IBT2 a booster

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: IBT2 a booster

Příspěvekod BohousP » pát 01 lis, 2024 7:31 pm

Zdenek Valter píše:Podle toho na co tu odkazoval fulda tak ani řada 8874/76 pode tohoto na tom není nejlépe
Viz strana 7 Figure 1. Timing Parameter Diagram
S popisem hodnot z diagramu na předchozí straně 6
Teda jestli jsem to pochopil správně.

Kdysi jsme se s Fuldou bavili o moderních H můstcích a on ho potom použil v centrále NanoY. Nevím o tom, že by byly nějaké problémy.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 01 lis, 2024 7:52 pm

BohousP píše:
Zdenek Valter píše:Podle toho na co tu odkazoval fulda tak ani řada 8874/76 pode tohoto na tom není nejlépe
Viz strana 7 Figure 1. Timing Parameter Diagram
S popisem hodnot z diagramu na předchozí straně 6
Teda jestli jsem to pochopil správně.

Kdysi jsme se s Fuldou bavili o moderních H můstcích a on ho potom použil v centrále NanoY. Nevím o tom, že by byly nějaké problémy.

No použití výstupního můstku, pokud je sám, není problémem určitě - to nakonec fungovalo i zdenovi. ;-)
Problém je v paralelení spolupráci různých boosterů v kolejišti/modulišti.
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » sob 02 lis, 2024 11:23 am

Zdenek Valter píše:No použití výstupního můstku, pokud je sám, není problémem určitě - to nakonec fungovalo i zdenovi. ;-)

Je to stále stejná hra. Buď můžeš experimentovat a být překvapen, nebo si prostě přečteš S-9.1.2 a pak budeš mít mnohem nudnější život, protože je to tam napsané předem.
Pochopitelně tím neoslníš své kamarády na setkání, jako když jim budeš vyprávět zprávy o tom, jak jsi vynalézal kolo.

Škoda, že jsi odbočil od té myšlenky, co je na DRV8876 špatně? Já tam vidím deadband 650 ns (ten potřebuješ kvůli EMC/EMI) a pak raise time 150 ns. Dohromady tedy 800 ns (0,8 μs), což je o dost méně než 2 μs. Jediné časy, které přesahují 2 μs jsou detekce zkratu a detekce podpětí a to mi přijde celkem v klidu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » sob 02 lis, 2024 12:41 pm

fulda píše:nebo si prostě přečteš S-9.1.2 a pak budeš mít mnohem nudnější život, protože je to tam napsané předem.

Podle mne je nejlepsi, kdyz tam neni nijaky posun faze, prinejmensim se neopaluji sběrace a kolecka na masine.
Toho jsem si vsimnul, kdyz jsme jezdili potmě, ze na prechodech to jiskrilo.
Dokonce si myslim, ze existuje doporuceni, ze prechody mezi boostry se nesmeji umistovat na mistech, kde obvykle zastavuji loko (pred navestidlama).
---
Jinak napisane, neni dulezity cas zpozdeni hran, ale aby byly vsechny zpozdeni stejne u vsech boostrů.
Naposledy upravil zdeno dne sob 02 lis, 2024 12:52 pm, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 02 lis, 2024 12:48 pm

fulda píše:
Zdenek Valter píše:No použití výstupního můstku, pokud je sám, není problémem určitě - to nakonec fungovalo i zdenovi. ;-)

Je to stále stejná hra. Buď můžeš experimentovat a být překvapen, nebo si prostě přečteš S-9.1.2 a pak budeš mít mnohem nudnější život, protože je to tam napsané předem.
Pochopitelně tím neoslníš své kamarády na setkání, jako když jim budeš vyprávět zprávy o tom, jak jsi vynalézal kolo.

Proč bych měl?

fulda píše:Škoda, že jsi odbočil od té myšlenky, co je na DRV8876 špatně? Já tam vidím deadband 650 ns (ten potřebuješ kvůli EMC/EMI) a pak raise time 150 ns. Dohromady tedy 800 ns (0,8 μs), což je o dost méně než 2 μs. Jediné časy, které přesahují 2 μs jsou detekce zkratu a detekce podpětí a to mi přijde celkem v klidu.

Jó tak tady musím pánové poděkovat - naštěstí jsem odkázal na ten správný datasheet, nicméně jsem se díval na jiný když jsem to konstatoval kde tyhle časy byly okolo právě těch dvou mikrosekund.
Omlovám se tedy všem za svůj chybný výrok.
Zdenek Valter

Příspěvekod zdeno » sob 02 lis, 2024 2:59 pm

abych pravdu napsal, vubec mne nenapadlo, ze by casy vybaveni mohly byt až tak nepodarene u IBT2.
Na webech a githube je spousta navodů s IBT2 a nikde se nevzpomina, ze casy naprosto
nevyhovuji pre DCC zesilovace.
Je to pouceni aj pre druhe, ze weby a github jsou "někdy" opravdu mimo realitu a nejake normy.
Vsechno si treba dukladne kontrolovat nebo odzkouset.
zdeno

Příspěvekod zdeno » ned 03 lis, 2024 12:28 pm

objednal jsem 5 ks DRV8874, termin dodania je asi 10.12.24.
Rozmyslam, ci ma cenu o tom platonicky pisat. :D
---
Porovnal jsem datasheety L6203 a DR8874 a je tam rozdil asi 600ns v prospech DRV8874.
Pokud bych dal AVR na 20MHz, tak jedna instrukce NOP je 50ns.
---
Dalsi problem je chlazeni, asi budu muset postavit prototyp a ten otestovat na teploty.
zdeno

Příspěvekod sidlo » ned 03 lis, 2024 3:29 pm

fulda píše:Je to stále stejná hra. Buď můžeš experimentovat a být překvapen, nebo si prostě přečteš S-9.1.2 a pak budeš mít mnohem nudnější život, protože je to tam napsané předem.

Je to stále stejná hra.
Ve většině témat když napíšeš že jsi něco udělal špatně, tak se ostatní podělí o své zkušenosti s objevováním slepých uliček.
Pochopitelně tím neoslníš své kamarády ve vláknech o DCC, tam jsi okamžitě zesměšněn.
sidlo

Příspěvekod zdeno » ned 03 lis, 2024 5:53 pm

sidlo píše: tím neoslníš své kamarády[/b] ve vláknech o DCC, tam jsi okamžitě zesměšněn.

ja to nejak prezijem, mam s tim bohate zkusenosti, byl jsem vyse 10x vyhlasen jako nejlepsi zlepsovatel ve firmach, kde jsem pracoval.
A "KAMARADI" jsou vsude. Je to iba závist.
---
Treba IBT2 jsem vymyslel zhruba 2 mesice (od 11.09.24) a nikdo se neozval, ze to je blbost a proc.
zdeno

Příspěvekod rchlumecky » ned 03 lis, 2024 6:39 pm

jako řešit zpoždění přes počet instrukcí ? .. asi teoreticky by to šlo, ale zdá se mi to příliš komplikované
nějaký cyklus v assembleru - přesně to spočítat, navíc variabilní, asi nejspíš v přerušení - no fakt nevím - mCPU v ASM jsem naposledy programoval před 30ti lety Z80 :)

Když už - není jednodušší jeden brouk - zpožďovací linku k tomu trimr na ladění ?

Ale stejnak v praxi - to jako vezmete osciloskop a každej booster naladíte se sousedním, aby vyšly delay stejné ?
Není to celé tak trochu overkill ?

PS: ale berte mě s rezervou, možná tomu vůbec nerozumím (někdy)

zdeno píše:objednal jsem 5 ks DRV8874, termin dodania je asi 10.12.24.
Rozmyslam, ci ma cenu o tom platonicky pisat. :D
---
Porovnal jsem datasheety L6203 a DR8874 a je tam rozdil asi 600ns v prospech DRV8874.
Pokud bych dal AVR na 20MHz, tak jedna instrukce NOP je 50ns.
---
Dalsi problem je chlazeni, asi budu muset postavit prototyp a ten otestovat na teploty.
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod zdeno » ned 03 lis, 2024 7:03 pm

rchlumecky píše:Ale stejnak v praxi - to jako vezmete osciloskop a každej booster naladíte se sousedním, aby vyšly delay stejné ?

mam dvoupaprskovy osciloskop 100 MHz, tam se to ukaže presne, aj se zpožděnim.
Tak jsem zjistil aj tento problem na IBT2.
---
Asi budu muset ten osciloskop zapojit na vystup DCC z centraly a na vystup booostru s L6203 a zjistit realne zpozdeni.
Muj odhad je asi 1.1 az 1.3 us s L6203.
Aj 6N137 udela svoje.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 03 lis, 2024 7:47 pm

sidlo píše:Pochopitelně tím neoslníš své kamarády ve vláknech o DCC, tam jsi okamžitě zesměšněn.

zdeno píše:A "KAMARADI" jsou vsude. Je to iba závist.

Přesně jak říkáš, nejlepší jsou ti, kteří neváhají lhát a nebo si alespoň vymýšlet aby se mohli tvářit že jsou mistři.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 03 lis, 2024 9:14 pm

fulda píše:Přesně jak říkáš, nejlepší jsou ti, kteří neváhají lhát a nebo si alespoň vymýšlet aby se mohli tvářit že jsou mistři.

nebudem komentovat, zase iba zavist.
zdeno

Příspěvekod adix » ned 03 lis, 2024 10:31 pm

sidlo píše:
fulda píše:Je to stále stejná hra. Buď můžeš experimentovat a být překvapen, nebo si prostě přečteš S-9.1.2 a pak budeš mít mnohem nudnější život, protože je to tam napsané předem.

Je to stále stejná hra.
Ve většině témat když napíšeš že jsi něco udělal špatně, tak se ostatní podělí o své zkušenosti s objevováním slepých uliček.
Pochopitelně tím neoslníš své kamarády ve vláknech o DCC, tam jsi okamžitě zesměšněn.

dva zneuznaní géniové…
adix

Příspěvekod zdeno » pon 04 lis, 2024 10:10 am

stále uvažujem nad tím, či oživit Loconet sběrnici na boostru nebo ne ?
Tím vlastně zruším optické oddělění a zabudovat ho, je opravdu dost součástek.
Navíc to asi nepřinese nic nového, komu by booster dával zpravy o svém stavu a k čemu by to bylo dobré ?
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika