kabel 230V

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: kabel 230V

Příspěvekod zdeno » pát 25 říj, 2024 5:45 pm

jedna se o tento adapter
https://vi.aliexpress.com/item/1005007324187906.html
kde jsem se ulakomil na spoustu koncovek a voleb napajeni.
Pouzijem ho na rucni vrtacku, kterych mam spoustu druhů s ruznymi koncovkami a na různé napěti.
---
Ten zmrseny kabel mne prekvapil.
zdeno

Příspěvekod adix » pát 25 říj, 2024 5:47 pm

zdeno píše:
adix píše:Zdeno, ušetři nás takovýchto témat, která jen diskuzi plevelí. Admin by měl takové téma smazat.

ten tvuj prispevek by mel zmazat urcite,
vsak ani netusis, jak je to nebezpecne, pouzit ten kabel jinde.
Tim ze ho napevno slepim s adapterem, to nebezpeci eliminujem.

EDIT:
pride chlap do elektra a chce žehličku pre tchýni.
Prodavac se ho ptá, "nulák mam hned odpojit" ?

Ty jsi asi nepochopil jak to myslím. Nepovažuju za vhodné tady zavádět témata, která nemají z železničním modelářstvím nic přímo společného. Ty sis koupil z činy kabel, který chceš používat ke zdroji, který možná plánuješ použít k centrále nebo boosteru, ale tahle diskuze nemůže řešit veškeré problémy tohoto typu. Samozřejmě souhlasím s tím, že jde o problém, ale týká se konkrětniho kabelu u nějž není jasné od jakého prodejce jsi ho koupil ani pro jaký zdroj ho používáš. Jiná situace by byla kdyby šlo o kabel a zdroj prodávaný nějakým modelářským obchodem, ale jaká je pravděpodobnost že některý modelář koupí přesně tento kabel?
Proto sem to téma podle mne nepatŕí.
adix

Příspěvekod zdeno » pát 25 říj, 2024 5:55 pm

adix píše:Proto sem to téma podle mne nepatŕí.

toto diskuzni forum je o modelarine se vsim vsudy, teda aj o bezpecnosti nasich deti, vnucat a nas samotnych.
A prave deti jsou genialni, ako se daji veci pokazit.
zdeno

Příspěvekod jipol57 » pát 25 říj, 2024 6:12 pm

Zdenek Valter píše:Ještě připomínka - přívody by měly být L a N !!!
Viz Zdenův obrázek.
E je vyhrazeno ochranému vodiči - tedy uzemnění.

Právě že jsem si prohlédl Zdenův obrázek download/file.php?id=57245&mode=view a vidím tam kovové zdířky na "N" a "E". ELko je nezapojené. Tudíž Číňan udělal úplně nespecifiké, přímo zakázané zapojení, které funguje jen s tímto zdrojem, a se vším ostaním by byl kabel nebezpečný.
A jak výše píše @Petr_J, o originálním správně zapojeném kabelu, tak si myslím, že by s ním zdroj nefungoval. Možná by vyhazoval "Fíčko".

A myslím si, že je dobře, že to sem Zdeno dal. Upozornit, čeho jsou soudruzi v Číně schopni.
jipol57

Příspěvekod Ivan » pát 25 říj, 2024 7:34 pm

zdeno píše:Vubec mne nenapadlo, ze by to mohli Cinani takto odrbkat.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod BohousP » pát 25 říj, 2024 7:53 pm

Ten zdroj má na štítku označení dvojité izolace. Neměl by tedy mít třívodičový přívod (L,N,PE) ale jen dvou (L, N). Vypadá to fakt pochybně. Pokud jde o kabel, bylo by zajímavé ohmmetrem zjistit propojení obou konců.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Zlámalík » pát 25 říj, 2024 7:56 pm

jipol57 píše:
Zdenek Valter píše:Ještě myšlenka Zdena na zalepení díry je taky problém, protože v přístrojové vidlici jsou tři kolíky a pak by nešla zasunout jako celek ;-)

Jestli jsem Zdena správně pochopil, tak nechce zalepit díru, ale slepit dohromady zdroj s kabelem. Aby nešel vytáhnout.
Toto je opravdu nebezpečné. Podle toho jak se zasune vidlice do zásunky, se na E (zem) připojí fáze, nebo 0. Kdyby to zapojil do PC, tak fáze rovnou na kostru.
Zdroj je asi uvnitř zapojený jen na E a N. Takže společně fungují. Jen se kabel nesmí použít k něčemu jinému, takže když bude zalepený a nepůjde vytáhnou, žádné nebezpečí nehrozí.

Hoši, vy tady někteří dostanete papíry jen na mašinky na baterky, sorry.
Jak "fáze na E" ??? To "E" je na té hubě ten středový vodič a ten u Zdena není zapojený, zatímco zdroj, pokud je třídy II, jej nepotřebuje. Na té fotce se něco leskne a něco ne, klid.
Prosím admina, aby to tady celé radši smazal, snad opravdu s výjimkou prvního příspěvku. Díky.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » pát 25 říj, 2024 8:43 pm

Zlámalík: Já vím jak to má být správně zapojené. A že když je dvojitá izolace, tak nemusí být ZEM.
Ale na té fotce download/file.php?id=57245&mode=view vidím, že tam kde má být fáze "L" není dutintka. Tu vidím jen u N a E.
Nebo fotka zkresluje? Nebo je tam plastový otřep? Já to tam vidím černé plastové, bez dutinky.
jipol57

Příspěvekod prcek » pát 25 říj, 2024 9:20 pm

jipol57 píše:Zlámalík: Já vím jak to má být správně zapojené. A že když je dvojitá izolace, tak nemusí být ZEM.
Ale na té fotce download/file.php?id=57245&mode=view vidím, že tam kde má být fáze "L" není dutintka. Tu vidím jen u N a E.
Nebo fotka zkresluje? Nebo je tam plastový otřep? Já to tam vidím černé plastové, bez dutinky.

Přijde mi jen utopená. Nevím, jestli z bezpečnostních důvodů, aby se odpojila dřív než ochranný vodič, (který tam není,) nebo je to zmetek.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod vvitty » pát 25 říj, 2024 9:36 pm

Petr_J píše:Ne že bych chtěl být hnusný, ale nechápu, jak někdo dokáže ztrácet čas blbostma. Přitom napájecí kabel stojí drobné...
https://www.datart.cz/kabel-akyga-napajeci-230v-tri-polovy-1-5-m-cerny-ak-pc-01a.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIgbmrwICqiQMV0BkGAB2InCZ4EAQYAiABEgI89vD_BwE

Vhodny napajeci kabel se vali v kazde kancelari .... protoze to chodi v pribalech s kazdym zarizenim a ty stare se likviduji. Rocne jich rozrezu tak 50 ...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » pát 25 říj, 2024 9:37 pm

jipol57 píše:Zlámalík: Já vím jak to má být správně zapojené. A že když je dvojitá izolace, tak nemusí být ZEM.

Zrejme stin. Podle fotky to vypada na zcela standardni konektor z cinske velkofabriky. Jen nestandardne zakonceny.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » pát 25 říj, 2024 9:40 pm

Jeste jsi nevidel stroj kde soudruzi roztahali fazi zelenozlutym dratem a zapojeny tak ze vyhazuje ficko jen co ho nekdo da do zasuvky - ani ho nemusi zapinat?
vvitty

Příspěvekod Zlámalík » pát 25 říj, 2024 10:33 pm

vvitty píše:

Jeste jsi nevidel stroj kde soudruzi roztahali fazi zelenozlutym dratem a zapojeny tak ze vyhazuje ficko jen co ho nekdo da do zasuvky - ani ho nemusi zapinat?

Známe. K vypínači fáze žlutozeleným, prý bylo málo drátů a tenhle je na pohled jinej :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 26 říj, 2024 9:23 am

Obávám se, že pokud to Zdeno nepotvrdí jak je to zapojené, tak tu budeme jen spekulovat.
Protože to co je na fotce nemusí být kovové ale třeba bílé!

Zdeno prosím dej sem zapojení toho kabelu.

PS: Popřípadě mu to sem napište vy já jsem u něj možná zablokovaný.
Zdenek Valter

Příspěvekod BohousP » sob 26 říj, 2024 9:56 am

Na té fotce je vidět popis kabelu 2x0.5mm²/300V. Bez kontroly ohmmetrem nebo žárovkou zapojení nezjistíme. Z fotky ty dutinky vypadají blbě, ale může to být stín.
Zdenek Valter píše:Zdeno prosím dej sem zapojení toho kabelu.

PS: Popřípadě mu to sem napište vy já jsem u něj možná zablokovaný.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika