MGP

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MGP

Příspěvekod HonzaM » ned 18 lis, 2018 10:12 pm

matejkocis píše:Nebolo by nejaké foto, alebo ešte lepšie video? Ako sa hovorí lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. :D

Video na tom webu je také. Stavím modul stanice kde bude zařízení MGP použito, každá práce ale trvá déle než jsme očekávali. Dosud také nemám návěstidla.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2028
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MGP

Příspěvekod HonzaM » stř 06 bře, 2019 9:04 am

Práce na testovacím modulu trochu pokročila, mám postaven a zapojen modul a postaven a zapojen ovládací panel (viz obrázky). Vybral jsem si kolejové schema stanice Čachnov, protože mi vyhovovalo kolejové schema a počet výhybek, ovládací panel je ale ve stylu reléovky, abych vyzkoušel zda MGP tohle umožní, i když vím, že Čachnov nikdy reléovkou ovládán nebyl. Zatím také nemám návěstidla, takže jejich funkci zatím zkouším jen pomocí jednoho sloupku s pěti LED jako vjezdového návěstidla a jednoho sloupku se čtyřmi LED jako odjezdového návěstidla na 2. koleji. Dosavadní testy potvrdily funkčnost rychlostní soustavy ČSD. Za podstatnou výhodu považuji fakt, že pro spojení mezi kolejištěm a ovládacím panelem stačí spojení jedním kablíkem LocoNetu, také mezi dekodéry (výhybkovými, návěstními a panelovými) je pouze kablík LocoNetu. Přes ten je také vedeno napájení, pro celou stanici stačí jediný zdroj 12 V. Pro programování stačí mobil nebo tablet komunikující přes BlueTooth. Bohužel programovací sw je jen pro Android.
K ovládání stanice není potřeba počítač, není ani potřeba mít digitální centrálu,. LocoNet si systém produkuje sám Systém tedy lze použít i pro analogové kolejiště, v případě že by bylo požadována závislost návěstí na obsazení kolejí, bylo by potřeba řešit detekci obsazení, komunikující s LocoNetem. Jedná se o standardní LocoNet, z praktických důvodů jsem na testovací stanici použil moduly obsazení Digikeijs DR4088LN. Systém je modulový, je tedy možné jak počet ovládacích tlačítek, tak ovládaných výhybek volit téměř neomezeně.
Zajímavá je i možnost použití více panelů, lze tedy mít hlavní ovládací panel pro celé kolejiště včetně vlečkového areálu a vedlejší ovládací panel jen pro vlečkový areál, přitom veškerá činnost na vlečkovém areálu se zobrazuje i na hlavním panelu. Vedlejší panel lze zamknout, buď dálkově z ovládacího panelu, nebo třeba mechanickým zámkem na klíč.
Postupně jednotlivé moduly popíšu podrobněji na stránce http://www.1ku160.cz, teď ale nemám čas sednout ke psaní, veškerý čas věnuji na naprogramování, což není úplně jednoduché, protože se to musím učit a získávat zkušenosti.
Přílohy
Control panel 5.3.19.jpg
Electronics in Control panel 5.3.jpg
Electronics under layout 5.3.19.jpg
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 07 bře, 2019 8:48 am, celkově upraveno 3
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2028
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MGP

Příspěvekod milan ferdián » stř 06 bře, 2019 9:08 am

Jako laik jen zírám.Dobrý,palec nahoru :wink: .
Milan
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 10673
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: MGP

Příspěvekod matejkocis » čtv 07 bře, 2019 11:09 am

Vyzerá to veľmi zaujímavo. Už sa teším, keď bude hotová testovacia stanica a bude nejaké to video.

Systém funguje na LocoNet - a dokonca bez centrály, čo je určite zaujímavé. Bolo by možné prehadzovať výhybky aj MM - ak by bola pripojená centrála, ktorá podproje aj LocoNet aj XpressNet?
matejkocis
 
Příspěvky: 111
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: MGP

Příspěvekod zdeno » čtv 07 bře, 2019 12:15 pm

matejkocis píše:Bolo by možné prehadzovať výhybky aj MM - ak by bola pripojená centrála, ktorá podproje aj LocoNet aj XpressNet?

To asi ne, protoze asi nejde posilat prikazy z Xpressnetu na Loconet. A taky zpetnou vazbu ma Loconet udelanou jinak !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MGP

Příspěvekod HonzaM » pát 08 bře, 2019 12:53 pm

matejkocis píše: Bolo by možné prehadzovať výhybky aj MM - ak by bola pripojená centrála, ktorá podproje aj LocoNet aj XpressNet?

Pokud by šlo o ovládání samotného výhybkového dekodéru MGP a centrálu DR5000, pak by to možné bylo, protože centrála DR5000 umožňuje ovládání LocoNet komponent pomocí Multimausu. Jak by to bylo v případě dalších komponent MGP jako například panelového dekodéru musím zjistit od výrobce MGP.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2028
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MGP

Příspěvekod Edys » sob 09 bře, 2019 10:06 am

Mě by zajímalo jak se to chová ve spojení s TC. Můžu ve chvíli kdy nepoužívám MGP ovládat návěstí a výhybky přes TC a obráceně?
Děkuji
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 596
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: MGP

Příspěvekod HonzaM » sob 09 bře, 2019 4:43 pm

matejkocis píše:
Systém funguje na LocoNet - a dokonca bez centrály, čo je určite zaujímavé. Bolo by možné prehadzovať výhybky aj MM - ak by bola pripojená centrála, ktorá podproje aj LocoNet aj XpressNet?

Ano, mám potvrzení od výrobce, že spojení celého systému s centrálou s LocoNetem možné je, je ovšem nutné dbát aby nedošlo k duplicitě adres.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2028
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MGP

Příspěvekod HonzaM » sob 09 bře, 2019 5:52 pm

Systém MGP byl vyvinut se zaměřením na modulové stanice, protože na setkáních je velkou výhodou možnost ovládání bez počítače. Jednotlivé komponenty používají standardní LocoNet, lze je tedy ovládat z jakékoli centrály mající LocoNet. Pro ovládání z počítače se hodí výhybkový dekodér, výhodou je, že je možné i jeho lokální ovládání tlačítky připojenými přímo k němu. Lze tak ovládat výhybky i zcela samostatně, i bez centrály a bez počítače, dokonce bez jakékoli další elektroniky, bez ovladače. Stavění návěstidel je vázáno na ovládání výhybek, funguje to tak, že se z panelového dekodéru staví výhybky a návěstní dekodér staví návěstidla podle polohy výhybek. Volbou dvěma tlačítky se volí cesta odkud - kam a zároveň návěstidla (tato kombinace tlačítek ovládá dvě adresy, jednou se staví cesta a druhou se zadává příkaz pro návěstidla. Návěstní znaky na vjezdových návěstidlech se nastaví automaticky v závislosti na stavu odjezdových návěstidel a na obsazení cesty.
Ovládání spojené s TrainControllerem by bylo mírně řečeno hodně problematické, spíše bych řekl nevhodné.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2028
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MGP

Příspěvekod Ove » pát 05 črc, 2019 1:55 pm

matejkocis píše:Vyzerá to veľmi zaujímavo. Už sa teším, keď bude hotová testovacia stanica a bude nejaké to video.

V Roudnici na setkání e-N Zabavova to fungovalo, dám sem video (až se mi ho podaří zredukovat na požadované parametry)
Uživatelský avatar
Ove
 
Příspěvky: 225
Registrován: sob 18 srp, 2018 7:14 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: MGP

Příspěvekod HonzaM » pát 05 črc, 2019 9:12 pm

matejkocis píše:Systém funguje na LocoNet - a dokonca bez centrály, čo je určite zaujímavé. Bolo by možné prehadzovať výhybky aj MM - ak by bola pripojená centrála, ktorá podproje aj LocoNet aj XpressNet?


Systém je určen pro ovládání panelem, spojeným s kolejištěm kablíkem LocoNetu, dekodér pro přestavníky je navíc možné ovládat i přímo fyzicky připojenými tlačítky, umožňuje dokonce i naprogramovat aby tato jednotlivá tlačítka stavěla cesty, ne jednotlivé výhybky. Je možné ovládání adresami DCC přes připojení k centrále kabelem LocoNetu, je tedy možné ovládání třeba i MM připojeným k DR5000.
Ze Slovenska je to trochu z ruky, ale koho by zajímalo to vidět v reálu, zítra a v neděli dopoledne je modul Čachnov vybavený moduly MGP k vidění na modulovém setkání sekce N Zababov.
Jako výhoda se objevilo propojení ovládacího panelu s modulem jen LocoNetem jediným UTP kabelem s konektory RJ12 (jde po něm i napájení). V našem případě šlo o vzdálenost asi 10 m a to za rohem, mimo možnost přímého vizálního kontaktu se stanicí. Na ovládacím panelu se totiž zobrazuje jak postavení výhybek, tak stav návěstidel a obsazení kolejí. Jako výhoda se také projevila možnost připojení druhého panelu, ten jsme měli přímo u stanice a umožňoval tak posun ve stanici strojvedoucím bez potřeby zásahu dispečera, přitom se ale postavení výhybek a obsazení zobrazuje i na hlavním panelu a dispečer tedy vidí co se ve vzdálené stanici děje. Tento druhý panel (rovněž připojený pouze kabelem LocoNetu, nemusí být pevnou součásti modulu nebo být s modulem pevně spojen) může být zamykatelný, například na něm instalovaným klíčkem, zamčení je ale možné provést i dálkově z hlavního panelu.
Přílohy
IMG_0596.JPG
IMG_0598.JPG
IMG_0607.JPG
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2028
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: MGP

Příspěvekod zdeno » sob 06 črc, 2019 7:35 am

fulda píše:jako součást certifikace přestavěl přestavník víc než 10 000× tam a zpátky zcela automaticky a bez zásahu.

Ale no, nepoznas Murphyho zakony, teda muze-li se neco pokazit, tak se to urcite pokazi ??
Podle mne je to dost zavazna chyba, ze zaseknuty prestavnik neni mozne uvest do pohybu elektricky !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MGP

Příspěvekod fulda » sob 06 črc, 2019 12:33 pm

zdeno píše:
fulda píše:jako součást certifikace přestavěl přestavník víc než 10 000× tam a zpátky zcela automaticky a bez zásahu.

Ale no, nepoznas Murphyho zakony, teda muze-li se neco pokazit, tak se to urcite pokazi ??
Podle mne je to dost zavazna chyba, ze zaseknuty prestavnik neni mozne uvest do pohybu elektricky !!

Ale ono to možné je. Respektive tak - pokud se nezasekne mechanicky natolik, že se s ním nedá hnout (což se mi nestalo), tak potom ten můj dekodér rozpozná, že přestvník ještě nedojel do koncové polohy a počká, až tam dojede.
Jen to MGP to nezvládá, nebo to Honza neumí nakonfigurovat, to už se nedozvíme.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MGP

Příspěvekod zdeno » sob 06 črc, 2019 3:12 pm

fulda píše: že přestavník ještě nedojel do koncové polohy

to je ale brutalni vyrobni chyba !! Pokud se prerusi napajeni drive, nez dojede do koncove polohy, tak takovy prestavnik bych uz podruhe nekoupil !!
A obvinovat z toho druhe zarizeni je ponekud mimo misu.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MGP

Příspěvekod HonzaM » sob 06 črc, 2019 4:36 pm

fulda píše:
zdeno píše:
fulda píše:jako součást certifikace přestavěl přestavník víc než 10 000× tam a zpátky zcela automaticky a bez zásahu.

Ale no, nepoznas Murphyho zakony, teda muze-li se neco pokazit, tak se to urcite pokazi ??
Podle mne je to dost zavazna chyba, ze zaseknuty prestavnik neni mozne uvest do pohybu elektricky !!

Ale ono to možné je. Respektive tak - pokud se nezasekne mechanicky natolik, že se s ním nedá hnout (což se mi nestalo), tak potom ten můj dekodér rozpozná, že přestvník ještě nedojel do koncové polohy a počká, až tam dojede.
Jen to MGP to nezvládá, nebo to Honza neumí nakonfigurovat, to už se nedozvíme.

Jak Tvůj dekodér pozná kdy MP1 dojel do koncové polohy? Tím že ukončí odběr ? U výhybkového dekodéru MGP je možné naprogramovat systémovou proměnnou SV24 až SV28 dobu po níž je do přestavníku vedeno napájecí napětí, přičemž při volbě tohoto SV hodnota 0 znamená nepřerušované napětí V praxi zrejmě může nastat stav, kdy MP1 sice přeruší odběr, ale přesto při následném přivedení ovládacího napětí nereaguje a pomůže pouze nejprve rukou pomoci přestavníku dokončit pohyb do polohy, v níž je schopen reagovat na přivedení napětí pro přestavení do opačné polohy.
Čtenáři této diskuze by možná uvítali kdyby ses omezil na věcné informace (třeba jak Tvůj dekodér pozná že je přestavník v koncové poloze) a odpustil si narážky naznačující že je nějaké zařízení horší než to Tvoje, nebo že někdo neumí zařízení naprogramovat.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 11 črc, 2019 9:33 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2028
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník