_lt_ píše: A jak by jste si představoval tisk obtisků třeba na 100 vozů
100 vozů není v žádném případě sranda, sto vozů jedné řady je pro domácí použití nesmysl, možná nějaký klub modelářů (pokud vůbec bylo daných vozů tolik i v reálu). Pokud máte firmu a zabýváte se kompletováním modelů a serii sta vozů potřebujete s různými čísly, pak nezbyde než připravit vlastní obtisk. Přeci nebudu kupovat obtisky , které neupotřebím, jednak pro rozmístění popisů na archu a pak se dostáváme k různým obdobím atd..(sto vozů a každý v jiné epoše) Pro běžné "domácí modelaření" jsou reálné počty stejných řad modelů trochu jinde cca....5..10 maximálně, to zvládne kombinace více obtisků od více výrobců.
_lt_ píše:Naproti tomu jak takový obtisk od MŽ na stejný vůz o 4 kč levnější působí komicky.
Možná proto se obtisky prodávají samostatně a lze si vybrat od koho si obtisk koupím, tak chybí tam symboly pro zvedání, vyklápění vozu a číslo vozu na rámu pojezdu... ještě něco mi ušlo? Jen okrajově, pan Jirán má super obtisky (taky je používám) ale když sme v hledání chyb kolik tam je tabulek revizí a jaké mají datum, pro čtyři epochy asi stejné? Pokud budem zacházet do extrému osobně upřednostňuji modely které spíš nejdou časově přesně určit, možná nejsem jediný, ale to jen hádám, Tabulka ročních prohlídek musí být vyplněná stejně jako tabulka záznamů občasného mazání, obtisk je na prázdný vůz takže pokud ho někdo opatří nákladem je to nesmysl. Jak říkám používám obtisky od všech možných výrobců a celkově si uchovávm trochu nadhled nad věcí, neřeším banality.
_lt_ píše:Když už jste v té veselé náladě, nebyla by tedy fotka toho vozu Gbgkks s hladkou střechou, tak jak ji nabízí MŽ? Já ho tedy nikdy neviděl (do našich končin nezajíždělo spousty existujících vozů), ale nepopírám že se může jednat o nějaké přeznačení a skutečně něco takového jezdilo.
Na hrbaté střeše se usilovně pracuje

foto pohledám, jestli ho najdu..
Střelec píše:U letadel a bojové techniky jsou naprosto běžná dvě až tři obtisková schémata v jedné stavebnici, díky výsostným znakům a "malůvkám" dokonce mnohobarevné
Srovnávat letadla a vlaky, to se nedělá

Už z jednoho důvodu a tím je jaksi velikost modelářské obce, vláčkařů je mnohem méně a hlavně naše vozy se za hranice moc nedostaly, Tak nebudu srovnávat kamufláže jednoho letadla v provedení deseti států, když je v každém státě deset tisíc kitařů a český rybníček se stovkou modelářů (mysleno obrazně)navíc asi bude trochu rozdíl i ve velikosti znaků a písma , tak podle čeho srovnávat?
Radek Strnad píše:Přesně tak.Toto je stálá bolest většiny českých výrobců stavebnic vozů či lokomotiv.Kromě většinou mizerných stavebních plánů i prachbídné obtisky.Pokud investuji 800,-Kč za např.lept lokomotivy,očekával bych trošku slušnější obtisk než jen ČSD/ČD a několik málo těžko rozlišitelných dalších údajů.A že by třeba dal výrobce aršík navíc,protože přeci jen nejsou všichni modeláři 100%zruční???
Z jednoho modelu uděláš víc než jednu variantu? Buď mám ČSD nebo ČD nebo ČDC, zapoměl bych na kolegy ŽSR, ZSSK atd.. vypadne z někoho něco konkrétního? Na obtisku tom a tom je špatně tohle, nebo tam chybí tohle...
S nešikovností mám taky svoji zkušenost, ale za tu jaksi výrobce nemůže, pokud něco zkazím musím to opravit, případně vynechat i na druhé straně, nebo to musím dodat z jiného obtisku ....nebo si pro jistotu koupim dva stejné obtisky pokud vím že se mi s obtisky nedaří, já to takhle dělám roky
Podklady pro stavbu.. představ si že kdysi internet nebyl a na nádraží měřit vozy se chodilo normálně, dneska je internet a na něm velká spousta fotek. Pokud nejsi konkrétní že jsi našel chybu v návodu ???
Všechno dělají lidé a jak známo lidé se mohou zmýlit, našel jsem chybu v návodu na KIls, můžu tlachat nebo kontaktovat výrobce a říct mu to aby provedl opravu, když nechci ..... to je horší než když se nemůže
Jinak příjemný den odcházím modelařit..