Tocna ze stareho CD

Založte si vlastní témata a prezentuje zde stavbu vlastních modelů od A do Z. Pouze lokomotivy, vozy či stavby. Ne kolejiště.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Tocna ze stareho CD

Příspěvekod JBr » sob 09 úno, 2008 5:59 pm

Tahle myslenka mi hnizdila v hlave od doby, kdy jsem pred par tydny na webu Carla Arendta nasel zminku o tom, ze v jednom svem minilayoutu vyuzil stare CD jako zaklad tocny. Problem ovsem byl, ze aby cela vec zustala jednoducha, musela by byt tocna kryta a velikost vychazi relativne mala. Kdyz sem pak nedavno Milan Ferdian dal nekolik planku tocen, vcetne planku na male tocny z vychodniho Slovenska z pocatku 20. stoleti, ktere nejen, ze byly kryte, ale i male, rozhodl jsem se o stavbu pokusit.

Zakladem je 12 cm CD/DVD, ktere mi v TT da tocnu o prumeru 14,4 metru (v N by to bylo 19,2 metru, to uz stoji za uvahu). Neni to zadny cvalik, ale otoci se na ni jak motorak rady 810, tak lokomotiva rady 742 (o malych parach nemluve). Kdyby drazni inspekce zamhourila oko, tak by se na ni dal otocit i brejlovec, jen pluhy by mel mimo tocnu :).

Vzhledem k tomu, ze kolejiste planuji na epochu V, popustil jsem trosku uzdu predstavivosti a stara tocna je tak modernizovana a je pohanena elektricky (z panelu na tocne, bez budky). Bude umistena na zapadlem nadrazi na jednokolejne trati, kde bude soucasti maleho depa, ve kterem sidli provozni skupina starajici se jen o vozidla z mistnich lokalek - sukafony a obcas nejakeho toho kocoura ze zalohy. Ovladani tocny v kolejisti manualni (nepredpokladam caste pouziti), elektricke zapojeni musim jeste vymyslet.

Na stavbu jsem pouzil stare spatne vypalene DVD a slim krabicku. Dalsi material je balza tloustky 1 mm, kousky balzy tloustky 2 mm a 0,3mm PVC desticka. Natirano vodovkami Bilek, mirna patina a zreznuti provedeno pigmenty Agama. A abych nezapomnel, figurka stareho cestujiciho, ze ktereho se stal posunovac Franta Vomacka...

Zkusim o stavbe behem vecera sepsat delsi textik s vice fotkami a hodim ho k sobe na stranku. Pro tuhle chvili aspon par fotek (kliknutim otevrete vetsi verzi)...

Takhle sel cas:

ObrázekObrázekObrázekObrázek

A dve bonusove (betonovy prstenec okolo tocny jsem udelal narychlo ze zbytku balzy, abych si vyzkousel jak to bude vypadat... na kolejisti pouzity nebude):

Ptaci perspektiva
Obrázek

Franta otaci sukafon
Obrázek
JBr

Příspěvekod juroH0 » sob 09 úno, 2008 6:28 pm

je to clekom pekne aj mna to napadlo...v H0 to je model asi 10,5m tocne ake sa stavali na vych. slovensku-teda moj rajon ( http://www.mo-na-ko.net/images3/ZelezniceTocna_01.jpg http://www.mo-na-ko.net/images3/ZelezniceTocna_02.jpg ) a uvazoval som aj nad zeleznim kolesom z osobnej vahy-to kde je udaj kolko sme pribrali pocas vianoc, to ma asi 15cm co je asi 13m v skutocnosti, a po 3. som uvazoval pouzit cast pevneho disku z pc-starsieho data vyrobi a to ma asi 9,5cm tj v skutocnosti 8,3m-tiez tam je take kovove koliesko :P
juroH0

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 09 úno, 2008 6:32 pm

Moc dobrý nápad! :D
Petr Zatrepalek

Příspěvekod StandaR » sob 09 úno, 2008 6:39 pm

Hej, dobrý já mám 12 cm točnu v H0 na vlečku :)
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod sco_27 » sob 09 úno, 2008 8:15 pm

Jj super napad... Ja mam 253 mm rozostavanu tocnu z Plastovej dosky :D
sco_27

Příspěvekod Vladimír » sob 09 úno, 2008 8:31 pm

Je to pravdu moc pěkný, jednoduchý a levný, že si říkám, proč s tím někdo nepřišel již dříve. Jak se říká "v jednoduchosti je krása". Jenom trochu škoda, že je to vhodnější spíše pro měřítka TT nebo N. :(
Vladimír

Příspěvekod juroH0 » ned 10 úno, 2008 8:03 am

do koncovej stanice pre male tendrovky je to ako stvorene aj pre h0 :D
juroH0

Příspěvekod xxvojtikxx » stř 12 bře, 2008 12:47 am

to je i super nápad na takový malý diorama :) uznávám že mě to uchvátilo (i s tou 810kou na točně)... ještě zasypat tu krabičku nějakým štěrkem okolo a je to naprosto pecka, půjdu do toho!
xxvojtikxx

Příspěvekod mawerick » stř 12 bře, 2008 8:16 am

To JBr: super práce. to napájení by šlo možná vyřešit podobně jako se bere proud z koleček vozů a mašin. Prostě dva prstence z kuprexitu a fosforobronz. plíškama (jako kartáče) brát proud pro kolej. Ber to jen jako nápad. :wink:
mawerick

Příspěvekod JBr » stř 12 bře, 2008 7:45 pm

xxvojtikxx píše:to je i super nápad na takový malý diorama :) uznávám že mě to uchvátilo (i s tou 810kou na točně)... ještě zasypat tu krabičku nějakým štěrkem okolo a je to naprosto pecka, půjdu do toho!

Ono to vlastne uplne prapuvodne z dioramatu pochazi (ideou), ale tam to byla tocna na uzkem manipulacnim kolejisti v male tovarnicce. Ja jsem si to trosku upravil, vzhledove jsem udelal takovy kompromis mezi fotkou jedne tocny co ma Houmr u sebe na webu (tusim Tanvald?) a tocnou popisovanou v clanku co sem daval naskenovany Milan Ferdian. To drevo by melo byt +- na urovni betonoveho prstence okolo nej. To uz budu ale resit az na kolejisti.

mawerick píše:...to napájení by šlo možná vyřešit podobně jako se bere proud z koleček vozů a mašin. Prostě dva prstence z kuprexitu a fosforobronz. plíškama (jako kartáče) brát proud pro kolej. ...

Jojo, o necem takovem jsem premyslel :)
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod robot » ned 12 dub, 2009 9:23 pm

Po delším hledání na netu jsem našel, jak jednoduše zapojit koleje na točně z CD.Zde je odkaz: http://www.carendt.us/scrapbook/page84/index.html.V jednoduchosti je síla.
robot

Příspěvekod boy.rough » pon 13 dub, 2009 12:46 pm

robot píše:Po delším hledání na netu jsem našel, jak jednoduše zapojit koleje na točně z CD.Zde je odkaz: http://www.carendt.us/scrapbook/page84/index.html.V jednoduchosti je síla.

Velmi inspirující stránky. Potřeboval jsem tak trochu "nakopnout" :D .
Díky za odkaz.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 dub, 2009 1:02 pm

Velmi pěkné,tady jde vidět ,že nejsme sami co bojujeme o každý mm místa. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pája » pon 13 dub, 2009 1:23 pm

A nešlo by použít ,,malou" singl gramofonovou desku a máte 17,5 cm na točnu a pokud použijete i nějaké steré gramo tak je to máte i s pohonem :?:
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 dub, 2009 6:11 pm

Pája píše:A nešlo by použít ,,malou" singl gramofonovou desku a máte 17,5 cm na točnu a pokud použijete i nějaké steré gramo tak je to máte i s pohonem :?:

Akorát ty jehly už nejdou sehnat... :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Další

Zpět na Mám rozestavěno (máme rozestavěno)