Zdrojová - centrální jednotka

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Zdrojová - centrální jednotka

Příspěvekod Myšpulín » úte 03 lis, 2015 6:20 pm

Používám zdroj z tiskárny lehce upravený : http://mujweb.cz/pcerovsky/zdroj.htm

Až teď jsem zjistil, že jsem "nevědomky" :mrgreen: změnil poskytovatele pro své stránky, které neudržuji. Po změně se ani korektně nezobrazují. Takže zatím popisem, fotografie budou časem, až se podaří aktualizace a oprava změn vyvolaná změnou hostingu. Nebýt Martina, asi bych to nezveřejňoval.

EDIT: Foto opraveno, další (písmo, fonty) někdy příště.
Naposledy upravil Myšpulín dne úte 03 lis, 2015 9:10 pm, celkově upraveno 1
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod sidlo » úte 03 lis, 2015 8:55 pm

PaMi píše:bod "Diskuze o bezpečnosti" tak už je to tady. Tohle je jeden z důvodů, proč spousta lidí sem nepřispívá...

Kritika většinou není příjemná. Ale jsou tam i užitečné informace.
Chybami se člověk učí. Je lepší se učit na chybách druhých (ale to sem už někdo napsal).
sidlo

Příspěvekod vmucha » úte 03 lis, 2015 9:13 pm

Ad kritika - s MIG jsem si vyměnil pár SZ na téma zdokonalení mého "Temelína" , takže tímto mu děkuji.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod MirekTT » úte 03 lis, 2015 9:16 pm

Tak já jsem zatím privátní nejezdič. Mám LENZ COMPACT a napájím ho zalitým trafem 15VAC. Tuto sestavu si pro případ jízdy pouštím do kolejí. Na setkáních se přiživuji dovezenými technologiemi kolegů. Výhybky přehazuju ručně a zatím nesvítím, takže nemám řešeno ani napájení ledek.

Kolejiště Sluníčko stavěné pro Lukáše bude potřebovat 16VAC na přehazování výhybek. Z tohoto okruhu bych mu asi ještě udělal nějaký obvůdek, kterým by se napájely světla, pokud nebudou mít normalizované napájení. To by tímpádem žádný obvůdek nepotřeboval. A do kolejí bude potřebovat nějaké regulované analog napájení. V zásadě mu bude na celé kolejiště stačit jedna FZ1. Respektive si zajistí nějaké sofistikovanější napaječe. Na střídavý okruh bude opět stačit zalité trafo a na jízdu třeba pulzní regulátor. Přechod na digitál bude jednoduchý. Příslušenství dál střídavým a do kolejí jakýkoliv digi signál. (a nemělo by se zapomět na dekodéry do mašin :lol: )
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod sidlo » úte 03 lis, 2015 9:28 pm

vmucha píše:s MIG jsem si vyměnil pár SZ na téma zdokonalení mého "Temelína"

A nešlo by něco z této korespondence publikovat? Aktuálně se mořím se zdrojem.
sidlo

Příspěvekod MiG » úte 03 lis, 2015 10:21 pm

Ale šlo....

Kdyby byla díra menší, stačí uzel na kabelu ve vhodné vzdálenosti od konce, tak aby byla uvnitř rezerva, když se uzel opře o stěnu krabice.
nebo http://www.ges.cz/cz/ktcc-4-GES06814859.html
nebo http://www.ges.cz/cz/ehi-701-GES06800925.html
nebo http://www.ges.cz/cz/nc-0-35n-GES06814715.html
Jsou to tvarové příklady, rozměry jsem nekontroloval. Kabel musí být pevně sevřen, ale ne "přecvaknut".

Vyvedení 230V někam dál je taky možno řešit "běžnou" zásuvkou. Předpokladem je, že máte přívod i s ochranným vodičem. Jinak musíte najít zásuvku dvojpólovou na 230V.

Případné odrušovací kondenzátory bych asi dal až za vypínač. Nemusím se pak starat o jejich vybíjení.
Nemyslím si, že by to někoho zabilo, když by si sáhl brzo po odpojení v okamžiku maxima napětí. Na to není dost energie. Odhadem pravděpodobnost 0.00000...001, ale leknutí-svalová reakce by mohla v interakci s kolejištěm nějaké šrámy na těle udělat, případně terén kolejiště přetvořit.

To je asi tak vše, když tak se ptejte, co vím odpovím. Veřejně nebo SZ, to je na vás.
MiG

Příspěvekod workous » čtv 05 lis, 2015 9:29 pm

Já mám dva originál zdroje Roco jeden na centrálu a jeden na Rocomotion ješty ty původní 10725 + zdroj( tzv. laptopáč :D ) ze kterého beru 5V a 12V osvětlení atd.Trafa mám přes konektory do segmentu a 220V zapojený do prodlužky s přepětovou ochranou. Nic světobornýho, ale myslím, že je to bezpečný.
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Libor » pát 06 lis, 2015 4:50 am

Před časem jsem se rozhodl na svém kolejišti používat komponenty digi-cz, proto jsem se také s ideovým tvůrcem JF poradil ohledně napájení. Jakožto člověk neelektrický jsem se ztotožnil s řešením využívajícím hotové spínané zdroje (hned na začátku tohoto příspěvku pojmenované jako "nabíječky k laptopům"). Je to sice trošku takové hnízdo, ve kterém se ty potvůrky nekontrolovaně rozmnožují a chápu, že mnohý elektrický profesionál se nad tím pousměje či ušklíbne, ale já považuji toto řešení za jednoduché, funkční, bezpečné a přehledné. Jeden kus napájí centrálu, jeden kus booster, tři kusy jsou pro návěstidla a různá světýlka apod. Zbytek je vždy po jednom kuse k jedné základně pro napájení servopřestavníků výhybek.
Obrázek
Obrázek
Libor

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 06 lis, 2015 8:53 am

Standartní ovládání - tovární ovladače, tlačítka na izolované úseky a na vyhybky připraven nákres na pultiku a vyvedené kabely - http://jefftt.rajce.idnes.cz/kolejiste_ ... C06469.jpg

momentálně ovládáno digitošem

http://jefftt.rajce.idnes.cz/kolejiste_ ... C06472.jpg
Jeff Hopper

Příspěvekod mpinta » sob 07 lis, 2015 8:41 am

Hlavně to nedělejte takto ... :D :D :D
(foto NSW Police)
Přílohy
kabelaz.png
kabelaz.png (485.94 KiB) Zobrazeno 5924 krát
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Libor » sob 07 lis, 2015 4:17 pm

to je každá výhybka na 230 V ??
Libor

Příspěvekod FrantaHO » sob 07 lis, 2015 4:48 pm

Libor píše:to je každá výhybka na 230 V ??

Ne, každá výbojka nad ganjou! :D
FrantaHO

Příspěvekod Sandy » sob 07 lis, 2015 5:15 pm

Někde jsem četl, že největší výhodou digitálu je to, že jsou potřeba jen dva dráty...
Nebo je snad něco jinak? :roll:
Sandy

Příspěvekod Jirka_US » sob 07 lis, 2015 6:32 pm

Ano, je tomu tak, pokud se pouzije DCC sbernice (tedy 2 vodice = kolejnice) i pro ovladani a napajeni prislusenstvi. Dalsi moznost je pouziti bezdratovych dekoderu pro prislusenstvi.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » ned 08 lis, 2015 7:47 am

Sandy píše:Někde jsem četl, že největší výhodou digitálu je to, že jsou potřeba jen dva dráty...
Nebo je snad něco jinak? :roll:

Ano, to je stejné, jako když by sis na přelomu devatenáctého a dvacátého století dal zavést do bytu 120V. Dostal bys dva dráty a dvě - tři žárovky a zásuvky a měl plně elektrifikovaný byt. Na začátek to stačilo a lidé byli spokojení ... časem možná přibylo rádio (další drát - anténa), pak zvonek a už drátů přibývalo.
http://www.masinky.info/2014/01/zakladni-schema-dcc/
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika