Motorické přestavníky

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Motorické přestavníky

Příspěvekod fulda » úte 27 říj, 2015 11:54 am

Koukám, že už jsme se od motorických přestavníků posunuli k pěkným blbostem.
Ale neva.
Podle názoru NMRA je DCC pomalu doznívající a následníkem je LCC, o tom žádná.
Podle mého názoru je DCC vybavení přestavníků vhodné, zejména pokud si chci hrát s alternativními přestavníky jako jsou serva a pokud u toho chci sledovat ekonomické ukazatele.

A pokud jsem paranoik a mám z nějakého nepochopitelného důvodu potřebu si udělat ještě samostatný panel, který bude obsahovat ke každému přestavníku jeden přepínač a nebude k životu potřebovat centrálu, pak je podle mého názoru správná volba udělat DCC pro příslušenství elektricky oddělitelné a připojovat k němu pomocí dvoudrátu TOHLE. Ale to je pouze můj názor a jsem si vědom toho, že sto lidí má sto chutí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Pavel-HP » úte 27 říj, 2015 12:05 pm

fulda píše:Koukám, že už jsme se od motorických přestavníků posunuli k pěkným blbostem.
Ale neva.
Podle názoru NMRA je DCC pomalu doznívající a následníkem je LCC, o tom žádná.
Podle mého názoru je DCC vybavení přestavníků vhodné, zejména pokud si chci hrát s alternativními přestavníky jako jsou serva a pokud u toho chci sledovat ekonomické ukazatele.

A pokud jsem paranoik a mám z nějakého nepochopitelného důvodu potřebu si udělat ještě samostatný panel, který bude obsahovat ke každému přestavníku jeden přepínač a nebude k životu potřebovat centrálu, pak je podle mého názoru správná volba udělat DCC pro příslušenství elektricky oddělitelné a připojovat k němu pomocí dvoudrátu TOHLE. Ale to je pouze můj názor a jsem si vědom toho, že sto lidí má sto chutí.

Jéje, tohle už máme, s drátem i bez drátu. 101.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod zdeno » úte 27 říj, 2015 12:27 pm

fulda píše:Koukám, že už jsme se od motorických přestavníků posunuli k pěkným blbostem.

ono zalezi na uhlu pohledu. Ja si nekterych tvych vecech taky myslim svoje ;-)
---
Muj osobni nazor je, ze Zelva je draha a pokud k tomu das jeste elektroniku, tak duplem. A jine prestavniky tak-nejak neberem do uvahy, protoze maji jine nectnosti. Napriklad fuserska vyroba.
Proste jsem casem dosel k tomu, ze vykuchane servo je to optimalni za investovane penize.
zdeno

trochu OT

Příspěvekod sidlo » úte 27 říj, 2015 12:46 pm

• Vlákno by se mělo jmenovat Motorické a servo přestavníky.
  • Je dobře, že vlákno existuje, modelář by měl vědět jak věci principiálně fungují.
  • Modelář by si měl odsud odnést, že každý přestavník potřebuje svůj specifický dekodér/ovladač.
  • Uživateli minimalistovi může stačit přístup - přestavník je black-box a já potřebuji ten správný dekodér.
sidlo

Příspěvekod Jardax » úte 27 říj, 2015 1:02 pm

Nejak nechapu proc kuchat servo. Tohle reseni mam v hlave uz davno, zhruba od doby kdy jsem zjistil, ze se daji za par supu koupit serva bez elektroniky ;)
N scale a vsechno kolem 1/150
Jardax

Re: trochu OT

Příspěvekod Petr_J » úte 27 říj, 2015 1:06 pm

sidlo píše:
  • Modelář by si měl odsud odnést, že každý přestavník potřebuje svůj specifický dekodér/ovladač.
  • Uživateli minimalistovi může stačit přístup - přestavník je black-box a já potřebuji ten správný dekodér.

S tímto rozhodně nesouhlasím. Jak jsem psal na předchozí stránce, dekodérem SA-DEC-4 od LDT (možná funkčně stejný sekodér dělá i jiný výrobce) lze ovládat jakýkoliv přestavník.
Petr_J

Příspěvekod HonzaM » úte 27 říj, 2015 1:33 pm

navratil02 píše:
tak se podívej na http://www.alchadice.cz a pod názvem SP 2x1 najdeš po čem toužíš.
Vyrábí se to průmyslově, perspektivu do budoucna to má a cenově to vychází líp jak holá želva.

Tenhle odkaz nefunguje .
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod PaMi » úte 27 říj, 2015 1:34 pm

zdeno píše:Proste jsem casem dosel k tomu, ze vykuchane servo je to optimalni za investovane penize.

Mohu se zeptat, jak dlouho trva vykuchání serva, výroba držáku, jeho nastavení a instalace pod vyhýbku?
Díky
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod BohousP » úte 27 říj, 2015 1:38 pm

PaMi píše:
zdeno píše:Proste jsem casem dosel k tomu, ze vykuchane servo je to optimalni za investovane penize.

Mohu se zeptat, jak dlouho trva vykuchání serva, výroba držáku, jeho nastavení a instalace pod vyhýbku?
Díky

A kolik zde přítomných a zejména těch nepřítomných to zvládne? Nebo to budeš kuchat sám a prodávat? To tě potěš koště ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod HonzaM » úte 27 říj, 2015 1:39 pm

fulda píše:Podle názoru NMRA je DCC pomalu doznívající a následníkem je LCC, o tom žádná.

V tomhle prohlášení o LCC bych byl opatrný, za prvé jde teprve o návrh NMRA, za druhé je otázkou, zda se prosadí do života. Navíc autoři sami uvádějí, že LCC bude existovat vedle DCC. LCC má sloužit pouze k ovládání příslušenství, vozidla budou nadále používat ke svému provozu DCC. Zatím jsem neměl čas informace o LCC prostudovat, zdá se mi ale, že to neumí o nic víc než LocoNet, ten ale navíc kromě velmi praktickěho ovládání příslušenství umožňuje takě ovládání jízdy lokomotiv. Ale možná nemám jen dost informací a LCC chce nabídnout víc. DCC nepoužívám pro ovládání příslušenství ani dnes, LocoNet umí víc.
Naposledy upravil HonzaM dne úte 27 říj, 2015 2:04 pm, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Re: trochu OT

Příspěvekod Ferda » úte 27 říj, 2015 1:50 pm

Petr_J píše:... Jak jsem psal na předchozí stránce, dekodérem SA-DEC-4 od LDT (možná funkčně stejný sekodér dělá i jiný výrobce) lze ovládat jakýkoliv přestavník.

Chtěl jsi patrně napsat: "... lze ovládat jakýkoliv motorický, nebo elmag přestavník." A pro každý z nich je třeba koupit ten správný klon téhož dekodéru.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod HonzaM » úte 27 říj, 2015 1:58 pm

PaMi píše:

Díky

Takovéhle "samodomo" bych si na své kolejiště nedal.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Ferda » úte 27 říj, 2015 2:43 pm

HonzaM píše:... Takovéhle "samodomo" bych si na své kolejiště nedal.

Taky jsem někde četl, že existují lidé, kteří si v hračkářství koupí RC vrtulníček a pak si začnou říkat modeláři :mrgreen:

Nevíte kde se dá koupit profesionální, komerčně vyráběný modul Frýdeckého nádraží? Abych si nedejbože nemusel stavět nějaké samodomo!
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod vvitty » úte 27 říj, 2015 3:12 pm

... a ja uz se tesil ze zacatecnici budou mit sanci zjistit princip funkce bez cteni vecnych dohadu o tom jestli je lepsi XXX nebo ZZZ, kdyz to Franta pripojuje na YYY a Jarda na AAA .... zejmena kdyz se totez uz stopadesatkrat probralo v jinych nesouvisejicch vlaknech (treba Zelvy ve vlaknech o DCC dekoderech a tak) ... ach jo!
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod zdeno » úte 27 říj, 2015 3:46 pm

vvitty píše:... a ja uz se tesil ze zacatecnici budou mit sanci zjistit princip funkce bez cteni vecnych dohadu o tom jestli je lepsi XXX nebo ZZZ, kdyz to Franta pripojuje na YYY a Jarda na AAA ... ach jo!

ono to je hodne o samostudiu, nikdo ti to do hlavy nenaleje. ;-)
Proste to treba zkusit na jednom kuse a otestovat. Nebo se jit ku nekomu podivat a odsledovat to. A potom si vybrat.
---
TO Jardax
Jinak je skoro lacinejsi servo s elektronikou, jako bez elektroniky a navic je snadneji sehnatelne. Ale pokud je dokazes OPAKOVANE sehnat, nabidni cenu.
---
TO HonzaM
ono je samodomo ruzne, od koho to vezmes. Ted jsem delal serii prestavniku (24ks) s vykuchanym servem a zatim spokojenost. Nejvetsi problem je sehnat ten pocet stejnych serv, aby se to dalo opravovat, pokud se to nekdy v budoucnu pokazi.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika