Ovládaní stanic

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Ovládaní stanic

Příspěvekod HonzaM » pát 21 úno, 2025 4:12 pm

Zlámalík píše:Ale přece to není tak, že "vše rovně" = zelená a "cokoliv do odbočky" = žlutá? Alespoň doufám. I u MGP nastavuješ závislosti podle konkrétních výhybek, předpokládám. A pro některé výhybky by tedy "jízda odbočkou" znamenala třeba rozsvícení žluté a pruhu na indikátoru. Ano, je to víc parametrů. Ale to jsem se právě ptal, zda jste to nediskutovali, v rámci přizpůsobení novějším epochám.

Jsme pouze jedním z odběratelů výrobce MGP a při velikosti našeho trhu můžeme být rádi, že byli ochotni vyvinout návěstní dekodér umožňující realizovat rychlostní návěstní soustavu používanou na našich tratích ještě nedávno, někde možná dosud. Pokud vím, je to jediný systém na našem trhu, umožňující postavit stanici, u níž lze bez PC a bez centrály realizovat návěstní systém který automaticky podle nastavené cesty postaví na vjezdovém návěstidle příslušný návěstní znak závislý i na stavu odjezdového návěstidla a samozřejmě i na stavu obsazení, nelze postavit volno, je-li kolej obsazená. Představa, že by kvůli nám vyvinuli nový návěstní dekodér s větší kapacitou nezbytnou pro více návěstních znaků, je zcela iluzorní.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » pát 21 úno, 2025 6:55 pm

Tak někdo jim musel říct, aby naprogramovali českou návěstní soustavu, a stejně tak by jim někdo mohl dát tip, zda by to nechtěli posunout zas kousek dál.
Většina výrobců se řídí přáním zákazníků, ale když to vidíš takhle, tak se divím, že - no vlastně se nedivím...
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod sidlo » pát 21 úno, 2025 8:54 pm

Zlámalík píše:...a stejně tak by jim někdo mohl dát tip, zda by to nechtěli posunout zas kousek dál.
Většina výrobců se řídí přáním zákazníků, ale když to vidíš takhle, tak se divím, že - no vlastně se nedivím...

MGP je postaveno na ATmega328. To má nějaký limit velikosti flash, EEPROM a SRAM paměti.
Podívej se na návěstní systém ČSD https://www.jmri.org/xml/signals/CSD-1962-zakladni/aspects.xml.
Podívej se např. na návěstní systém SJ (Švédsko) https://www.jmri.org/xml/signals/SE-TSFS-2010/aspects.xml.
No a zkus vymyslet univerzální systém, který se bude hodit na většinu návěstních systémů a současně se vejde do limitů použitého μC.
Upřimně řečeno toto zadání nezvládá většina počítačových systémů pro řízení kolejiště. Jeden z mála, který to umí je JMRI https://sites.google.com/site/sidloweb/logika-n%C3%A1v%C4%9Bstidel.
Takže se nedivím, že systém založený na μC to neumí.
sidlo

Příspěvekod Zlámalík » pát 21 úno, 2025 10:18 pm

Já jsem rád, že to JMRI umí - a brzo to asi budu potřebovat, takže díky za to všechno, co okolo JMRI píšeš a tvoříš.
Nechtěl jsem ale řešit, na čem co běží, jen jsem se zeptal, jestli se o nějakém vývoji neuvažovalo. Namísto toho mi tady Honza předvede ukázkovou aplikaci drážního § 1...
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » sob 22 úno, 2025 9:01 am

Zlámalík píše:Já jsem rád, že to JMRI umí - a brzo to asi budu potřebovat, takže díky za to všechno, co okolo JMRI píšeš a tvoříš.
Nechtěl jsem ale řešit, na čem co běží, jen jsem se zeptal, jestli se o nějakém vývoji neuvažovalo. Namísto toho mi tady Honza předvede ukázkovou aplikaci drážního § 1...

Jirko, Petr to popsal naprosto jasně. Nelze srovnávat možnosti systému, konstruovaného pro možnost ovládání stanic bez potřeby PC, s možnostmi jako má PC se sw JMRI. Já jsem naprosto jasně hned na Tvůj první dotaz napsal že se o tom co si představuješ neuvažuje, Ty jsi ale stále přesvědčoval jak by to bylo dobré. Tohle je vlákno o ovládání stanic a já považuji za logické, že jsem popsal co současné zaŕízení umožňuje.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod JOHNZ » pát 28 úno, 2025 3:10 pm

Zlámalík: Sú na trhu niekde rozumne zohnateľné návestidlá s pruhmi? To si myslím, že je ďaleko väčšia prekážka, než že MGP nezvládne signalizačne komplet rýchle výhybky. Tomu by sa možno dalo aj pomôcť.
JOHNZ

Příspěvekod Zlámalík » pát 28 úno, 2025 4:45 pm

Návěstidla jsou, v TT i v H0: https://ho-moduly.cz/stozarova-navestid ... z-z-z.html

Vzorek mám - ve verzi klasického "pětisvětla" - dva dny doma, vypadá to skvěle:

2025-02-28 16.53.53 (1600).jpg

Vlevo nahoře podstavec k zabudování do kolejiště, vlevo dole objímky na stožár, vpravo štít se stínítky, zadní kryty a skříně + betony k patě stožáru.
Hmota vypadá jako ABS, nebo něco podobného, každopádně je to velice tuhé a robustní. Takže jen trochu trpělivosti se sestavením a bude dělat parádu!

A s autorem - Petrem Divíškem - jsem už diskutoval, že formu upraví, aby na šesté pozici shora byla záslepka, tak jak se to dnes dělá, a až pak indikátor s pruhy.
Pro zájemce pak existuje i dvojbarevná LED 0402 s celkem přijatelnou zelenou, takže půjde návěstit i "osmdesát a něco", což já do Střelic potřebuju.
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pát 28 úno, 2025 4:55 pm

HonzaM píše:
Zlámalík píše:Já jsem rád, že to JMRI umí - a brzo to asi budu potřebovat, takže díky za to všechno, co okolo JMRI píšeš a tvoříš.

Jirko, Petr to popsal naprosto jasně. Nelze srovnávat možnosti systému, konstruovaného pro možnost ovládání stanic bez potřeby PC, s možnostmi jako má PC se sw JMRI. Já jsem naprosto jasně hned na Tvůj první dotaz napsal že se o tom co si představuješ neuvažuje, Ty jsi ale stále přesvědčoval jak by to bylo dobré. Tohle je vlákno o ovládání stanic a já považuji za logické, že jsem popsal co současné zaŕízení umožňuje.

Honzo, tomu já rozumím. Já se ptal, jestli jste to neřešili. Jenže tys nenapsal, že se o tom neuvažuje, tys napsal, že to nemá smysl a pak navíc, že máme být rádi, že máme aspoň něco.
Já s touhle poraženeckou mentalitou hluboce nesouhlasím. Proč bych nemohl chtít víc? To se zastavil pokrok, nebo co? Pak to vede k situaci àla MTB...
Díval jsem se na současné konfigurace MGP a s ohledem na to, že pro verzi DB je tam světel jak na vánočním stromečku si nemyslím, že by to úplně nešlo. Každopádně jim napíšu, protože už mám i nějaký návrh, jak by to možná šlo, aby to nezabralo moc paměti - a ano, možná se opravdu dozvím, že to nejde, ale určitě to nebude proto, že to "nemá smysl".
Zlámalík

Příspěvekod milanbobo » sob 31 kvě, 2025 7:19 pm

Vidím že vláken s tématem MGP je zde mnoho a nevím kam vložit můj dotaz tak kdyby to bylo někde vhodnější napište.

Zdravím .
Měl bych dotaz s napájením komponentů MGP. Mám stanici na dvou modulech a proto jsem volil napájeni LocoNet z Distribution cards.
A v tomto případě vzniká zahřívání dvou součástek na “modulu servo5” . Zvláštní je že nezahřívá první Servo5 v pořadí ale druhé a třetí. Na obr. jsou označeny součástky. Pokud je napájím 5V je to vše v pohodě. Zkoušel jsem to různě popřeházet , je to pořád stejné. I když je zapojen jen jeden modul . Přitom vše funguje na jedničku.
Pro úplnost pořadí : BT- Distribution Cards - modul s
ervo5 -modul servo5 -modul servo5 - Loconet terminator - Panelový dekoder.
Snad jsem to popsal srozumitelně a vše.
Děkuji za rady. Milan

IMG_1984 A.jpg
IMG_1984 A.jpg (96.81 KiB) Zobrazeno 369 krát
Naposledy upravil milanbobo dne ned 01 čer, 2025 5:47 pm, celkově upraveno 1
milanbobo

Příspěvekod fulda » ned 01 čer, 2025 7:31 am

Neznám MGP dost detailně abych ti mohl odpovědět přesně. To udělají až zdejší propagátoři.
Tyhle dvě součástky mají na starosti energii pro napájení a zahřívají se, když je na modulu něco, co má moc velkou spotřebu. Například zaseknuté servo, které se snaží něco přetlačit, nebo větší množství stále zapnutých relé nebo tak něco.
Jenom pro doplnění, tyhle dvě součástky se zahřívají jako první, jako druhý se k nim přidá přívodní kabel a pak to začne být zábavné.

Taková hloupá poznámka - proč v dnešní době někdo používá v zařízení s významnou spotřebou a zaručeně tenkýma přívodníma drátama lineární stabilizátor, který se významně hřeje a významně zvyšuje výkonovou spotřebu?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod romansis » ned 01 čer, 2025 10:06 am

Ještě může být problém ve zbytečně vysokém napájecím napětím. Velká výkonová ztráta a proto se tyto součástky zahřívají ...
romansis

Příspěvekod Luděk » ned 01 čer, 2025 11:25 am

romansis píše:Ještě může být problém ve zbytečně vysokém napájecím napětím. Velká výkonová ztráta a proto se tyto součástky zahřívají ...

Jenže to by se zahřívaly všechny tři moduly a ne jen dva. Spíš bych to viděl na velký odběr připojených zařízení na oněch dvou modulech.
Luděk

Příspěvekod rchlumecky » ned 01 čer, 2025 11:37 am

tipuji, že se hřeje nějaký kus, pravděpodobně kvůli odlišnému nastavení
stačí mít nějaké relé v jiné poloze (předpokládám, že nejsou bistabilní tedy) a už do nich trvale teče proud, to samé do serva, které má držet pozici silou.

odhady :
servo min 500mA
relé min 100mA

příklad :
2 serva 3 relé = cca 1,3A ... jestli to napájíš 12V, tak výkon 7V*1,3A se musí spálit v teple.

si myslím, že je koncepčně špatně :
- tohle napájet po tom telefonním nejspíš 26-28AWG kabelu
- vyšším napětím než 5V, protože je tam ten lineární stabilizátor
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod BohousP » ned 01 čer, 2025 11:47 am

Že se hřeje stabilizátor se nedivím. Ale ten Graetz (4 vývodová součástka dole) by měl snést do 1A bez problémů. Takže asi fakt velký odběr (serva? - viz rchlumecky).
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » ned 01 čer, 2025 5:05 pm

rchlumecky píše: si myslím, že je koncepčně špatně :
- tohle napájet po tom telefonním nejspíš 26-28AWG kabelu
- vyšším napětím než 5V, protože je tam ten lineární stabilizátor

Tak striktní bych v dnešní době nebyl. Dnes jsou trendy pracovat s napájením trochu dynamičtěji. Příklad rychlonabíjecích mobilních telefonů je jasný.
Takže tenký a dlouhý kabel bych nepovažoval za úplně velký problém. Ale koncepci bych trochu modernizoval.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika