spínací kontakt na kolejích

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Příspěvekod Martin HO » ned 13 dub, 2008 5:07 am

Kolegové, objevil jsem stránku výrobce a drobného prodejce velmi zajímavých magnetů. Možná že budou někoho z vás zajímat. http://www.abcmagnet.cz/
Martin HO

Příspěvekod Jirka1 » úte 15 dub, 2008 6:42 pm

Tady je popsán způsob snímání, který používám na svém kolejišti:
http://kolejiste.jbchocen.cz/index.php? ... &Itemid=80
Naposledy upravil Jirka1 dne sob 22 lis, 2008 12:29 am, celkově upraveno 1
Jirka1

Příspěvekod Dřevorubec » ned 04 kvě, 2008 5:47 pm

Vyskytl se mi u jazýčkových kontaktů malý problém.Občas sepnou a už nerozepnou.Pomůže jen malé klepnutí,ale to asi není to pravé ořechové.Co s tím?Jedná se o typ KSK 1A85
Dřevorubec

Příspěvekod Radek Mende » ned 04 kvě, 2008 5:57 pm

Dřevorubec píše:Vyskytl se mi u jazýčkových kontaktů malý problém.Občas sepnou a už nerozepnou.Pomůže jen malé klepnutí,ale to asi není to pravé ořechové.Co s tím?Jedná se o typ KSK 1A85

Nepustil jsi do něj příliš veký proud?Že by se ti napálily kontakty.
TT DCC , PC ovládání Model Jop+ FCS,v současné době i N moduly
http://www.radyme.websnadno.cz
Radek Mende

Příspěvekod Dřevorubec » ned 04 kvě, 2008 7:53 pm

Radek Mende píše:
Dřevorubec píše:Vyskytl se mi u jazýčkových kontaktů malý problém.Občas sepnou a už nerozepnou.Pomůže jen malé klepnutí,ale to asi není to pravé ořechové.Co s tím?Jedná se o typ KSK 1A85

Nepustil jsi do něj příliš veký proud?Že by se ti napálily kontakty.

Spínám přes ně relé.Podle výrobce by relé mělo mít odběr při sepnutí cca 20 mA.Jazýčkový kontakt je na 1A
Dřevorubec

Příspěvekod richard0404 » ned 04 kvě, 2008 8:14 pm

Na tenhle problém jsem narazil když jsem testoval FCS jako digitální provoz několik kontaktů jsem zničil že magnet který sepnul kontakt namagnetoval jazýčky a ty držely a proud který proudil jazýčky slepil?
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod Pája » ned 04 kvě, 2008 9:12 pm

Souhlasím,mám to ověřené z práce : takto se to chová,pokud je silný,nebo moc blízko umístěný magnet.Tyto jazýčky jsou na vyhození-neopravitelný.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Dřevorubec » pon 05 kvě, 2008 1:07 pm

richard0404 píše:Na tenhle problém jsem narazil když jsem testoval FCS jako digitální provoz několik kontaktů jsem zničil že magnet který sepnul kontakt namagnetoval jazýčky a ty držely a proud který proudil jazýčky slepil?

Magnety používám Viessmann 6841.
Přišel jsem ještě na to,že když vypnu proud procházejí jazýčkovým kontaktem (který zůstal trvale sepnutý) tak odpadne.
Ty vadné vyměním a uvidím co se bude dít dál.
Dřevorubec

Příspěvekod PetrL » pon 05 kvě, 2008 1:35 pm

Troufám si vyloučit možnost trvalého zmagnetování. Spečení kontaktů však ano. Zejména při spínání indukční zátěže. Sepnutým kontaktem teče sice proud jen několika desítek mA, ale při spínání a rozpínání je jiná situace - přesvědčit se můžeš pokusem v přítmí, nebo potmě - budeš se divit, jaký oblouk mezi kontakty "zahoří".
Jen pro zajímavost - slyšel jsem o využití jaz. kontaktů při spouštění sirény v alarmovém systému, reagujícím na přerušení působení magnetizmu. Tam je kontakt pod vlivem magnetických siločar stále - i několik let a nezmagnetizuje se. Je přímo konstruován i pro takové využití.
Také jsem vykonal nespočet pokusů i s velmi silnými magnety a nepozoroval jsem ani náznak nějakého lepení kontaktů.
TT-Analog, IIIc/IVa
PetrL

Příspěvekod PetrL » pon 05 kvě, 2008 1:43 pm

Dřevorubec píše:Přišel jsem ještě na to,že když vypnu proud procházejí jazýčkovým kontaktem (který zůstal trvale sepnutý) tak odpadne.

A není v těsné blízkosti něco (cívka, relé) co vytváří po sepnutí vlastní magnetické pole, které by na kontakt nechtěně také působilo? Zkus kontakt (když zůstane sepnutý a neměl by) odstínit kouskem plechu z magneticky nevodivého materiálu.
TT-Analog, IIIc/IVa
PetrL

Příspěvekod Dřevorubec » pon 05 kvě, 2008 1:45 pm

PetrL píše:
Dřevorubec píše:Přišel jsem ještě na to,že když vypnu proud procházejí jazýčkovým kontaktem (který zůstal trvale sepnutý) tak odpadne.

A není v těsné blízkosti něco (cívka, relé) co vytváří po sepnutí vlastní magnetické pole, které by na kontakt nechtěně také působilo? Zkus kontakt (když zůstane sepnutý a neměl by) odstínit kouskem plechu z magneticky nevodivého materiálu.

Není.Nejbližší relé je 10 cm daleko a ještě pod 8 mm překližkovou deskou.
Dřevorubec

Příspěvekod Dřevorubec » pon 05 kvě, 2008 1:47 pm

PetrL píše:

Troufám si vyloučit možnost trvalého zmagnetování. Spečení kontaktů však ano. Zejména při spínání indukční zátěže. Sepnutým kontaktem teče sice proud jen několika desítek mA, ale při spínání a rozpínání je jiná situace - přesvědčit se můžeš pokusem v přítmí, nebo potmě - budeš se divit, jaký oblouk mezi kontakty "zahoří".
Jen pro zajímavost - slyšel jsem o využití jaz. kontaktů při spouštění sirény v alarmovém systému, reagujícím na přerušení působení magnetizmu. Tam je kontakt pod vlivem magnetických siločar stále - i několik let a nezmagnetizuje se. Je přímo konstruován i pro takové využití.
Také jsem vykonal nespočet pokusů i s velmi silnými magnety a nepozoroval jsem ani náznak nějakého lepení kontaktů.

Občas je vidět pěkný pěkný oblouk.To bude asi příčina problému.
Dřevorubec

Příspěvekod PetrL » pon 05 kvě, 2008 2:40 pm

Dřevorubec píše:Není.Nejbližší relé je 10 cm daleko a ještě pod 8 mm překližkovou deskou.

Pokud se to stále chová jak jsi psal, že kontakty odskočí po přerušení protékajícího proudu kontaktem, tak zkus to odstínění. Vzdálenost 10cm a překližka není nic moc jako překážka pro udržení už sepnutého stavu, ve kterém pro udržení stačí už daleko menší síla, než pro sepnutí. Může (ale samozřejmě nemusí) se to pak chovat jako samopřídržný kontakt!!!
TT-Analog, IIIc/IVa
PetrL

Příspěvekod richard0404 » pon 05 kvě, 2008 5:02 pm

FCS používá elektro .magnety na pouštění vozů na vzdálenost 13,5 cm takže 10 cm není problém aby působil na jinou součástku .Jak píše PetrL udělal bych odmagnetování jed zařízení . Já osobně používám plech 2mm který obklopím jednotlivé magnetické části.
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod Pája » pon 05 kvě, 2008 7:18 pm

Pokud tam je viditelný oblouk,dej paralelně k jazýčkovému kontaktu malý kondík,oblouk by to mělo eliminovat,nebo aspoň zmenšit.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika