Vratná smyčka

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 21 lis, 2011 4:52 pm

Petře a Ty jsi opustil digitál?
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3420
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod pekl024 » úte 22 lis, 2011 7:45 am

miroslav lengyel píše:Petře a Ty jsi opustil digitál?



Abych ti řekl pravdu nevím, mám hodně loko v analogu a nechat je vytríně :?: , nevím.
Ještě jsem pořád u tužky tak se nic neděje, končí sezona tak snad bude přes zimu čas začít. Analog/digitál, taky jsou tu prachy, v analogu je to přeci jen míň peněz :D
Základ je spokojenost, http://www.modelytt.nolimit.cz/
Uživatelský avatar
pekl024
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv 11 lis, 2010 2:40 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 22 lis, 2011 12:05 pm

No je fakt,že doba na rozhazování peněz zrovna není. :cry:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3420
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod cernos » čtv 24 lis, 2011 5:20 pm

Ahoj borci,
postavil jsem si modul vratné smyčky z DCC Koleje. Jak se píše "Pokud by smyčka přehazovala pozdě, nebo by mašinka při přejezdu cukala. Lze odpory R7, R8 o hodnotě 0.22R vyměnit za slabší. Tím snížíte zkratový proud potřebný k přehození. Doporučujeme jen v případech, že vám základní konfigurace nefunguje." No a to je přesně můj případ :( Vyvolám-li zkrat mašinkou (já radši ze začátku jen šroubovákem), slyším takový ten bzukot jako zkrat, pak centrála (Roco MM) zahlásí zkrat a hned těsně na to (možná zároveň s tím) slyším jak sepne relé smyčky, ale vzápětí odpadne.
Moje otázka je, jakým vhodným odporem výše zmíněné odpory nahradit?
Díky Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 24 lis, 2011 5:34 pm

Problémy z modulem vratné smyčky se řešily zde:
viewtopic.php?f=6&t=3111&hilit=dcc+reverz
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3420
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod cernos » čtv 24 lis, 2011 6:03 pm

Děkuju, na tohle vlákno mě tlačítko HLEDAT neodkázalo....
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod cernos » čtv 24 lis, 2011 6:11 pm

cernos píše:Děkuju, na tohle vlákno mě tlačítko HLEDAT neodkázalo....


EDIT: Ještě jednou bych rád zdůraznil, že jsem opravdu před položenímdotazu použil tlačítko HLEDAT. Možná kdybych vyhledával na diskuze.modely.biz tak jako vždy googlem, našel bych to sám. Všem zúčastněným děkuju.
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 24 lis, 2011 6:33 pm

Tak hlavní je,aby Ti to pomohlo. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3420
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod fulda » čtv 24 lis, 2011 8:05 pm

Hlavně bych doporučil nepoužívat šroubovák, on špatně reaguje na změnu polarity.
Troufnul bych si tvrdit, že pokud ti po přiložení šroubováku pískne a odpojí se hlavní zesilovač, tak je něco špatně na tvojem modulu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod cernos » čtv 24 lis, 2011 9:14 pm

Upřímě řečeno Fuldo nevím co by mohlo být špatně. V tuto chvíli mám hotovou jen jednu vratnou smyčku, která obsahuje 3kolejné SN. Každá z těchto třech kolejí je připojená přes S88. Tím šroubovákem jen simuluju kolo lokomotivy, které při přejezdu přepínaného úseku způsobí zkrat.

Dokud jsem nepoužíval modul vratné smyčky, ale jen relé na vjezdové/výjezdové výhybce smyčky, které přepínalo DCC v celé smyčce viz zde tak to fachalo bez problémů.

Zkusím zítra poštelovat odpor určující proud při kterém reaguje na zkrat...
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 25 lis, 2011 5:34 am

Mám 2 reverzní moduly,jeden od DCC a jeden od STE.Problémy s STE jsou zde na fóru popsány,v podstatě šlo o to,že modul,dle mého názoru nemá dostatečný výkon.Zkrátka,po najetí zafungoval jak má,ale pak se začal odpojovat až se odpojil zcela a vlak zůstal stát.Dělaly to osvětlené 2 osé vagóny,kde jsem podcenil odběr diod a jak se neustále kondíky nabíjely,tak prostě modul nestíhal.Teď se občas stane podobný problém s jednou mašinou,ale tam dávám vinu dekodéru,který se dle mého názoru chystá na věčnost,takže se někdy stane,že modul vypne,ale vzápětí se opět zapne a vlak projede.Druhý modul je od DCC,kde je připojen do vrtané smyčky,jejíž součástí je i dvojkolejné skryté nádraží.Zvládne oba vlaky,včetně jednoho,který má 3 dvouosé vozy s osvětlením.Problém nastane,pokud někde na kolejišti vznikne zkrat nebo ukončím ježděni.Pokud stojí ve SN jeden vlak je vše v pohodě,ale jak tam nechám ten s osvětlenými vozy,tak modul nenaskočí a musím do hlubin. :D Takže nyní si dávám pozor a prostě před ukončením provozu z vlaky vyjedu nebo tam nechám nákladní,kde nejsou vozy osvětleny a je to.Ke zkratu na kolejišti v podstatě nedochází až na vyjímky,kdy mi někdo z kolegů zavolá a já se plně nesoustředím na provoz.Protože mám samozřejmě ovládání na ruku,jak se na epochu II.sluší,hromada je na světě a pak musím do podzemí tak jako tak. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3420
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod cernos » pát 25 lis, 2011 7:11 am

Špatně jsem to napsal. To 3kolejné nádraží je sice ve vratné smyčce, ale přepínaný (hlídaný) úsek je jen jednokolejný. Pak jsem špatně pochopil Fuldu když psal, že budu mít nejspíš něco špatně na modulu - pochopil jsem to jako že modulem je kolejiště a ne modul vratné smyčky. Přepínaný úsek je dlouhý cca 2m. Je to proto, že jsem si sice udělal izolované úseky po 1m, ale bohužel tady jsem přerušil pouze jednu kolej, takže musím přepínat celý 2m úsek mezi výhybkama. Dneska nakoupím odpory a říznu úsek na 2x1m. Zároveň zkontroluju stav pájek na tišťáku, ale tafy to snad nebude...
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod Myšpulín » pát 25 lis, 2011 4:53 pm

cernos píše:... já radši ze začátku jen šroubovákem,...

Mám ten dojem, že když jsem testoval modul smyčky postavený dle DCC koleje a používal šroubovák, že mi to zlobilo. Až použitím loko modul fungoval tak, jak má. Ale přeci jen je to již rok a žádné velké laborování s tím nebylo, tak se mohu mýlit.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1243
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: Re:

Příspěvekod pekl024 » pát 25 lis, 2011 7:36 pm

pekl024 píše:
radula63 píše:
pekl024 píše:Zkoušel někdo použít sadu http://www.modelarskysvet.cz/zbozi/3759 ... y-3759.htm
...............Třeba takto: http://mtbbus.cz/basic/smycka1.htm


Nenašel jsem nikde zapojení tak mě jen zajímalo jestli to není něco lepčího :P . Za plánek děkuji, taky mám.

Ps " jaké diody použít, stačí do 1A nebo silnější 10A

Moje smyčka

JPG bezdružice SNweb.jpg


Má někdo zkušenost jak silné diody pro vratnou v analogu

Petr
Základ je spokojenost, http://www.modelytt.nolimit.cz/
Uživatelský avatar
pekl024
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv 11 lis, 2010 2:40 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod cernos » pát 25 lis, 2011 9:33 pm

cernos píše:Upřímě řečeno Fuldo nevím co by mohlo být špatně. V tuto chvíli mám hotovou jen jednu vratnou smyčku, která obsahuje 3kolejné SN. Každá z těchto třech kolejí je připojená přes S88. Tím šroubovákem jen simuluju kolo lokomotivy, které při přejezdu přepínaného úseku způsobí zkrat.

Dokud jsem nepoužíval modul vratné smyčky, ale jen relé na vjezdové/výjezdové výhybce smyčky, které přepínalo DCC v celé smyčce viz zde tak to fachalo bez problémů.

Zkusím zítra poštelovat odpor určující proud při kterém reaguje na zkrat...


Sypu si popel na hlavu a se stáhnutým ocasem odcházím na okraj propasti blbosti. Koupil jsem odpory, vykoušel a nic. Po každé to samé, bzukot a zkrat na centrále. Stále mi zněla Fuldovo věta "máš něco špatně na modulu". Tak jsem ho odpojil a mrknul do osazovacího plánku, žádná chyba. Pak se ještě pro jistotu podívám na hotový kus no a byl jsem doma. Všechny tranzistory Q1 až Q4, Q9 a Q10 jsem měl naletovaný obráceně :oops: :oops: :oops:

Děkuju všem zúčastněným za pomoc a ještě jednou se omlouvám za takovou hloupost....
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 4 návštevníků