Vratná smyčka

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Vratná smyčka

Příspěvekod Trixt » čtv 18 říj, 2018 9:41 pm

Pustil jsem se do druhé vratné smyčky a použil jsem jiný princip instalace optočlenů. Postup byl následující. Nejdříve jsem odpájel diodu a fototranzistor z optočlenu a připájel je z druhé strany. Potom jsem do panelu vyvrtal dva otvory o průměru 5,2 mm (průměr diody a fototranzistoru je 5 mm). Každý jsem vyměřil tak, aby mi vyšel mezi dva pražce (žádný pražec jsem již neodstraňoval). Potom jsem tyto otvory zespodu zahloubil vrtákem o průměru 6,5 mm kvůli osazení diody a fototranzistoru. Pak jsem optočlen zasunul do připravených otvorů, trochu seřídil citlivost a vše funguje skvěle a navíc to vypadá i mnohem lépe viz obrázky. Tato instalace vychází s daným optočlenem ideálně pokud tloušťka desky včetně korkového podloží je maximálně 11 mm. Při větší tloušťce desky by asi byly fototranzistor a dioda moc utopené (mají krátké nožičky). Nevím, zda by nebyl problém s citlivostí.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika