Servo přestavník

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Servo přestavník

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 05 zář, 2024 12:53 pm

Nojo, ale k tomu nic, mimo dvou tlačítek nepotřebuješ. Jedno tl. rovně a druhý do odbočky. Paralelně přidáš bipolární relé a máš ty dva přepínací kontakty. Proďává DCC koleje, Král Brno.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Zlámalík » čtv 05 zář, 2024 1:07 pm

Havran píše:Pane Zlámalíku, omlouvám se, dotaz na cenu mne napadl po větě HonzaM - Mohu nabídnout . .. Přestavníky si případně koupím v prodejnách modelové železnice.

V pohodě.
Jinak Zlámalík je přezdívka a navrhl bych tykání, pokud můžu.

Havran píše:Ještě dotaz k ovládání přestavníků - nešel by použít Programový časový spínač s relé M482, Hadex za 75,-Kč. Použil jsem ho jako časové relé pro zastávku na nádraží.
Má hodně variant spínání a časování. Havran

Mělo to být bez modulů na řízení pohonu, pozor! :D
Sorry, ale tohle je ptákovina - dáš tam modul, který umí tisíc věcí a ty z něj potřebuješ jednu. Namísto toho, že odmítneš modul, který je dělaný pro tento účel.
Jak psali kolegové, použij třeba dekodér MGP, ten funguje i samostatně a časem to můžeš propojit do systému. Je pro pět výhybek, podle verze pro serva nebo pro motorické přestavníky. To už jsi na stejných penězích. HonzaM ti může poradit - a nejen on.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » čtv 05 zář, 2024 7:32 pm

Havran píše:HonzaM - mám staré výhybky z doby BTTB, součástí výhybky je elektromagnetický přestavník.
Jeden kus mohu poslat. Novější přestavníky Tillig nemám. Havran

Odpověď v SZ
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Ivan » čtv 05 zář, 2024 9:19 pm

Proč tak složitě? Kolega píše o jednoduchém ovládání a čistě analog a hned se všude píše o DCC komponentach.

Při použití přestavníků MP1 máš vcelku jednoduchou možnost ovládat je páčkovými přepínači, které ti zároveň budou ukazovat polohu výhybky. MP1 mají koncové vypínání, takže napájení může být přivedeno trvale.
Mám to tak zapojené, jen místo přepínačů mám dekodér s trvalým přívodem napětí.

Chceš li lepší řešení, komponenty MGP jsou jisté zajímavá volba, sám je příště vyzkouším.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » čtv 05 zář, 2024 9:41 pm

Ivane, my si nezačali :D
Havran píše:... Parametry: mžikové přepínání polohy, 2 přepínací kontakty - na srdcovku a zpětné hlášení LED.
Pozn.- pouze serva, bez modulů na řízení pohonu.

Takže žádné přepínače!
Zlámalík

Cenové srovnání přestavníků

Příspěvekod HonzaM » stř 06 lis, 2024 4:40 pm

Udělal jsem si cenové srovnání přestavníků za předpokladu použití výhybkového dekodéru nebo servodekodéru z produkce MGP. Ze srovnání vychází jako výrazně nejlevnější přestavník servo. Výhybkový dekodér MGP stojí 875 Kč, servodekodér MGP 850 Kč. Servo MGP včetně držáku stojí 160 Kč. Servodekodér MGP má na desce pět relé, které lze použít pro napájení srdcovky, zpětné hlášení výhybky obstarává systém MGP LocoNetem, k servu tedy není nutné doplňovat přepínací kontakty.
Servodekodér MGP lze používat i samostatně, bez DCC a bez LocoNetu, s přímým ovládáním tlačítky, LocoNet by ovšem byl nutný pro nastavení serv, pro vlastní provoz potom už ne.
Ceny motorických výhybkových přestavníků jsou proti servům výrazně vyšší. Nejběžnější je asi MP1 od MTB, jehož cena začíná někde na 299 Kč. Nyní se začíná prosazovat MP4, uváděný jako náhrada MP5. Na rozdíĺ od něj ale umožňuje přímé připojení ovládacího napětí na svorky M1 a M2 pro změnu polohy změnou polarity (jako u želvy). Cena je někde od 375 Kč.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod navratil02 » ned 10 lis, 2024 11:15 pm

ještě do svého srovnání můžeš zahrnout i servopohony SP 2x1. Jedna sada obslouží dvě výhybky a obsahuje: programovatelný DCC dekodér, elektroniku, dvě serva i s držáky. V elektronice jsou již relátka, takže podle chuti můžeš napájet srdcovku nebo jazyky. A cena je někde kolem 800-900.- Kč. Takže cena na jednu výhybku odhadem 450,-Kč .....
navratil02

Příspěvekod HonzaM » pon 11 lis, 2024 8:03 am

navratil02 píše:ještě do svého srovnání můžeš zahrnout i servopohony SP 2x1. Jedna sada obslouží dvě výhybky a obsahuje: programovatelný DCC dekodér, elektroniku, dvě serva i s držáky. V elektronice jsou již relátka, takže podle chuti můžeš napájet srdcovku nebo jazyky. A cena je někde kolem 800-900.- Kč. Takže cena na jednu výhybku odhadem 450,-Kč .....

Cena na jednu výhybku vyjde s dekodérem MGP na 330 Kč, servodekodér má rozáhlé možnosti programování, třeba možnost naprogramovat ovládání smyčky bez potřeby jakékoli další elektroniky, naprogramování pěti cest volitelných jedním tlačítkem nebo možnost podmínit přestavení výhybky obsazením koleje, znemožňující postavení cesty na obsazenou kolej.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 11 lis, 2024 11:16 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod JaroHo » pon 11 lis, 2024 9:19 am

tohle mě asi bude zajímat, páč digikeijs lehnul, od Tebe mám Honzo jen jednu jedinou detekci Loconet a dál už nemám nic a budu muset dokupovat jak detekce tak dekodéry a přestavníky nemám už vůbec.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod JaroHo » úte 12 lis, 2024 2:25 pm

takže asi MP1 páč lze od 295,- a dekodéry jich je hafo, i stavebnice akorát to asi nebude loco net což asi není nezbytně nutné, páč MGP stojí 850 a stavebnice dekodéru pro 8 výhybek stojí 200,-
a mám ještě dotaz, dokáže výstup z dekodéru pohánět dvě serva naráz? Například když chci na dvojitém křížení přehodit přejezd z jedné koleje na druhou....což je situace kdy přehození jedné výhybky nestačí, ale vždy v páru
JaroHo

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 12 lis, 2024 3:17 pm

JaroHo píše:takže asi MP1 páč lze od 295,- a dekodéry jich je hafo, i stavebnice akorát to asi nebude loco net což asi není nezbytně nutné, páč MGP stojí 850 a stavebnice dekodéru pro 8 výhybek stojí 200,-
a mám ještě dotaz, dokáže výstup z dekodéru pohánět dvě serva naráz? Například když chci na dvojitém křížení přehodit přejezd z jedné koleje na druhou....což je situace kdy přehození jedné výhybky nestačí, ale vždy v páru

Principielně to dokáže, je to ale o tom jaký proud potřebuje přestavník a zda dekodér utáhne oba najedou.
Takže bez specifikace jaký dekodér použiješ přesnou odpověď nedostaneš.
Zdenek Valter

Příspěvekod JaroHo » úte 12 lis, 2024 7:13 pm

tak upřesním: koukal jsem na stavebnici na dcc doma, jestli stačí. Parametry asi dohledám, jen jsem chtel vedet jestli se to tak dělá
edit: odběr MP1 150mA
stavebnice dekoderu zmizla...
ale mel by mít na vystup 0,1A, tak to je nejak malo na to ze to mta umět MP1 například
JaroHo

Příspěvekod HonzaM » stř 13 lis, 2024 10:24 am

Je dobře neřídit se při výběru jen cenou. On Trabant je také levnější než Octavie, ale na spolehlivosti a jízdních vlastnostech to poznáš. Neni samozřejmě nutné mít Mercedes.
Pokud jde o serva, je zpravidla nutné každé servo individuálně nastavit. Současně nastavení dvou výhybek se dá řešit různě, paralelní zapojení na jeden výstup sice ušetří nějakou korunu, je ale otázkou, zda se ta úspora neprojeví v něčem negativně. Stará moudrost říká “nejsem tak bohat, abych kupoval levně věci”.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » stř 13 lis, 2024 10:42 am

Za mne trochu bacha na servodekodér DCC doma, dělá mi to, že první výstup nefunguje. Chce to vypnout a zapnout napájení (externích 12 V), aby se chytil. Někdy opakovaně. Plus tedy nastavování dekodéru pro bohy, tedy pro někoho se svatou trpělivostí. A tužkou na poznámky.
Zlámalík

Příspěvekod JaroHo » stř 13 lis, 2024 11:59 am

oukej, tak to někdo konečně napsal :wink:
Dík oběma :wink:
JaroHo

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika