LocoNet v ČR?

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: LocoNet v ČR?

Příspěvekod zdeno » stř 17 čer, 2015 6:52 am

radeksindy píše:vymyslel jsem ovladac OTO, ktery je pouzitelny v klubu Zababov.
To bych si také dovolil poopravit, protože poslední návštěva tohoto ovladače před pár lety dopadla špatně. Od té doby zkoušen nebyl, na setkání k nám nesmí, na setkání Zababov jen s FRED/FREDI.

To je taky trosku nesmysl, protoze Oto je stary maximalne rok.
A navic je to od Sindyho tak trosku osobni, on jaksi nechape, ze veci pred par roky, jsou uz ted uplne jinde.
Navic Zababov ustrnul a mam dojem, ze stagnuje a vyslovene se boji novych veci. Nove kluby jsou flexibilnejsi a neboji se experimentovat a cim vic se dostane prostoru pro me veci, tim drive se vychyteji vsechny bug's.
Nedelam si narok byt dokonaly, to ostatne neni nikdo, vcetne Sindyho, ktery mi nekdy pripada jako žába na prameni.
---
Nemam zpetnou vazbu na to, ze by byl na setkani Zababova pouzity muj ovladac, krome Ostramo a tam to probehlo v poradku a nevim tedy, o cem Sindy pise.
Ale to je potom chyba Zababova, protoze bez zpetne vazby se neda nic vylepsovat.
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 17 čer, 2015 7:18 am

HonzaM píše:Zdena zřejmě nemá nikdo na vymýšlení centrály a ovladačů.

... tohle bych doplnil, že na to nikdo nemá náladu, protože komunita uživatelů je taková jaká je - například diskuze o ovladači OTO - teoreticky by se dalo říct, že je to dobrý počin, který je vhodné následovat a nebo podporovat nějakým smysluplným rozvojem. Namísto toho se tu vznese hádka o tom, že lokonet prakticky není schopen podporovat funkce F9 a dále a že metoda kterou Zdeno použil je tak špatná a zavrženíhodná, že už ani nemůže být horší. Takže míst toho, aby bylo alespoň pár lidí, kterým to funguje a ostatní se přidávali, tak se prostě označí to co je za špatné a to co není se označí za dobré.
Ale to je asi můj negativistický názor, takže ho neberte zrovna moc osobně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 17 čer, 2015 7:25 am

zdeno píše:Navic Zababov ustrnul a mam dojem, ze stagnuje a vyslovene se boji novych veci.

Obrázek
fulda

Příspěvekod HonzaM » stř 17 čer, 2015 7:45 am

fulda píše:... tohle bych doplnil, že na to nikdo nemá náladu, protože komunita uživatelů je taková jaká je - například diskuze o ovladači OTO - teoreticky by se dalo říct, že je to dobrý počin, který je vhodné následovat a nebo podporovat nějakým smysluplným rozvojem. Namísto toho se tu vznese hádka o tom, že lokonet prakticky není schopen podporovat funkce F9 a dále a že metoda kterou Zdeno použil je tak špatná a zavrženíhodná, že už ani nemůže být horší. Takže míst toho, aby bylo alespoň pár lidí, kterým to funguje a ostatní se přidávali, tak se prostě označí to co je za špatné a to co není se označí za dobré.

Jindro, tenhle Tvůj pohled je značně zavádějící, diskusi o ovladačích a nechuti pár členů Zababova k použití jiných ovladačů než FRED/FREDi nelze zevšeobecňovat na celou komunitu uživatelů DCC a potenciálních uživatelů LocoNetu. Nejde ani o hádku o funkcích F9 a vyšších, pokud jdem si všiml, jediný kdo se o tom zmínil je Radek Šindelář a nikdo s ním nepolemizoval, navíc to vůbec nesouvisí s LocoNetem, ale obecně s DCC. U zvukových dekodérů se vyšší funkce běžně používají a je potřeba aby je ovladače mohly generovat. Mám ovladače OTO i ovladače Digitrax a s ovládáním funkcí F9 a vyššími nemají ani nejmenší problém. Je pochopitelné že jako autor centrály a řady komponent pro XpressNet nemáš zájem o rozšíření jiného systému, v mnohém lepšího, protože by to mohlo znamenat ztrátu zájmu části potenciálních odběratelů.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » stř 17 čer, 2015 8:07 am

fulda píše:
zdeno píše:Navic Zababov ustrnul a mam dojem, ze stagnuje a vyslovene se boji novych veci.

Směšování LocoNetu se Zababovem není na místě, v Zababově se totiž využívá jediná funkce, tedy ovládání jízdy vlaků. Nejde ale jen o ovladače, hlavní předností LocoNetu je jednodušší instalace komponent kolejiště.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » stř 17 čer, 2015 8:38 am

HonzaM píše:Je pochopitelné že jako autor centrály a řady komponent pro XpressNet nemáš zájem o rozšíření jiného systému, v mnohém lepšího, protože by to mohlo znamenat ztrátu zájmu části potenciálních odběratelů.

Nemam dojem, ze by byl Fulda proti mne, to jsem se nedocetl. Spis mam dojem, ze odsuzuje nekorektni pristup vuci mne.
---
Jinak na Slovensku prevazuje Loconet, takze tady u nas nemam problemy.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » stř 17 čer, 2015 8:53 am

zdeno píše:
HonzaM píše:Je pochopitelné že jako autor centrály a řady komponent pro XpressNet nemáš zájem o rozšíření jiného systému, v mnohém lepšího, protože by to mohlo znamenat ztrátu zájmu části potenciálních odběratelů.

Nemam dojem, ze by byl Fulda proti mne, to jsem se nedocetl. Spis mam dojem, ze odsuzuje nekorektni pristup vuci mne.
---
Jinak na Slovensku prevazuje Loconet, takze tady u nas nemam problemy.

Rozhodně jsem neměl na mysli a ani nepsal že by měl Jindra něco proti Tobě, ale že má nechuť k LocoNetu je zřejmé. Je to škoda, je to velmi šikovný a schopný konstruktér.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » stř 17 čer, 2015 9:36 am

HonzaM píše:Rozhodně jsem neměl na mysli a ani nepsal že by měl Jindra něco proti Tobě, ale že má nechuť k LocoNetu je zřejmé. Je to škoda, je to velmi šikovný a schopný konstruktér.

Nechuť není správné slovo. Jak už jsem tu napsal asi 100x - když jsem zvažoval co si dám do kolejiště, tak mi XpressNet vycházel nejvhodněji a nemám úplně důvod dělat další systém, když "mně to funguje".
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 17 čer, 2015 9:58 am

Je opravdu mimo misu vymenit Lenz za Loconet, zvlast na doma, je Lenz uzivatelsky a dodavatelsky prijemnejsi.
---
Dodavatele Loconetu vlastne ustrnuli na Locoio a protoze tento stavebni prvek je opravdu univerzalni, tak neni zajem to menit.
Navic Loconet je narocnejsi na zapojovani ve smyslu dodelavek silovych prvku a tak to laici radsi okaslou. Proste chybi ucelene reseni pro bezne pouzivani.
zdeno

Příspěvekod D » stř 17 čer, 2015 10:26 am

Laika zajímá: co si má pořídit, jak to zapojit a kolik ho to bude stát. Poučený začátečník chce, aby se jeho komponenty (hlavně ovladače) daly použít i na setkáních klubů.

Situace LocoNetu není v našich krajích příliš uživatelsky přívětivá. Jestli se veškerá podpora příslušenství omezuje na „tady máš schema a zdrojáky, postav si to sám“, tak se nemůže nikdo divit, že si tento přístup moc zájemců nenajde. Víte například o nějakém klubu, který pro začátečníky přehledně zveřejnil způsob, jakým zapojuje LocoNet a DCC komponenty na setkáních? Věřím, že kdyby byly komponenty LocoNetu stejně dostupné (chápu problémy s nekomerční licencí), jako u XpressNetu, tak bude mít daleko více uživatelů.
D

Příspěvekod radeksindy » stř 17 čer, 2015 10:40 am

Fulda:
Jenomže Zababov ani FREMO nejsou domácí kolejiště a hlédání vhodného systému proběhlo před dvaceti lety s jasným výsledkem. Dnes by to nemohlo s ohledem na technické parametry dopadnout jinak. Pro modulovku je to od určité velikosti jediná volba.

Zdeno:
Zase kecy. Vývoj nových věcí je řízen modelářskými požadavky a požadavky na provoz. Třeba od ovladače lokomotivy se chce, aby uměl regulovat rychlost, měnit směr a spínat funkce. Nic víc není potřeba a FRED/FREDI umí. Proč bych měl vyvíjet nový ovladač?
Jestli je něco problém, pak nedostatečný prostor adres v DCC systému, nedostatečný počet ID ovladačů v LocoNetu a nevyřešené ovládání funkcí od F9 výše. Jenomže s těmito problémy je možné hnout pouze po zasádnějších změnách v příslušných protokolech a to nelze udělat bez spolupráce s NMRA, Digitraxem atd. Ve FREMO byly už vyvinuty ovladače s barevnými displeji, bezdrátové a bůhví s čím ještě. Jenomže udělat ovladač nebo třeba deset je poměrně zásadní rozdíl oproti celému systému, který musí fungovat pokaždý v jiné hale s jednou až sedmi centrálami.

Se mnou si testoval před lety na setkání svoji verzi ovladače a dopadlo to dost bídně. Teď už máš jinou verzi, ale ta testována nebyla, v provozu u nás být nemůže. Pokud si je používají kluci z Ostrama, tak je to jejich problém. Už před lety jsem tě upozorňoval, že vyvíjet ovladač je nesmyl. Nepotřebujeme ho a vůbec žádný pokrok nepřinese.

Honza M.:
Problém implementace F9-F28 je problém LocoNetu nikoli DCC. Uhlenbrock si zvolil vlastní řešení, přitom v době kdy ho dělal už léta existovala implementace i v normě uvedené řešení Digitraxu. Ironií je to, že Uhlenbrock žádný ovladač nemá.
radeksindy

Příspěvekod radeksindy » stř 17 čer, 2015 10:54 am

D: Věřím, že kdyby byly komponenty LocoNetu stejně dostupné (chápu problémy s nekomerční licencí), jako u XpressNetu, tak bude mít daleko více uživatelů.

V podstatě sis odpověděl sám. Teď stojí FREDI kolem 600-700Kč, ale jenom proto, že se najde vždycky "blbec", který to zadarmo dá dohormady. Nevím jak u vás v klubu, ale podobný "blbci" časem dojdou a nový na krámě nejsou k mání. Každýho to časem přestalo bavit. Až ti jich projde rukama pár set, tak rychle pochopíš. Problém v současnosti je vůbec pokrýt klubové požadavky. Pokud by měly být komerčně dostupné, tak to nabere jiné finační rozměry.

Víte například o nějakém klubu, který pro začátečníky přehledně zveřejnil způsob, jakým zapojuje LocoNet a DCC komponenty na setkáních?

Ano, jen jsem teď zjistil, že má letos výročí 10let a potřeboval by aktualizaci. A z nějakého důvodu je dostupný na našich stránkách jen popřihlášení. Pokusím se ho aktualizovat a dám vědět.
radeksindy

Příspěvekod MiG » stř 17 čer, 2015 10:57 am

To RadekSindy:
Existuje ve vaší blízkosti přípravek, se kterým by se snadněji daly udělat otvory v krabičce pro freda v1.8? Dá se půjčit/využít za úhrady?
Má slinkování hex souboru z vašeho odkazu pro verzi 1.8 nějaké záludnosti?

Děkuji za odpověď.
MiG

Příspěvekod Ferda » stř 17 čer, 2015 11:03 am

S tím vašim po přihlášení je to taky docela zábava.

Je pro to nějaký pragmatický důvod?
Na mne to působí spíše arogancí (já mohu a ty ne). A nebo schováváte nějaká tajemství, která nesmí obecný lid znát?

Nevypadá to jako dobrý způsob propagace vaší činnosti.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod fulda » stř 17 čer, 2015 11:05 am

radeksindy píše:Dnes by to nemohlo s ohledem na technické parametry dopadnout jinak.

Pokud by dnes dělal někdo pořádné hledání, tak by vzal v úvahu bezdrátové technologie a dopadlo by to jinak. Sice nejsem schopen říci jak, ale je jisté že jinak, určitě by v tom nějaký bezdrát hrál podstatnou roli.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika