Roco multiMAUS zo setu a prevadzka na TT

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Roco multiMAUS zo setu a prevadzka na TT

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 29 říj, 2015 7:53 pm

Klucíí přece sranda :lol: Ten základ je, ale opravdu nic moc. Takže čekám netěšeně na zvukovky - kvůli tomu jsem do toho šel. Jinak analog má také své výhody - pokud má člověk ovládat kolejiště sám. S tou myší jich zvládnu dvě - max tři(beru podle členů domácnosti co se mi daří jak-štakš ovládat). Ještě, že mi bylo řečeno, že ve skryťáku můžu vklidu použít izolované úseky. Co se týče BTTB, tak ty vyndávám jenom když se chci rozčílit, ale vzpomínka na dětství je zatím drží doma při životě.
Jeff Hopper

Příspěvekod workous » čtv 29 říj, 2015 11:22 pm

Jenda TT moc pěkný článek ještě, že to byla Hoppera legranda jak píše.... :D
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 30 říj, 2015 12:47 pm

První poznatek s DCC - jak se zachová lokomotiva po projetí smyčkou(za použití DCC modulu). Momentálně mě překvapilo, že loko jezdí různými směry a ne dle polohy kolečka. k jejich srovnání repektive směru musím loko ručně otáčet. Kolik vůbec dokážete jednou myší uřídit loko(ne dle počtu v knihovně, ale jedoucích)??
Jeff Hopper

Příspěvekod sidlo » pát 30 říj, 2015 1:45 pm

Jeff Hopper píše:Momentálně mě překvapilo, že loko jezdí různými směry a ne dle polohy kolečka.

V analogu se směr jízdy volí podle polohy kolejnice s polaritou plus.
V digitálu se směr jízdy volí vpřed a vzad. Je to logické a blíž velké předloze. To že hodně ovladačů používá kolečko není chyba systému.
sidlo

Příspěvekod fulda » pát 30 říj, 2015 2:01 pm

Jeff Hopper píše:První poznatek s DCC - jak se zachová lokomotiva po projetí smyčkou(za použití DCC modulu). Momentálně mě překvapilo, že loko jezdí různými směry a ne dle polohy kolečka. k jejich srovnání repektive směru musím loko ručně otáčet. Kolik vůbec dokážete jednou myší uřídit loko(ne dle počtu v knihovně, ale jedoucích)??

Používej parní lokomotivy, ty mají dost jednoznačnej tvar a tomu odpovídající obrázek na display MM, takže pochopíš, že dopředu je dopředu a pokud má lokomotiva dopředu na pravé straně, pak pojede doprava. Pochopitelně když je čelem a nebo zády k tobě, tak po otočení kolečka taky nejede bokem, ale dopředu a nebo dozadu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod JendaTT » pát 30 říj, 2015 2:50 pm

Přesně tak, v digitálu to funguje dle skutečnosti - když jede loko stanovištěm č.1 dopředu, tak tak jede na celém kolejišti a je jedno, kterým směrem je loko otočená. Problém je v kolečku u ovladače - na tabletu nebo v ovládání přes PC, kde je posuvník určující rychlost s tím problém není :-)
JendaTT

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 30 říj, 2015 5:15 pm

Páry kupovat nemusím - prostě ty mašiny počmárám fixou 1 - čumák, 2 - .prdel. To víte 30 let analogu v člověku zanechá nějakou stopu, páč tam vždycky rozhodovalo kolečko. No dneska je to samá tableta, smrtfón :wink:
Jeff Hopper

Příspěvekod BohousP » pát 30 říj, 2015 5:46 pm

V reálu také na trati nenajdeš vratnou smyčku. (Ano, vím, že výjimečně jsou ...)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 30 říj, 2015 5:56 pm

Jo jenže v reálu jede vlak od někuď někam. Pokud to chci napodobit v rámci možností(vlak s 30 vagony moc doma taky nikdo neprovozuje) tak potřebuji smyčky - teda pokud nebudu mít na každém konci schovaného kámoše co mi tam ty lokomotivy otočí. Proto mně zajímá ten modul s vratnou smyčkou. Co jsem pochopil, tak lokomotiva jede prostě dopředu bez ohledu na nastavení čudlu.
Jeff Hopper

Příspěvekod BohousP » pát 30 říj, 2015 6:56 pm

Jeff Hopper píše:Jo jenže v reálu jede vlak od někuď někam. Pokud to chci napodobit v rámci možností(vlak s 30 vagony moc doma taky nikdo neprovozuje) tak potřebuji smyčky - teda pokud nebudu mít na každém konci schovaného kámoše co mi tam ty lokomotivy otočí. Proto mně zajímá ten modul s vratnou smyčkou. Co jsem pochopil, tak lokomotiva jede prostě dopředu bez ohledu na nastavení čudlu.

Jasně, vratné smyčky používám také. Elektronika pro vratnou smyčku prohodí polaritu kolejí, aby nevznikl zkrat, ale lokomotiva jede pořád stejným směrem (tím samým čumákem dopředu), i když s ohledem na koleje již jede opačně. Je to logické, i reálná mašina by po průjezdu smyčkou jela stejně.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 31 říj, 2015 4:56 pm

Jeff Hopper píše:Páry kupovat nemusím - prostě ty mašiny počmárám fixou 1 - čumák, 2 - .prdel. To víte 30 let analogu v člověku zanechá nějakou stopu, páč tam vždycky rozhodovalo kolečko. No dneska je to samá tableta, smrtfón :wink:

Na mašinu nic malovat nemusíš,ta už to má označené,stanoviště 1 a stanoviště 2. :D
Obrázek
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jeff Hopper » sob 31 říj, 2015 5:05 pm

Jo to má, ale z takové blízkosti na ty mašiny nekoukám, takře odvozuji zrovna u brjlí podle postavení větráků na střše.
Jeff Hopper

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 31 říj, 2015 5:07 pm

No vidíš,že si poradíš. :wink: :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Brejla » sob 31 říj, 2015 5:10 pm

Jeff Hopper píše:Jo to má, ale z takové blízkosti na ty mašiny nekoukám, takře odvozuji zrovna u brjlí podle postavení větráků na střše.

Ještě je možnost vlepit fíru v bezpečnostní oranžové vestě na první stanoviště. To by taky mohlo být z rozumné dálky poznatelné. :D
Brejla

Příspěvekod Jeff Hopper » ned 01 lis, 2015 8:48 pm

Přátelé děkuji za vaše supr rady, ale jedna z mašin Vás prostě ignoruje :D - ať ji dám stanovištěm 1 do předu(pro blbce jasně naznačeno parní mašinkou - komín v předu :o ) a přečet jsem jí Vaše rady, tak ona má na to svůj názor a předek si udělala ze stanoviště 2. Chci se zeptat, zda se dá tedy ten směr ujednotit nějakým základním nastavením na té myši - Roco(odborně multimaus).
Jeff Hopper

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika