Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek
Dřevorubec píše:Vyskytl se mi u jazýčkových kontaktů malý problém.Občas sepnou a už nerozepnou.Pomůže jen malé klepnutí,ale to asi není to pravé ořechové.Co s tím?Jedná se o typ KSK 1A85
Radek Mende píše:Dřevorubec píše:Vyskytl se mi u jazýčkových kontaktů malý problém.Občas sepnou a už nerozepnou.Pomůže jen malé klepnutí,ale to asi není to pravé ořechové.Co s tím?Jedná se o typ KSK 1A85
Nepustil jsi do něj příliš veký proud?Že by se ti napálily kontakty.
richard0404 píše:Na tenhle problém jsem narazil když jsem testoval FCS jako digitální provoz několik kontaktů jsem zničil že magnet který sepnul kontakt namagnetoval jazýčky a ty držely a proud který proudil jazýčky slepil?
Dřevorubec píše:Vyskytl se mi u jazýčkových kontaktů malý problém.Občas sepnou a už nerozepnou.Pomůže jen malé klepnutí,ale to asi není to pravé ořechové.Co s tím?Jedná se o typ KSK 1A85
Dřevorubec píše:Přišel jsem ještě na to,že když vypnu proud procházejí jazýčkovým kontaktem (který zůstal trvale sepnutý) tak odpadne.
PetrL píše:Dřevorubec píše:Přišel jsem ještě na to,že když vypnu proud procházejí jazýčkovým kontaktem (který zůstal trvale sepnutý) tak odpadne.
A není v těsné blízkosti něco (cívka, relé) co vytváří po sepnutí vlastní magnetické pole, které by na kontakt nechtěně také působilo? Zkus kontakt (když zůstane sepnutý a neměl by) odstínit kouskem plechu z magneticky nevodivého materiálu.
PetrL píše:Dřevorubec píše:Vyskytl se mi u jazýčkových kontaktů malý problém.Občas sepnou a už nerozepnou.Pomůže jen malé klepnutí,ale to asi není to pravé ořechové.Co s tím?Jedná se o typ KSK 1A85
Troufám si vyloučit možnost trvalého zmagnetování. Spečení kontaktů však ano. Zejména při spínání indukční zátěže. Sepnutým kontaktem teče sice proud jen několika desítek mA, ale při spínání a rozpínání je jiná situace - přesvědčit se můžeš pokusem v přítmí, nebo potmě - budeš se divit, jaký oblouk mezi kontakty "zahoří".
Jen pro zajímavost - slyšel jsem o využití jaz. kontaktů při spouštění sirény v alarmovém systému, reagujícím na přerušení působení magnetizmu. Tam je kontakt pod vlivem magnetických siločar stále - i několik let a nezmagnetizuje se. Je přímo konstruován i pro takové využití.
Také jsem vykonal nespočet pokusů i s velmi silnými magnety a nepozoroval jsem ani náznak nějakého lepení kontaktů.
Dřevorubec píše:Není.Nejbližší relé je 10 cm daleko a ještě pod 8 mm překližkovou deskou.
Zpět na Elektrika a elektronika
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník