UTP kabely pro napájení kolejiště?

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod radekkrupka » pon 13 pro, 2010 9:16 am

Ahoj,

dokázal by mi někdo prosím poradit, jestli by se daly použít UTP kabely pro napájení kolejiště? Chtěl bych to použít pro napájení jednotlivých kolejových úseků i pro příslušenství, zejména přestavníky.

Uvažoval bych každopádně vždy jeden přívodní drátek pro 1 přestavník, případně jeden úsek. Sběrná zpětná větev by byla z něčeho silnějšího... Přestavníky mám motorické Tillig (ale nevím jaký mají odběr proudu), napájení kolejí 12V= (pulzy).

U UTP spatřuji jako výhodu nízkou cenu, ohebnost a malou tloušťku, a spojení panelů a připojení ovládacích panelů přes standartní konektory...
Uživatelský avatar
radekkrupka
 
Příspěvky: 1917
Registrován: ned 20 dub, 2008 3:13 pm
Bydliště: Teď už jenom Zlín :)

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod MirekTT » pon 13 pro, 2010 9:57 am

Pevný čtyřpár drát určitě, mám dlouhodobě vyzkoušeno, že jeden drátek přepraví bez jakékoliv újmy 1A. Se čtyřpárovými licnami zkušenosti nemám. Drátky jsou ale po pájení křehké, rády v místě spoje praskají. Já je plánuju používat taky, ale jen na pevné nepohyblivé spoje. Pro rozvody po kolejišti je to dobrá volba, ale nesmí se přes to tahat moc velká zátěž.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2258
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod michal.kubista » pon 13 pro, 2010 12:43 pm

Jelikož jsem kovaný elektrikář, tak pro napájení kolejových úseků bych tomu moc nedůvěřoval. Záleží také ještě na délce vodičů, čím delší vodič, tím větší úbytek napětí = menší spolehlivost.
Také je potřeba počítat se zkratovými proudy, tedy argument, že 1A to snese mi nestačí. Možná bych nad UTP uvažoval, ale napájení úseků bych řešil pro jeden pól použít jeden kroucený pár, čímž zvíším zatížitelnost 2x.
Možná jsem až moc úzkostný, ale již jsem několikrát hledal závady na kolejišti a ty v drátech jsou nejzrádnější a někdy je problematické tahat kabely nové.
michal.kubista
 
Příspěvky: 337
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod radekkrupka » pon 13 pro, 2010 1:09 pm

Takže doplním - délka drátů cca 1-4 m, podle toho kam mi to na kolejisti vede...

Ke kolejnicím mám napájené vodiče (lanka) cca 0,75-1 mm2, které jsou pod deskou kolejiště ukončené v čokoládě, kde budu stykovat vodiče vedoucí od ovládacího panelu. Chápu, že žílu UTP kabelu bych do čokolády nenapojil tak bych vymyslel nějakou úpravu.

Pokud ne UTP - co požít jako alternativu? Kritéria - je to relativně levné, má to barevné žilky a sežene to člověk, který nedělá v kabelech a tudíž se mu nic neválí doma?
Uživatelský avatar
radekkrupka
 
Příspěvky: 1917
Registrován: ned 20 dub, 2008 3:13 pm
Bydliště: Teď už jenom Zlín :)

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod MirekTT » pon 13 pro, 2010 1:44 pm

Né, ten UTP je dobrej. Znova opakuji, dlouhodobě mám odzkoušenu ampéru jedním vodičem (pozn, mám vyhl. 50 §8). Tahal jsem s tím napájení a signál v jednom kabelu po hernách. Používal jsem UTP kategorii 3 a 5e, a na krátké vzdálenosti dokonce telefonní ohebný šestižilový plocháč+RJ konektory. 200 metrů žádná míra. UTP je sdělovací kabel, který je primárně určen k vedení nízkoúrovňových signálů na velké vzdálenosti. Prakticky měřitelné (ne laboratorně měřitelné) ztráty energie ve vedení začínají až od 100metrů délky. Přičemž souběh napájení a signálu v jednom kabelu, nebo dokonce krouceném páru nevadí (myšleno pro potřeby železničního modelářství).
Tu ampéru to utáhne naprosto bezpečně. Pokud by mělo dojít k destrukci jedinného drátku přetížením, bude lokomotiva, respektive přestavník dávno v plamenech. Není nic jednoduššího než napájení jistit, na výstupu samozřejmě :wink:
Na ty čokosvorkovnice bacha, i z nich se to umí ulamovat. Hlavně při hovadském dotažení šroubku. Pokud jsem UTP potřeboval spojit šroubovým spojem, zamáčkl jsem jeho holý konec do dutinky, ikdyž ty jsou určeny pro licny. Před čokosvorkou doporučuju kabel ještě nehybně ukotvit k podkladu, obdobně jako je kabel chycen v RJ konektoru. K tomu je totiž určen. Možná bude stačit po konečné instalaci a odzkoušení jeho konce zakápnout tavným lepidlem. To pohltí i jemné vibrace od vlaku, které by časem mohly kablík ulomcovat (v řádu dvou až pěti let). Je to totiž speciální slitina se sníženou impedancí určená právě k zamáčknutí do RJ konektoru. Na vše ostatní je to potvora dost křehké, ale použitelné.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2258
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod michal.kubista » pon 13 pro, 2010 2:51 pm

Mirku,
já mám rovněž 50ku a s tím co popisuješ to nemá moc společného. 50ka řeší bezpečnost práce a né spolehlivost elektroinstalace.
Jak sám píšeš, UTP kabely jsou určeny pro sdělovací techniku, kde se přenášení datové informace. "Přenášené" proudy se pohybují v řádech jednotek až desítek miliampér a rozhodující pro použitelnou délku kabelu je možnost obnovení datového signálu do původního tvaru. Tedy je normální, že do začátku kabelu pouštíš obdélník až 12V a na výstupu máš pokroucenec třeba 2V, ale když to obnovím, je to použitelné. Nevím, jestli by se ti líbilo napájet lokomotivu 2V, to by asi moc nejezdila.
Teď jsem to trochu přehnal, ale je pravda, že když jsme používali napájení WiFi zařízení po kabelu UTP, tak to bylo použitelné do nějakých 20m (odběr kolem 0,5 - 0,8A), pak jsme napájecí páry zdvojovaly (použitelné do 30m) a nebo se napájení muselo řešit jiným způsobem.

Tedy na malé vzdálenosti to asi je použitelné, ale má to svá rizika. Ty, jako elektrikář si s tím poradíš snadněji, než někdo, kdo o elektrice ví, že kope - tím se tě Radku nechci dotknout.

Já osobně používám drátky, které se označovali "zvonkové". Mají trojnásobný průřez a tudíž snesou větší proudy a jsou i mechanicky pevnější. Kde se dají dneska sehnat, to přesně nevím, ale si bych prošel pár velkoobchodů s elektromateriálem, tam někdo bude vědět a mít, co potřebuješ.

Michal
michal.kubista
 
Příspěvky: 337
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod MirekTT » pon 13 pro, 2010 3:11 pm

Já jsem za svou praxi měl z UTP jen dva problémy. Křehkost spoje vodiče mimo RJ konektor a neschopnost rozeznat v pološeru bílomodrý od bílozeleného. Můžu poradit už jen jedno, vyzkoušejte napájet lokomotivu 20ti metry tohoto vodiče, pak si zkontrolujte cenu a dostupnost a pak se rohodněte přátelé :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT
 
Příspěvky: 2258
Registrován: stř 03 pro, 2008 7:39 pm

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod Jirka1 » pon 13 pro, 2010 4:16 pm

Jestli jsem dobře četl, tak Radek psal o 4 metrech, takže co se týče ztrát, je to naprosto zanedbatelné.

Já bych se toho osobně nebál. Sice mám běžně v kolejišti tahané dráty (tzv. zvonkové) z rozpletených kabelů SYKFY, ale co do průřezu je to stejné jako UTP.
Mám toho tam natahaného určitě přes 1 km a zatím s tím nebyl problém. A to kolejiště několikrát ročně cestuje na střeše auta (občas i rychlostí 130 km/h), takže si své užije. :roll:

Ale jak psali kluci, je to na pevné spoje v kolejišti, ne na propojovací kabely. A raději bez čokolády.
Konce mám fixované tavným lepidlem a svazky vodičů opředené spirálou a ukotveny k rámu pro zpevnění.

Klidně bych Ti řekl: Radku přijeď, mám toho na půdě spoustu. Když se před lety u nás rušila ústředna, tak jsem toho přivezl plného Trabanta. Jenže to máš dost daleko.

Ale ve vyhledávači stačí najít SYKFY a možná zjistíš, že to je lacinější než UTP.
Číslo za označením SYKFY ve tvaru (X)x2x0,5 znamená:
(X) tam bude 2, 3, 4, nebo taky 20, 25, 50... počet párů v kabelu, 2 uprostřed, že jsou to páry a 0,5 průměr vodiče.

Koupíš někde poblíž třeba 5 m 100 párového, vychází to ani ne 1 Kč z 1 m drátu. Rozpleteš to a máš do důchodu vystaráno... A barviček budeš mít přehršel. :-)
Uživatelský avatar
Jirka1
 
Příspěvky: 534
Registrován: pon 28 led, 2008 6:30 pm
Bydliště: Ústeckoorlicko

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod BohousP » pon 13 pro, 2010 8:09 pm

Já jsem také kdysi použil mnohobarevné telefonní dráty, které jsem pred 30 lety získal téměř trestným činem rozkrádání socialistického majetku. Na dokončovaném sídlišti zůstal ze země trčet asi 5 metrový kus několikasetžilového telefonního kabelu. Nedaleko už pracoval buldozer a náklaďáky navážely zeminu, tak jsem si pospíšil s pilkou. Tolik exotických barev na vodičích jsem do té doby nikdy neviděl. Ale použil jsem to na všechno, KROMĚ napájení kolejí. Tam jsem volil silnější, asi 0,5 mm2 (jsem tak trochu odborník na elektroniku a vím, jaký je úbytek napětí při vyšších proudech). A fungovalo to spolehlivě dlouhé roky.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod Myšpulín » pon 13 pro, 2010 10:17 pm

UTP kablík používám jen od kolejnice pod nosnou překližku. Tam je přibit kousíček kuprextitu místo svorkovnice, kde je napájen na silnější. A od žádné kolejnice nevede jen jeden kablík, vždy jich je víc, i kdyby měl úsek délku jen 10 cm. Na starém kolejišti jsem každou chvíli hledal ulomený zvonkový drát, pokud nebyl konec i po celé délce dostatečně fixován. Toho se chci v současnosti vyvarovat.

Jinak dobrým zdrojem kablíků jsou vyřazené zdroje. Bohužel délka nic moc. A ze zdrojů se dají využít i konektory pro kabely na 220 V a jako protikusy právě přívodní napájecí kabely. Ale to spíš pro DCC, ty asi řídíš analogově.

EDIT ! Na základě diskuse dále v tomto vláknu doporučuji pro získání kabelů využít nikoli přívodní kabely od PC, ale z elektroservisů staré flefošňůry, od kterých si necháte odstřihnout vidličky.
Naposledy upravil Myšpulín dne úte 14 pro, 2010 9:54 pm, celkově upraveno 1
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1176
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod pekl024 » pon 13 pro, 2010 10:26 pm

Myšpulín píše:..................starém kolejišti jsem každou chvíli hledal ulomený zvonkový drát, pokud nebyl konec i po celé délce dostatečně fixován. Toho se chci v současnosti vyvarovat.

Jinak dobrým zdrojem kablíků jsou vyřazené zdroje. Bohužel délka nic moc. A ze zdrojů se dají využít i konektory pro kabely na 220 V a jako protikusy právě přívodní napájecí kabely. Ale to spíš pro DCC, ty asi řídíš analogově.



Dá se použít i kabel pro připojování modemů atd. Je to lanko, prodej i v metráži.

Obr. ilustrativní samotný kabel jsem nenašel.
kablík.jpg
kablík.jpg (5.04 KiB) Zobrazeno 5935 krát
Základ je spokojenost, http://www.modelytt.nolimit.cz/
Uživatelský avatar
pekl024
 
Příspěvky: 818
Registrován: čtv 11 lis, 2010 2:40 pm
Bydliště: Plzeň

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod Myšpulín » pon 13 pro, 2010 10:45 pm

No oni se nechají použít i vyřazené kabely Centronix (k tiskárnám) a podobně. Ale všechno to jsou datové, ne napájecí kabely. Proto jen těch pár cm od kolejnice pod podloží a ještě duplovaných.

Toto se tu už někdy před časem řešilo v nějakém vlákně (a jsem línej hledat ve kterém).
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1176
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod yurax » úte 14 pro, 2010 1:06 pm

Ja se priznam, ze od prenosneho kastliku s 3 pulznimi zdroji mam dve kroucene telefonni snury (celkem 8 vodicu, 2 dovnitr, 3*2 od kazdeho zdroje ven). Na centrale budou zasouvany do telefonnich konektoru, ty jsou ted ve vzduchu.
Pokusne jsem zkousel dva na dvouovale na stole a vstup se neprepalil, i kdyz jsem se toho trochu bal :)
yurax
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 02 úno, 2010 8:56 am

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod vvitty » úte 14 pro, 2010 2:27 pm

Myšpulín píše:A ze zdrojů se dají využít i konektory pro kabely na 220 V a jako protikusy právě přívodní napájecí kabely.


A tohle pouzivas pro privod 230V, nebo pro nizkonapetovy rozvod ? :twisted:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1930
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: UTP kabely pro napájení kolejiště?

Příspěvekod Myšpulín » úte 14 pro, 2010 7:39 pm

vvitty píše:A tohle pouzivas pro privod 230V, nebo pro nizkonapetovy rozvod ? :twisted:

Samo že pro napájecí napětí 5V, 12V, 16V, trakci apod. Pokud použiješ oba konce toho kabelu pro propojování PC - monitor, máš šest žil a nejde to zaměnit. Pokud přejdu na digitál, budu tím rozvádět i J, K. No a pokud dáš kabely na oba spojované díly a zásuvky taktéž, máš jich 12 a to už asi ani nevyužiješ.

Jinak na kolejiště mě 230V nevede a nepovede.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1176
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Další

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků