spínací kontakt na kolejích

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: spínací kontakt na kolejích

Příspěvekod Lukas » čtv 17 bře, 2011 8:24 pm

a na co jsou tam dve tlacitka kdyz je tam jazyckove rele a nechce te nakreslit schema toho zapojeni?
Lukas

Příspěvekod Miloš_P » čtv 17 bře, 2011 11:36 pm

Lukas píše:a na co jsou tam dve tlacitka kdyz je tam jazyckove rele a nechce te nakreslit schema toho zapojeni?

Myslím že v uvedeném odkazu http://www.volny.cz/masinky2003/ovladani_tlacitky.html
je jak schéma zapojení, tak i detailní popis funkce. Nevím co víc k tomu dodat???
Miloš_P

Příspěvekod rnekolny » pon 25 dub, 2011 9:13 pm

Lukas píše:a na co jsou tam dve tlacitka kdyz je tam jazyckove rele a nechce te nakreslit schema toho zapojeni?

Zdar,
tlačítkem 1 dáš zelenou a tlačítkem 2 dáš zase červeou a nebo tím jazýčkovým kontaktem dáš automaticky červenou. pokud by si měl techto obvodů více tak by si mohl tlačítko 2 použít přez diody jako reset na více obvodu třeba na jednom zhlaví. Vpodstatě to slouží pro to že dáš na apanelu tlačítkem zelenou a souprava se rozjede a až odjede z nádraží tak někde dál na useku budeš mit ten jazýčkový kontakt a ten nastaví na návěstidle črvenou.
rnekolny

Příspěvekod Lukas » pát 25 led, 2013 8:01 pm

Zdravim,tak jsem uz u toho znova nevim jak mam to zapojit hlavne na to rele ty dratky? na ty navestidla?
Lukas

Příspěvekod Miloš_P » pát 25 led, 2013 8:26 pm

Lukas píše:Zdravim,tak jsem uz u toho znova nevim jak mam to zapojit hlavne na to rele ty dratky? na ty navestidla?

Tady je popis relé, z toho ti bude jasné, jak ho zapojit.
http://www.ges.cz/sheets/r/rsm822.pdf
Miloš_P

Příspěvekod pepiknemecek » sob 26 led, 2013 9:22 pm

Zdravím. A co místo spínacího kolejového kontaktu nebo jazýčkového relé použít toto http://www.navestidla.cz/news/opticky-senzor-/
pepiknemecek

Příspěvekod peter_vy » ned 27 led, 2013 7:32 am

Najrealistickejšie je asi (nič nie je medzi koľanicami alebo medzi pražcami vidno) použiť jednoduchý prúdový snímač, cez ktorý je napájaný izolovaný úsek. Snímač môže (aj v analógu) napr. detekovať úbytok napätia na sériovo radenej dióde, ktorý stačí na otvorenie tranzistoru a ten môže ďalej spínať relé a tak podobne.
TT analog, ČSD ep. III.-IV.
peter_vy

Příspěvekod Lukas » stř 22 kvě, 2013 1:58 pm

zdravim,tak jsem zapojil navestidal dle techto stranek uz jsem to jednou resil http://www.volny.cz/masinky2003/ovladani_tlacitky.html ale navestidla se nesviti ? ani neprehazuji cim to? ale relatka cvakaji . a kdyz tam dam normalni diodu tak vse funguje.
Lukas

Příspěvekod Luděk » stř 22 kvě, 2013 2:30 pm

Jaké máš návěstidla? Se žárovkami nebo led diodami? Společný pól návěstidel je jaký? + nebo 0?
Luděk

Příspěvekod Lukas » stř 22 kvě, 2013 2:34 pm

navestidla mam od RM model typ cccp ,jsou s diodama a spolecny je asi + . :(
Lukas

Příspěvekod Miloš_P » stř 22 kvě, 2013 6:18 pm

Lukas píše:navestidla mam od RM model typ cccp ,jsou s diodama a spolecny je asi + . :(

To není žádný problém. Stačí otočit polaritu všech diod a kondenzátorů a bude to fungovat.
Tady je upravené schéma:
Obrázek
Miloš_P

Příspěvekod fulda » stř 22 kvě, 2013 6:44 pm

Mimochodem - nic mi do toho není, já si to do kolejiště dávat nebudu, ale k čemu je tam to druhé relé? A není to trochu pitomost vypínat relátko tím, že zkratuju napájení? (sice teda na odporu, ale jestli dobře počítám, tak se na tom odporu realizuje 22,4V, to je při 680R asi 0,74W To je mimochodem dost na to, aby to malej odpor upeklo k smrti když se mašinka zasekne nad magnetem.
Možná by stačilo, že by se rozpínací kontakt z toho spodního relé použil k přerušení napájení do cívky a bylo by to mnohem víc čisté.

Mno a nakonec bych to udělal celé tak, že bych nepoužil magnet kontakty, ale nějakej schopnej proudovej snímač a sledoval bych obsazení úšeku, ale to už zavání moc velkým pokrokem.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Lukas » stř 22 kvě, 2013 8:24 pm

tak jsem prepajel kondenzatoru a nefungujeto na diody jo a na navestidla ne a jeste my pritom shorelo navestidlo fakt parada :evil: asi se na to vykaslu .
Lukas

Příspěvekod Lukas » stř 22 kvě, 2013 9:35 pm

tak jsem to promeroval a na vyvodu k navestidlu jsem nameril 25V to je trosku moc ne to jak se nedivim ze my shorelo . tak co to je za schema . :evil:
Lukas

Příspěvekod BohousP » stř 22 kvě, 2013 9:40 pm

Lukas píše:tak jsem to promeroval a na vyvodu k navestidlu jsem nameril 25V to je trosku moc ne to jak se nedivim ze my shorelo . tak co to je za schema . :evil:

zmer si, co ti leze z trafa. Pokud bys tam mel predepsanych 16V stridavych, mohl bys bez zateze namerit cca 22V stejnosmernych na vystupu na navestidlo ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika