Dobré lepidlo

Zkušenosti, tipy, informace, návody a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Dobré lepidlo

Příspěvekod HonzaM » pát 20 pro, 2024 8:34 pm

Původní text jsem odstranil, šlo o můj omyl, že jde o něco nového. Chybami se člověk učí.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 21 pro, 2024 5:29 pm, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Vynikající lepidlo

Příspěvekod rawen » pát 20 pro, 2024 8:42 pm

Nejrozumnější popis kombinující věcný a uživatelský pohled jsem našel tady: https://www.stavba-profi.cz/2023/02/16/ ... vebnictvi/

Radek
rawen

Příspěvekod HonzaM » pát 20 pro, 2024 9:22 pm

Radek mne dobře navedl a po troše pátrání na netu jsem zjistil, že lepidlo stejných vlastností vyrábí Den Braven pod označením Mamut Glue a lze ko koupit třeba i v GM nebo v Alze. Kromě standartní bílé existuje i transparetní verze Crystal.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » pát 20 pro, 2024 10:13 pm

Tekuté hřebíky byly na bázi kaučuku, obecně blízké Chemoprenu. Dělá to i Soudal jako FixAll v různých barvách a verzích. Obecně jde o tzv. MS polymery, s trvalou pružností a odolností vůči UV záření, přilnavé i pod vodou.
Viz třeba zde.
Jinak gratuluji k objevení, tohle je tu už aspoň deset let a hřebíky asi dvacet.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » sob 21 pro, 2024 6:52 am

Zlámalík píše:Tekuté hřebíky byly na bázi kaučuku, obecně blízké Chemoprenu. Dělá to i Soudal jako FixAll v různých barvách a verzích. Obecně jde o tzv. MS polymery, s trvalou pružností a odolností vůči UV záření, přilnavé i pod vodou.
Viz třeba zde.
Jinak gratuluji k objevení, tohle je tu už aspoň deset let a hřebíky asi dvacet.

Já jsem k tomu přišel náhodou, předtím jsem o tom neslyšel a možná nejsem sám kdo o tom neví.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 21 pro, 2024 6:16 pm, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Ivan » sob 21 pro, 2024 7:51 am

Honzo, i tady na fóru je o tom mnohokrát zmínka, dělá se to už asi 20 let. Ale to je jedno, žádný učený z nebe nespadl.

Já mám nejraději přímo mamuta, mají několik verzí. Použil jsem to například na kolejišti, když jsem lepil natupo dno potoka do vyřízleho otvoru v desce, lepeno je dřevo - styrodur - dřevo. Jak píšeš, spoj je trochu pružný a lze i natřít. Mají i verzi tmel, ta je dobrá i na opravy fasády a lepil jsem s ní třeba i bodaky na holuluby na parapety.

Lepí to téměř vše, ale pozor na podklad. Třeba skříňku na omítku bych tím fakt nelepil, protože to omítka nemusí dát. Prostě s rozumem.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » sob 21 pro, 2024 2:40 pm

HonzaM píše:
Zlámalík píše:Tekuté hřebíky byly na bázi kaučuku, obecně blízké Chemoprenu. Dělá to i Soudal jako FixAll v různých barvách a verzích. Obecně jde o tzv. MS polymery, s trvalou pružností a odolností vůči UV záření, přilnavé i pod vodou.
Viz třeba zde.

Já jsem k tomu přišel náhodou, oredtím jsem o tom neslyšel a možná nejsem sám kdo o tom neví. Ale podle Zlámalíka jsem trouba. Přesto děkuji za milou gratulaci, takové je třeba si vážit.

Honzo, když jsi nám to podal tak objevným způsobem, jak z reklamního letáku, kde už chybí jen "a mám to zadarmo", tak ti musím v podobně grandiózním duchu odpovědět :wink:

Ale abych tu neprudil, tak k věci - bacha, jak píše Ivan, lepidla jsou to dobrá, je potřeba hlídat, na co je používám. Já častěji využívám Soudalácký FixALL, čirým jsem podobně jako Ivan lepil plastové hřebeny proti holubům, dá se s ním těsnit okap (i mokrý, přilne to stejně), lepím tím třeba ty svoje pájecí lišty zespodu kolejiště - výhoda lepidla je v jeho velké počáteční přilnavosti i při silnější vrstvě či nerovném povrchu, takže to umístím, přitlačím a můžu pustit, nikam to neodjede. Dobrý je i jejich T-Rex, který je v jedné verzi s přimíchanými vlákny - to dáví spoji obrovskou pevnost a s tím, jak je to pořád pružné, je to prakticky neodlepitelné. Jak píše Ivan, povolí omítka. Dobré k lepení obložkových zárubní, různých lišt, všeho, co má jinou roztažnost jak podklad, spoj nepraskne. Snad jen škoda, že se MS polymery prodávají hlavně ve velkých tubách či kartuších a ne jako 50 nebo 100 ml balení - ony časem vytvrdnou a jsou k ničemu.

Naopak tahle lepidla nejsou vhodná tam, kde potřeba získat spoj pevný ve smyslu tvrdý. Rám kolejiště bych tím nelepil, to bude pořád pružit. Na to je výborný Pattex Wood. Ale díky pružnosti by to bylo dobré pro slepení dvou vrstev různých překližek na sebe (překližka - MS polymer - překližka), aby se potlačily rezonance desky.

Na spoje tvrdých nesavých dílů pak zase spíše epoxidy (na domácí použití ty dvousložkové buď v dvojité tubě, nebo pro namíchání si "ve špuntu od piva") - viz třeba zde od UHU a Bison

Tak snad jsem trochu pomohl s rozšířením obzorů a neber to tak ve zlém.
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » sob 21 pro, 2024 4:32 pm

Tak jest.

Jirko, nevíš jaký je rozdíl mezi mamutem a Trexem? Mne to vše přijde stejné (až na barvu či jinou pevnost), ale rozdílů bude více, když i od mamuta je tak 5 druhů (barvu nepočítaje).
Ivan

Re: Vynikající lepid

Příspěvekod HonzaM » sob 21 pro, 2024 6:07 pm

Zlámalík píše:Jinak gratuluji k objevení, tohle je tu už aspoň deset let a hřebíky asi dvacet.

Jirko, téhle diskuzi by prospělo, kdyby tu nebyly žádné osobní útoky, ale pouze věcné připomínky. Kdybys mi jako reakci na ten můj úvodní příspěvek poslal SZ nebo mail s upozorněním na můj omyl, příspěvek bych podstatně upravil a mohly následovat jen věcné připomínky, které jsou užitečné, zejména pokud jde o vlastní zkušenosti a poznatky.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Re: Dobré lepidlo

Příspěvekod Zlámalík » sob 21 pro, 2024 6:22 pm

Ivane, rozdíl je hlavně v tom, že řada Mamut je od Den Braven a T-Rex je od Soudalu. Oba výrobci pak mají řadu lepidel, kterými se trumfují. Podle mě dobrý je ten článek od Den Bravenu, který jsem odkazoval: https://denbraven.cz/blog/aktuality/ms- ... vebnictvi/
Zajímevé je, že Soudal nikde moc neuvádí, že jde o MS-polymery, ale o tzv. SMX® - z čehož bych soudil, že jde o totéž, jen pod vlastním názvem, protože byli "až druzí". Třeba se v tom někdo vyzná a osvětlí nám to.

Abychom nenechali na nikom nit suchou, u lepicích pěn (PUR) taky někdo z těch dvou zaspal - jeden si patentoval PUR pěnu nejen na izolace, ale i na zdění. V návodu u pěny "toho druhého" konkurenta pak bylo uvedeno, že lepicí pěna je vhodná pro spáry do 1 mm (což je technicky blbost), jen proto, že v patentu byla uvedená spára 1 až několik mm.
Každopádně jsem tu blbost četl i na pěně, kterou jsem měl doma a někde o tom bylo i video (na téma zdění pěnou). Takže asi tak :D
Zlámalík

Re: Vynikající lepid

Příspěvekod Zlámalík » sob 21 pro, 2024 6:39 pm

HonzaM píše:
Zlámalík píše:Jinak gratuluji k objevení, tohle je tu už aspoň deset let a hřebíky asi dvacet.

Jirko, téhle diskuzi by prospělo, kdyby tu nebyly žádné osobní útoky, ale pouze věcné připomínky. Kdybys mi jako reakci na ten můj úvodní příspěvek poslal SZ nebo mail s upozorněním na můj omyl, příspěvek bych podstatně upravil a mohly následovat jen věcné připomínky, které jsou užitečné, zejména pokud jde o vlastní zkušenosti a poznatky.

Honzo, omlouvám se Ti, pokud výraz "gratuluji" vyzněl negativně. Tebe zase poprosím, abys tady nemazal příspěvky a neměnil názvy vláken podle vývoje diskuze. Díky.
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » sob 21 pro, 2024 7:36 pm

Jirko, díky za odkaz, prostuduji.

Honzo, také bych se přimlouvl na neměmění příspěvků a názvu vláken, je v tom pak fakt guláš (a děláš to často). Díky.
Ivan

Příspěvekod prcek » sob 21 pro, 2024 8:49 pm

Ivan píše:Tak jest.

Jirko, nevíš jaký je rozdíl mezi mamutem a Trexem? Mne to vše přijde stejné (až na barvu či jinou pevnost), ale rozdílů bude více, když i od mamuta je tak 5 druhů (barvu nepočítaje).

T-rexem jsem slepil dvě polystyrenové desky a po čase (cca 2 roky) se rozpadly a byly v místech, kde bylo lepidlo vyžrané. Mamut mi to zatím neudělal
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Zlámalík » sob 21 pro, 2024 9:58 pm

No to může nastat -polystyrén je háklivý na různé acetony a otázka, co do toho míchají. Já na sebe lepil XPS desky čirým FixAll a krom toho, že to zas tak úplně nedrží, to jinou škodu neudělalo. Lepidlo na všecho to nejspíš je, ne všechno se ale spojí :lol: (u mě byla příčina v tom, že se jednalo o něco na podlahy, co bylo povrchově upravené a blbě přilnavé, jinde mi MS polymery fungují dobře a i proto jsem je tady několikrát doporučoval)
Zlámalík

Zpět na Materiály ke stavbě modelů, kolejišť a diorámat