od HonzaM » stř 12 bře, 2025 8:09 am
Děkuji kolegovi zlámalíkovi. Moje chyba byla, že jsem využil existenci názvu, aniž bych vzal v úvahu předchozí obsah (na které ovšem nenavazuje). Považuji ale za účelné upozornit zejména začínající modeláře na možné problémy. Jistě jsou některé méně podstatné, nicméně je dobré si jich být vědom a zvážit. Zde je tedy mírně upravený původní příspěvek, určený i k diskuzi o jejich významu nebo existenci.
Výhody aplikace skrytého nádraží a důvody jeho použití jsou jasné. Při jeho návrhu a také instalaci je ale vhodné vzít v úvahu možné problémy, které z jeho aplikace vyplynou. Postavil jsem několik kolejišť a také je provozoval a provozuji. Mé zkušenosti mne dosud od aplikace skrytého nádraží, do nějž je obtížný nebo dokonce žádný následný přístup, odradily. Z provozního hlediska je dobře počítat s tím, že může dojít k odjezdu lokomotivy/vlaku do výhybky, postavené v nesprávné poloze. To může způsobit vykolejení, obyvkle to ale také způsobí zkrat, jehož následkem je vypnutí kolejového napájení z centrály, často dojde i k vypnutí napájení pro příslušenství. S lokomotivou pak nelze odjet. Je nutné ji odsunout zpět a výhybku přehodit do správné polohy. Výhodou je, je-li příslušenství napájeno nezávisle, takže je možné výhybku přehodit a vlak může po zrušení vypnutí kolejového napájení z centrály pokračovat v jízdě. Může také dojít ke ztrátě kontaktu mezi lokomotivou a kolejemi v důsledku znečištění kolejí nebo/i koleček lokomotivy. Také v tomto případě je nutné lokomotivu postrčit rukou. To je problém zejména u N, ale pravděpodobně také u TT kvůli menší hmotnosti hnacích vozidlel. To je tedy další důvod nutnosti dobrého přístupu do skrytého nádraží, nutného pro možnost čištění kolejí. Je ale dobré počítat s tím, že může být nutné vyměnit nabo opravit výhybku, případně přestavník. Podle mne je hazard kolejiště stavět tak, že po postavení spodního patra se nad ním postaví pevně ukotvené další patro nebo část krajiny, znemožňující možní přístup do spodního patra vůbec nebo jen po náročné demontáži horního patra (je-li to možné). Spodní patro by mělo být také vždy přístupné zespodu, porucha a nutná výměna výhybky, přestavníku nebo závady na elektronice nejsou nic vyloučeného nebo vyjímečného. Spodní patro by proto nemělo být jen třeba někoiik centimetrů nad podlahou.