit pojezd roco.Použil jsem rám
BR 290 roco,motorek stéže loko , jen podvozky jsem použil ze sergeje
roco. Mají sice menší rozteč náprav , ale jízdní vlastnost tohoto
modelu jsou opravdu parádní !!! Příště bych již použil podvozky Nohab.
Osvětlení je provedeno pomocí led diod a svítí jen ve směru jízdy.
Váha celého modelu je asi 430g a utáhne pěkně dlouhé soupravy.
Mohu jen pojezd roco všem doporučit.
Synek Zdeněk

Příspěvekod sco_27 » čtv 13 pro, 2007 5:36 pm

Mohol by som sa spytat Zdenku, kolko stali tie podvozky ?
sco_27

Příspěvekod Synek Zdeněk » čtv 13 pro, 2007 5:59 pm

Pokusím se projít emaily a dám vědět.
Synek Zdeněk

Příspěvekod sco_27 » čtv 13 pro, 2007 6:07 pm

Jasne...inak uz sme si pisali ohledom kocura...
sco_27

Příspěvekod Synek Zdeněk » čtv 13 pro, 2007 6:17 pm

Již to nevím přesně , část emailů již smazal , ale
cena byla celkem přijatelná. Co si pamatuji , tak rám byl za 240,- ,
podvozky asi do 1600kč + nějaké doplňky do 450,.
(kardany , led diody atd.) Víc si již nevzpomínám.
Maximálně bych cenu asi uvedl do 2600kč.
Odlitek mne stál u p.Číže kolem 300kč .
Více si již nepamatuji. Celkem jsem asi tuto loko dělal rok.
Měl jsem podvozky objednané u p.Daleckého téměř rok , ale nakonec
jsem je koupil v zahraničí. Do dnes nelituji vynaložených přostředků na stavbu této pěkné loko.
Mám panel se značným stoupáním a hravě mi utáhne 6 naložených wapek.
Stoupání je 10 cm na délku 165cm. Model má hnané všechny nápravy , ztoho dvě nápravy bandážované.
Synek Zdeněk

Příspěvekod sco_27 » čtv 13 pro, 2007 6:22 pm

Hmm...Je to dost priatelna cena..popytam sa P.Deleckeho... A kde presne ste tie podvozky kupily ?
sco_27

Příspěvekod Synek Zdeněk » čtv 13 pro, 2007 6:25 pm

Koupil jsem vše v Rakousku , vše podle kat. čísel.
Klidně mohu zaslat i fota této loko , pokud bude zájem.
Synek Zdeněk

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv