Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek
fulda píše:mám je pochopitelně výrazně orientovanější na cenu a nedávám tam drahé komponenty jako jsou různé krystaly.
fulda píše:Ale zpět k tomu tvému. Když si čtu ten článek, mám pár otázek - k čemu potřebuješ takovou rychlost na tom procesoru? Já používám procesor na 4MHz čistě proto, že je to pro PIC procesory oblíbená frekvence z dob, kdy neuměli přepínat rychlost za běhu, ale oba hardware serial porty mohou žít na mnohem menší frekvenci a přehodit "až 127" bajtů je opravdu jednoduchá úloha.
fulda píše:Pak jsem se chtěl zeptat, na tu složitou hru na výstupní straně, která se tváří jako darlington, ale je v ní ještě nějaký filtr. Nemá to negativní dopad na tvar signálu? V podstatě mám pocit, že už s jedním pullupem je návrat k MARK strašně pomalej, natož pak se dvěma a ještě s tím filterem.
fulda píše:A poslední, čemu nerozumím je to tvé povídání o časování. Tedy nemohu pro něj najít žádný podklad v dokumentaci. V dokumentaci se píše, že každé zařízení čeká 20 bit times (1,2 ms) před použitím sběrnice, pokud je zařízení centrála, tak může začít vysílat rovnou po tomto čase. Ostatní zařízení musí počkat dalších alespoň 6 bit times (360 μs) plus náhodná složka, Pak existuje poznámka o speciální situaci pro přístup z PC, které používá UART typu NS8250 a přímé připojení na sběrnici. Tedy zařízení, které není schopné přesně časovat CD BACKOFF, ale je schopné číst všechny příkazy probíhající po sběrnici. V takovém případě může začít vysílat kdykoli po rozpoznání příkazu, který neočekává odpověď, nebo který je odpovědí (a pak poznámky, že <81><7e> není odpověď). Ale nikde nepíšou nic o 700 - 900 μs (tedy předpokládám, že když se mluví o čase, tak jednotka mikro Siemens je jen úklep). Můžeš mne prosím nasměrovat na nějakou dokumentaci, kde se o tom píše? Já moje zařízení přepínám mezi režimem "centrála" a "ovladač". Režim centrála používám jenom ve spojení se softwarovou centrálou vhodnou pro testování ovladačů a nastavování fredů.
vvitty píše:zdeno píše:S znamena sekunda a 1uS je miliontina sekundy.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Soustava_SI
Neznám ten typ procesoru, proto nevím co je to UBRR. Stejně tak, jako neočekávám, že ty znáš procesor, který používám já. U mého procesoru se prostě nastaví dělič. Trochu jsem doufal, že odpovíš nějak normálně - chybný předpoklad.zdeno píše:tvuj povyseny ton neznamena vetsi znalosti. Proste vypocet UBRRH a UBRRL ma svoje zakonitosti a opravdu nefunguje podle tveho přání.
Napis mi hodnoty UBRR pro 1MHz a 16666 Baudu s presnosti do 1% ??
Teď nevím, co mi chceš říci. Jestli je nevýznamný, tak bude odpor 8k2 + 1k5 = 9k7. Ale zase nevadí, raději k tomu nebudu připojovat osciloskop.zdeno píše:Ten kondik u47 je vyhlazovaci a je absolutne nedulezity. Pracovni odpor je ten 8k2. Vybijeci cas na Q3 je pod 50nS.
Asi značení v oblasti kolem X3. Tady na západě používáme SI značení a tam je to jinak. Navíc, vzhledem k tomu, jaké mám vzdělání, tak pořád čtu S jako jednotku vodivosti siemens a dost mne to mate. Ale to je asi zase můj osobní problém.zdeno píše:S znamena sekunda a 1uS je miliontina sekundy.
Zase nevím jak je to je v oblasti X3, ale v oblasti LocoNetu je přenosová rychlost 16 666 BPS (baud) Jednoduchým přepočtem 1/16666 = 6,00e-5 = 60,0 μs. A komu se to nechce počítat, tak v "personal edition" je to prostě napsané:zdeno píše:Jen na okraj, ako dlho trva jeden byte na rychlosti 16666 Baudu ?? Neni to nahodou 600uS ??
loconetpersonaledition.pdf píše:The bit times are 60.0 uSecs or 16.66 KBaud +/-1.5%.
zdeno píše:vvitty píše:zdeno píše:S znamena sekunda a 1uS je miliontina sekundy.
uplne mimo tema, jakou blbost si jeste vymyslite, hnidopisi ??
fulda píše:a-ha, myslím, že už není potřeba pokračovat v diskuzi.
zdeno píše:vvitty píše:zdeno píše:S znamena sekunda a 1uS je miliontina sekundy.
uplne mimo tema, jakou blbost si jeste vymyslite, hnidopisi ??
BohousP píše:Zdeno, nezlob se, ale jsem stejně starý jako ty a jednotky SI jsem se učil už na ZDŠ v polovině 60.let. A sekunda byla sekundou s malým "s" i v systému cgs (centimeter-gram-second) používaným desítky let předtím.
JanoW píše:Vieš, Zdeno, keď chceš komunikovať s okolím, musíš si zvoliť takú formu, aby ste si rozumeli. A vlastné symboly pre jednotky tomu príliš nepomôžu. Podobne, ako tvoje povestné X3.
zdeno píše:JanoW píše:Vieš, Zdeno, keď chceš komunikovať s okolím, musíš si zvoliť takú formu, aby ste si rozumeli. A vlastné symboly pre jednotky tomu príliš nepomôžu. Podobne, ako tvoje povestné X3.
uz budem pouzivat male "s",![]()
ale na Slovensku je X3 zauzivane a pouziva se. Myslim si, ze ani ty s tim problem nemas a kazdy vi, o co se jedna.
Proste vyraz "sbernice Loconet" ma mnoho vyznamu, logicky, elektricky, topograficky, programatorsky a vyraz X3 je presne definovany. Ale hlavne je kratsi.
Zpět na Elektrika a elektronika
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník