Připojení točny

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Připojení točny

Příspěvekod jipol57 » ned 19 led, 2025 3:13 pm

Proč pořád zdůrazňuješ tu rychlost přepínání 6ms. Vždyť dekodéry nejsou náchylné na poruchy při krátkodobých výpadcích. Máme na motorcích setrvačníky, u dekodérů kapacitní banky, ale i bez nich dekodér "neumírá" okamžitě při výpadku. A řídící pakety se neustále opakují, tak nemůže dojít k nějakým výpadkům funkcí. Vždyť i při jízdě dochází ke krátkodobým výpadkům, vlivem špatného styku s kolejemi. Proto se u málonápravových vozidel dosazují kapacitní banky.
Tak si myslím, že na nějaké milisekundy, se tady nehraje. Snad 100ms a víc. S bankou až sekundy.
jipol57

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 19 led, 2025 3:22 pm

jipol57 píše:Proč pořád zdůrazňuješ tu rychlost přepínání 6ms. Vždyť dekodéry nejsou náchylné na poruchy při krátkodobých výpadcích. Máme na motorcích setrvačníky, u dekodérů kapacitní banky, ale i bez nich dekodér "neumírá" okamžitě při výpadku. A řídící pakety se neustále opakují, tak nemůže dojít k nějakým výpadkům funkcí. Vždyť i při jízdě dochází ke krátkodobým výpadkům, vlivem špatného styku s kolejemi. Proto se u málonápravových vozidel dosazují kapacitní banky.
Tak si myslím, že na nějaké milisekundy, se tady nehraje. Snad 100ms a víc. S bankou až sekundy.

Čas přepnutí je důležtý a bezpečný čas je delší než těch 6 ms. Nicméně tohle je celkem běžná doba přepnutí rychlých relé a je vyzkoušená.
Promiň ale bavíme se o točně a řekl bych, že na stojící lokomotivě se setrvačník moc neuplatní ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » ned 19 led, 2025 5:37 pm

Zdenek Valter píše:Promiň ale bavíme se o točně a řekl bych, že na stojící lokomotivě se setrvačník moc neuplatní ;-)

Zase se tam uplatní fakt, že stojící motor nemá žádnou spotřebu, takže zůstane víc energie na dekodér.

Také jsem se těšil na nějaké hezké vysvětlení. Zejména proto, že 6ms je délka ACK pulzu, nebo třeba preambule. Ale nevadí. Já mám dva půlměsíce, přepínání mi trvá rozhodně déle a zatím nemám lokomotivu, které by to vadilo. Malé lokotky bez kondenzátoru nemají zvuk a bliknutí si nevšimneš (lokotka stejně kouká do křoví), velké to přežívají na kondenzátorech.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 19 led, 2025 8:28 pm

fulda píše:
Zdenek Valter píše:Promiň ale bavíme se o točně a řekl bych, že na stojící lokomotivě se setrvačník moc neuplatní ;-)

Zase se tam uplatní fakt, že stojící motor nemá žádnou spotřebu, takže zůstane víc energie na dekodér.

Také jsem se těšil na nějaké hezké vysvětlení. Zejména proto, že 6ms je délka ACK pulzu, nebo třeba preambule. Ale nevadí. Já mám dva půlměsíce, přepínání mi trvá rozhodně déle a zatím nemám lokomotivu, které by to vadilo. Malé lokotky bez kondenzátoru nemají zvuk a bliknutí si nevšimneš (lokotka stejně kouká do křoví), velké to přežívají na kondenzátorech.

Dobrá Jindro, prostě jsem si vzal k srdci, že by to přepnutí mělo být co nejrychlejší ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » pon 20 led, 2025 7:50 am

To ano, přepnutí má být rychlé, ale není potřeba počítat jednotky milisekund.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod TTmili » pon 20 led, 2025 9:04 am

fulda píše:.....
Já mám dva půlměsíce, přepínání mi trvá rozhodně déle a zatím nemám lokomotivu, které by to vadilo. Malé lokotky bez kondenzátoru nemají zvuk a bliknutí si nevšimneš (lokotka stejně kouká do křoví), velké to přežívají na kondenzátorech.

Tohle je zajímavá informace, která vcelku mění pohled na věc. Byl jsem právě toho názoru, že přepnutí musí být co nejrychlejší, aby se co možná nejvíc eliminovala možnost "restartování" dekodéru ozvučeného stroje bez kondenzátoru, což třeba u mě není úplně vyjímka. Vycházel jsem z toho, že při takovém tom kochacím ježdění někde kolem "30km/h" přes vyhýbky je jízda přes běžnou izolovanou srdcovku v TT dlouhá asi 0,2s a to už občas dekodérům stačí k tomu aby se restartovaly. Nadruhou stranu je fakt, že takový čas asi i samo-domo řešení půlměsíců hravě pokoří, to by mezi nimi musela být extra díra.
Zároveň mi modul vratné smyčky (respektive pouze relé vratné smyčky u Daisy II) při "kobercovém" ježdění fungoval bez zatím problémů. Proto jsem se ubíral spíš myšlenkou přepólovávat most "násilně".
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Zlámalík » pon 20 led, 2025 12:05 pm

Lehce od tématu - kamkoliv se to vejde, dávám teď modul (power-pack) STACO1, ten mi podrží jízdu na dvě sekundy a svícení asi na deset...
A ono se to vejde skoro všude - dva kondenzátory průměr 4 x 12 mm a destička 10 x 7, silná ani ne 2 mm. Už bych nevolil jinak.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika