IBT2 a booster

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: IBT2 a booster

Příspěvekod Zlámalík » pát 08 lis, 2024 11:06 am

Zlámalík robotuje, takže pardon za zpoždění.
Idea je stejná, jako u smyčky. Mám trať připojenou na zesilovač A, přepínaný úsek delší než nejdelší trakční vozidlo, trať připojenou na zesilovač B. Na každé straně fotobuňka (tedy dvě), která přepne relé a tím přechodový úsek připojí na správnou stranu.

2024-11-08 11.51.56.jpg
2024-11-08 11.51.56.jpg (93.98 KiB) Zobrazeno 1764 krát

Vlak přijíždí ze směru A, přehodí si úsek na sebe, dojede na konec úseku, přepne si jej na výjezdní stranu B a plynule odjíždí. Z druhé strany nic stát nemůže, když jde o jeden traťový úsek a provoz neřídí SŽ.
Na modulech se asi málokdy provozuje ICE, abych měl metr a půl soupravy, že by modul musel být dlouhý a u vozů je to jedno. Ale jak říkám, jen technický nápad, asi nemá smysl, pokud to v reálu funguje jinak a rozepisuju to hlavně pro Zdeňka, který se ptal jak jsem to myslel, abych od toho neutekl.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Pavel-HP » pát 08 lis, 2024 11:44 am

A kam si ty fotobuňky vetkneš??
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod sidlo » pát 08 lis, 2024 12:31 pm

to Zdenek Valter - tak jsem to pochopil špatně a správně to pochopil prcek
to Zlámalík - pokud to bude na fotobuňky tak se musí brát v úvahu i vozy, takže ten přechodový úsek musí být delší než nejdejší vlak; ale je to škrábání se za levým uchem pravou rukou - dovolíme boosterům různé zpoždění na signál, abychom to později složitě řešili
sidlo

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 08 lis, 2024 12:53 pm

Zlámalíku díky moc za vysvětlení.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » pát 08 lis, 2024 2:25 pm

sidlo píše:to Zdenek Valter - tak jsem to pochopil špatně a správně to pochopil prcek
to Zlámalík - pokud to bude na fotobuňky tak se musí brát v úvahu i vozy, takže ten přechodový úsek musí být delší než nejdejší vlak; ale je to škrábání se za levým uchem pravou rukou - dovolíme boosterům různé zpoždění na signál, abychom to později složitě řešili

Děkuji za dobrou poznámku o nejdelším vlaku, to mi nedošlo, ale jak píšeš, je to ptákovina, která se dá řešit líp synchronizací. Howgh tedy.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 08 lis, 2024 6:04 pm

Zlámalík píše:
sidlo píše:to Zdenek Valter - tak jsem to pochopil špatně a správně to pochopil prcek

Děkuji za dobrou poznámku o nejdelším vlaku, to mi nedošlo, ale jak píšeš, je to ptákovina, která se dá řešit líp synchronizací. Howgh tedy.

Jinak Zlámalíkova myšlenka je správná a to tam kde je mezi úseky napájení nesynchronní (není ve fázi).
Kolegy z FREMO na to již dávno přivedl problém splupráce více centrál v jednom Layoutu
Centrály se propojují mezi sebou pomocí zařízení - Loconet Gateway a Track Switch
Kdy Loconet Gateway zjednodušeně řečeno předává ovladače mezi jednotlivými centrálami a Track switch přepíná DCC úsek mezi centrálami
Zdenek Valter

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika