Nizkoexpanzní pěna

Zkušenosti, tipy, informace, návody a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nizkoexpanzní pěna

Příspěvekod HonzaM » stř 10 zář, 2025 2:48 pm

Tak pistoli i kartuši jsem koupil v Hornbachu. Raději se ale zeptám zkušených, zda mám dát na něco pozor při aplikaci, například jak postupovat po skončení práce zda pistoli nějak zajistit před zatrvrdnutím/ucpáním. Předpokládám, že kartuše zůstane na pistoli nasazená. V Hornbachu měli jen kartuše 750 ml - existují také menší verze?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » stř 10 zář, 2025 5:42 pm

Nic s tím nedělám. Dokončím práci a utáhnu šroubek zezadu. Tím se trn jen pojistí, on by držel pružinou i tak, ale pro sichr. Příště oškrábu špičku od zatuhlé pěny nožem, důkladně protřepu a pokračuju. Jestli to chceš leštit, můžeš pěnu odřít a otřít čističem hned.
Kartuši nechávám nasazenou, jak jsem tady psal. Jestli ji chceš sejmout a uložit, můžeš, ale musíš pistoli důkladně profouknot nasazeným čističem pěny. A vršek kartuše fouknout taky, aby ti nezůstal zbytek ve ventilku.
Menší kartuše jsem neviděl, ale nevím.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » čtv 11 zář, 2025 5:57 am

Zlámalík píše:Nic s tím nedělám. Dokončím práci a utáhnu šroubek zezadu. Tím se trn jen pojistí, on by držel pružinou i tak, ale pro sichr. Příště oškrábu špičku od zatuhlé pěny nožem, důkladně protřepu a pokračuju. Jestli to chceš leštit, můžeš pěnu odřít a otřít čističem hned.
Kartuši nechávám nasazenou, jak jsem tady psal. Jestli ji chceš sejmout a uložit, můžeš, ale musíš pistoli důkladně profouknot nasazeným čističem pěny. A vršek kartuše fouknout taky, aby ti nezůstal zbytek ve ventilku.
Menší kartuše jsem neviděl, ale nevím.

Díky, šlo mi zejména o to zda je třeba nějak speciálně ošetřit ústi výpustní trubičky. Katruši nemám důvod odpojovat.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod kapmor » čtv 11 zář, 2025 6:22 am

není třeba nijak ošetřovat, je tam "jehla" která to uzavře když to nezavřeš. pěna v pistoli nějakou chvíly vydrží. nepokládej ji pistolí vzhůru ale kartuší nahoru. pak jen odaretuješ, protřepeš a jedeš nanovo. Menší kartuše se možná dělají, ale myslím že jsem v nich viděl jen specializované pěny. V běžných obchodech jsou jen ty klasické.
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 zář, 2025 7:45 am

HonzaM píše:Díky, šlo mi zejména o to zda je třeba nějak speciálně ošetřit ústi výpustní trubičky. Katruši nemám důvod odpojovat.

Nechtěj vidět, jak to vypadá u mě na stavbě. Zaliskaný od pěny, jak jsem skončil. Logicky - dokud to lepí, budeš od toho zapráskanej taky. Takže to nečistím, jen postavím bokem.
Příště to seříznu nožíkem, je to suchý, často se to i samo sloupne, a jdu pracovat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jozef » čtv 11 zář, 2025 9:40 am

kapmor píše:nepokládej ji pistolí vzhůru ale kartuší nahoru

neviem či je to správne, lebo výrobcovia doporučujú skladovať presne opačne, kartušou hore je pracovná poloha a skladovacia je pištolou hore
jozef

Příspěvekod kapmor » čtv 11 zář, 2025 5:01 pm

jozef píše:

neviem či je to správne, lebo výrobcovia doporučujú skladovať presne opačne, kartušou hore je pracovná poloha a skladovacia je pištolou hore

nikdy s tím nebyl problém, u starší pistole mi takto i utekl z kartuše plyn za dobu nečinosti, zbytek jsem mohl vyhodit. Teď si nejsem jistej jestli to píšou i takto u návodu k pistoli
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod HonzaM » čtv 18 zář, 2025 2:34 pm

jozef píše:

Jakou zkušenost mají další uživatelé? Zdá se mi logičtější to co píše kapmor, jde o nebezpečí uniku tlaku a k úniku přes těsnící kuličku kartuše je náchylnější plyn než kapalina. S používáním jsem začal, získávám první zkušenosti. Chybami se člověk učí, bohužel zpravidla vlastními. Při následném použití jsem odstranil ztuhlou pěnu na výstupu z kovové trubičky a potom mne překvapilo vyprsknutí pěny, poučení pro příště, první výstup pěny při opakovaném použítí raději zaměřit někam kde to nebude vadit.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Sandy » pát 19 zář, 2025 7:03 am

Lepil jste někdo expanzní pěnou styrodur na překližku nebo sololit? Mám na mysli velkoplošné lepení styrodurové desky na podobný podklad.
Sandy

Příspěvekod jozef » pát 19 zář, 2025 7:17 am

Sandy píše:Lepil jste někdo expanzní pěnou styrodur na překližku nebo sololit? Mám na mysli velkoplošné lepení styrodurové desky na podobný podklad.

lepil som to na sololit nizkoexpanznou penou, po vytvrdnutí to držalo tak že som to nemohol od seba odtrhnúť, na preglejku to bude si myslím podobne,
čo sa týka skladovania pur peny zdá sa, že koľko ľudí toľko názorov , napr:https://www.dumachalupa.cz/forum/naradi/jak-skladovat-pistoli-s-pur-penou-95657/?kotva=jak-skladovat-pistoli-s-pur-penou-95702
jozef

Příspěvekod marian_r » pát 19 zář, 2025 7:27 am

Na lepenie bude lepšie PU lepidlo Soudal 62A, len treba v obchode skontrolovať či nie je tuhé. Niekto ho rozlieva do malých balení pre modelárske účely, je v modelárskych obchodoch ako PUREX. Lepím s tým polystyrénové dosky na výrobu terénu.
marian_r

Příspěvekod kapmor » pát 19 zář, 2025 8:24 am

Sandy píše:Lepil jste někdo expanzní pěnou styrodur na překližku nebo sololit? Mám na mysli velkoplošné lepení styrodurové desky na podobný podklad.

držet to asi bude, jen bych asi volil lepící pěnu. nebo altarnativně PU vypěňovací lepidlo na dřevo, nabízí třeba soudal. u pěny nutno zatížit
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod Ivan » pát 19 zář, 2025 11:22 am

Na překližku stačí i Herkules. Na sololit už asi ne.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Předchozí

Zpět na Materiály ke stavbě modelů, kolejišť a diorámat