Digitální ovládání kolejiště bez centrály a bez počítače

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MGP

Příspěvekod zdeno » ned 04 říj, 2020 5:00 pm

HonzaM píše:Nikdy jsem netvrdil že existuje LocoNet paket o tom že je přestavník v pohybu.

Myslel jsem si, ze zase hazes bludy, jinak bych nereagoval.
zdeno

Příspěvekod JenikPluto » pon 05 říj, 2020 1:03 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:Nikdy jsem netvrdil že existuje LocoNet paket o tom že je přestavník v pohybu.

Myslel jsem si, ze zase hazes bludy, jinak bych nereagoval.

Aniz bych vam do toho laskovani chtel nejak zvlast vstupovat, tak takova informace se po LN prenaset myslim da v ramci B1 paketu, a to ve forme 'stav neznamy' (4. a 5. bit 2 byte jsou oba tusim 0). Myslim, ze to dela i Digitraxi DS64, nekde jsem to uz videl, ale presne si to nepamatuju, mozna to tu je nekde ulozene na foru. Myslim, ze to nejak souviselo s nakonfigurovanim vstupu dekoderu pro ohlas vymeny, takze kdyz prislo B0 na prehozeni, poslal se B1 stav neznamy a kdyz sepnul prislusny senzor, poslal se stav B1 "closed" nebo "thrown". Ale uz je to dlouho a nemam to poruce, tak to berte s rezervou.

JP
JenikPluto

Příspěvekod zdeno » pon 05 říj, 2020 1:13 pm

JenikPluto píše:Aniz bych vam do toho laskovani chtel nejak zvlast vstupovat JP

Problem je v tom, ze to je standard a teda to povysovat za extra, super funkci MGP je ponekud trapna reklama.
zdeno

Re: MGP - zvláštní funkce servodekodéru

Příspěvekod Jirkátor » pon 05 říj, 2020 3:13 pm

Myslím, že základem Honzova sdělení bylo asi toto:
HonzaM píše:Dekodér může vyhodnotit když servo opustilo výchozí polohu a když dosáhlo koncovou polohu, tuto informaci po LocoNetu odeslat do panelového dekodéru a indikovat tak na panelu polohu výhybky, aniž by bylo nutné k tomuto účelu instalovat k servu mikrospínač. Tento způsob detekce polohy navíc umožňuje v případě řadičů indikovat na panelu jako u reléovky i fakt, že je výhybka ve stavu přestavování.

Nevím jestli je to standard i u konkurenčních systémů, ale to nám už řeknou zdejší odborníci, kteří názor na všechno.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod zdeno » pon 05 říj, 2020 3:38 pm

Jirkátor píše:Nevím jestli je to standard i u konkurenčních systémů, ale to nám už řeknou zdejší odborníci, kteří názor na všechno.

co s tim maji konkurencni systemy ??
Ja ovladam Loconet a podle mne je to standard, ze dekoder vyhybky oznami, ze dokoncil cinnost, paketem B1.
zdeno

Příspěvekod Jirkátor » pon 05 říj, 2020 7:12 pm

Takže standardně signalizuje i fázi přestavování, nebo jen zhasne ledka ve směru - a za chvíli se rozsvítí druhá do směru +? To je totiž to, co nám tu Honza říká, že to umí signalizovat i fázi přestavování a až pak signalizuje dokončení příkazu. Možná si to ještě jednou přečti a přemýšlej, co chtěl autor říct a ne jen jak to zase rozcupovat.
Jirkátor

Příspěvekod belgarat » pon 05 říj, 2020 8:02 pm

Jirkátor píše:Nevím jestli je to standard i u konkurenčních systémů, ale to nám už řeknou zdejší odborníci, kteří názor na všechno.

Udajne to dela taky centrala Lenz v pripade, ze ma ohlasy vyhybek z R-S sbernice z prislusneho Lenz dekoderu. Dokumentace to tvrdi, JMRI ma kod v tomto smyslu ... ale nazivo jsem nevidel :)
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod HonzaM » pon 05 říj, 2020 9:21 pm

JenikPluto píše:
Aniz bych vam do toho laskovani chtel nejak zvlast vstupovat, tak takova informace se po LN prenaset myslim da v ramci B1 paketu, a to ve forme 'stav neznamy' (4. a 5. bit 2 byte jsou oba tusim 0). Myslim, ze to dela i Digitraxi DS64, nekde jsem to uz videl, ale presne si to nepamatuju, mozna to tu je nekde ulozene na foru. Myslim, ze to nejak souviselo s nakonfigurovanim vstupu dekoderu pro ohlas vymeny, takze kdyz prislo B0 na prehozeni, poslal se B1 stav neznamy a kdyz sepnul prislusny senzor, poslal se stav B1 "closed" nebo "thrown". Ale uz je to dlouho a nemam to poruce, tak to berte s rezervou.

JP

Honzo díky, je to tak jak píšeš, ptal jsem se na to konstruktéra a potvrdil mi že dekodér může posílat zprávu “state unknown” po dobu kdy servo opustilo výchozí polohu a nedosáhlo cílovou.
Nevím o co Zdenovi jde, pokud bude mít zájem, mohu mu poslat záznam LocoNetové komunikace kterou je možné zobrazit pomocí aplikace “Loconet Decoder Pogrammer”, kterou si lze bezplatně stáhnout.:Já o tom žádné bližší podrobnosti neznám a nikdy jsem o sobě netvrdil že jsem znalec LocoNetu, tak nevím proč se do mne takto strefuje.
Někteří účastníci tohoto fóra mne podezřívají že mi jde jen o reklamu. Nejde mi to že bych na tom chtěl založit svůj business.
Jedná se o zařízení mající řadu předností a bylo by škoda aby o nich česká modelářská obec nevěděla. Jestli si někdo myslí že by to byl výborný výdělečný podnik, ať ho klidně rozjede. Kdokoli si to také může koupit ve Švédsku.
Někdo možná nedokáže pochopit, že mi opravdu nejde o to, že jen hledám možnost výdělku a že ve skutečnosti jde jen o reklamu na zařízení na němž nic zajímavého ani nového není, nevím jak ho mám přesvědčit, že mi jde o poskytnutí informací o existenci zařízení, které by mohlo mnoha modelářům usnadnit nebo umožnit realizaci některých požadavků, které jiné systémy neumožňují realizovat.
Máte snad dojem, že se o existenci nějakých novinek informovat nemá? Chápu že to může vadit některým výrobcům nebo prodejcům v obavě o snížení zájmu o jejich vyráběná nebo prodávaná zařízení.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

OFF TOPIC (Re: MGP)

Příspěvekod belgarat » úte 06 říj, 2020 5:59 am

HonzaM píše:Někteří účastníci tohoto fóra mne podezřívají že mi jde jen o reklamu

Napriklad: bezi debata o boosteru, o centrale a nadrazenych prvcich. Lup ! a hned se dozvime
HonzaM píše:Obrázek LocoNet dekodéru působí jako by byl nějak velmi rozměrný, ve skutečnosti jsou jeho rozměry 6 x 6,5 cm...

To je skutecne ta informace asi relevantni tematu (ackoliv predpoklad, ze obrazek je zamerne v jinem meritku, resp. obrazek Raspberry zmenseny je blbost)

Nicmene se okamzite dozvidame zajimave vlastnosti (bez ironie) MGP, ktere ovsem s tematem nijak nesouviseji, ve 4x delsim textu. Delsi ... takze Ti to prijde asi dulezitejsi sdeleni, ac mimo tema.
HonzaM píše:...je ale praktičtější nejsou-li určeny pro velký počet výhybek, protože v takovém případě je nutné od dekodéru táhnout dlouhé vodiče k jednotlivým výhybkám. Navíc je u zobrazeného dekodéru k dispozici i pět vstupů pro zpětné hlášení, které lze použít například pro hlášení skutečné polohy výhybek. Výhodou je, že může být samostatný dekodér například u každého zhlaví a mezi dekodéry může vést jen kablík LocoNetu a napájení.

Nerek bych kdyby sla rec o dekoderech, jak 'efektivni' a realne vyuzitelne jsou 4nasobne, 8nasobne detektory ci dekodery, s ohledem na delku kabelu a ruseni atd. Ale to je zcela jine tema. A delas to casto, prakticky neustale - jen v poslednich mesicich nesmerujes k vyrobkum Digikeijs (jako tusim v letech 2018-19), ale k vyrobkum MGP; ale stejne jako driv Digikeijs, dnes namichas nesouvisejici info MGP do libovolneho tematu ... pricemz tu mas cele "svoje" tema, kde jdou vlastnosti MGP dohledat, napises-li o nich.

Dobre, snaha cpat do temat nesouvisejici informace o aktualni "nejlepsi hracce" nesouvisi s nutnosti propagace -- a co tedy vytvari to neodolatelne puzeni vsechnan (cizi) temata "tapetovat" tim samym ? Co se mne tyce, jsi s tim (v jinych tematech, ne zde!) otravny jak ves v kozichu. Pro mne je nejjednodussi poukazat na blbou reklamu, protoze se nastves a na chvili das pokoj; slusna upozorneni nezabiraji.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod zdeno » úte 06 říj, 2020 6:23 am

HonzaM píše:Chápu že to může vadit některým výrobcům nebo prodejcům v obavě o snížení zájmu o jejich vyráběná nebo prodávaná zařízení.

toto je podraz, najdi aspon jednoho clena fora, ktery tu tak otravuje se svymi ksefty ako ty ??
Tim nemyslim ty, kteri vymysleji a bastli, ti maji muj obdiv a jejich praci velmi ocenuji.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » úte 06 říj, 2020 6:33 am

zdeno píše:
HonzaM píše:Chápu že to může vadit některým výrobcům nebo prodejcům v obavě o snížení zájmu o jejich vyráběná nebo prodávaná zařízení.

toto je podraz, najdi aspon jednoho clena fora, ktery tu tak otravuje se svymi ksefty ako ty ??
Tim nemyslim ty, kteri vymysleji a bastli, ti maji muj obdiv a jejich praci velmi ocenuji.

Potrefená husa se často ozve. Nemyslím to osobně, neurážej se. Navíc jsem napsal “může vadit”. Možná sis ale nevšiml že v případě MGP mi vůbec nejde o kšeft, prodejem MGP se nezabývám a chce li to dělat někdo jiný, je to ok. To ani nemluvím o tom jak Ty propaguješ své výrobky. Ale mluvme věcně a nesnižovat se k osobním útokům.
Podobné útoky jsem zažil když jsem v ČR přišel s DR5000. Praxe ukázala že jsem měl pravdu, centrála je uznávána, i když se třeba najde nějaký nedostatek, nesplnění nějakých specifických požadavků.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » úte 06 říj, 2020 6:47 am

HonzaM píše:Potrefená husa se často ozve. Nemyslím to osobně, neurážej se. Navíc jsem napsal “může vadit”. Možná sis ale nevšiml že v případě MGP mi vůbec nejde o kšeft, prodejem MGP se nezabývám a chce li to dělat někdo jiný, je to ok. To ani nemluvím o tom jak Ty propaguješ své výrobky. Ale mluvme věcně a nesnižovat se k osobním útokům.
Podobné útoky jsem zažil když jsem v ČR přišel s DR5000. Praxe ukázala že jsem měl pravdu, centrála je uznávána, i když se třeba najde nějaký nedostatek, nesplnění nějakých specifických požadavků.

ty si vazne splachovaci, to ti nikdy nedojde, ze si otravny a vlezly !!
zdeno

Příspěvekod Jirkátor » úte 06 říj, 2020 7:32 am

Zdeno, co mu to napsat do SZ a tady psát pouze věcné příspěvky k tématu? Tyhle osobní zášti jsou dost otravné. Když tu něco hledám, tak čtení těhle invektiv je otravné a když se na něco zeptám, tak mi řeknou, že je to tu někde napsané a mám si to přečíst.
Jirkátor

Příspěvekod zdeno » úte 06 říj, 2020 7:40 am

Jirkátor píše:Zdeno, co mu to napsat do SZ a tady psát pouze věcné příspěvky k tématu? Tyhle osobní zášti jsou dost otravné. Když tu něco hledám, tak čtení těhle invektiv je otravné a když se na něco zeptám, tak mi řeknou, že je to tu někde napsané a mám si to přečíst.

presne to plati aj pro tvuje prispevky, jsou zbytecne a otravne. Myslim, ze jsi pisal 4x a vsechny byly mimo tema.
A moje prispevky jsou k tematu, protoze HonzaM pise bludy a to se musi opravovat !!
zdeno

Příspěvekod sidlo » úte 06 říj, 2020 7:52 am

Diskuze tady JMRI – Logika návěstidel http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=26&t=12896&start=45#p279950 mě vyprovokovala podívat se na výrobky MGP blíže.

Úvodem chci předeslat, že považuji MGP za to nejlepší co lze na poli řízení kolejiště pomocí krabiček použít. Je to mnohem mnohem dál než např. Zhlavík.
Současně chci říct, že dnešní počítače jsou ve velikosti Zhlavíka a pro svůj běh nepotřebují ani monitor, ani klávesnici, stačí tablet.

Podíval jsem se na produkt MGP Český návěstní dekodér http://www.mollehem.se/index.php/en/control-and-electronics/loconet-components/signaldecoder-cz-e-detail Je k tomu manuál který má 28 stran. Aby se to dalo naprogramovat, tak si uživatel (ne)musí pořídit Rozhraní pro telefony http://www.mollehem.se/index.php/en/control-and-electronics/loconet-components/smartphoninterface-detail Velmi zajímavá poznámka je dole na stránce. Rád bych ji zdůraznil.

Komponenty MGP je možné programovat z JMRI. K tomu je zapotřebí centrála, která má rozhraní LocoNet, např. DR5000, IntelliBox, Z21 černá, … Z vlastní zkušenosti nedoporučuji připojit počítač přes rozhraní Bluetooth, protože je hrozně pomalé. S telefonem to nevadí, ale kolejiště se přes to řídit nedá. K programování komponent MGP tedy není potřeba Rozhraní pro telefony Bluetooth, mnohem lépe to udělá JMRI.

Komponenty MGP je možné ihned z JMRI programovat pomocí nástroje Programátor jednotlivých CV. Je třeba zvolit režim Systémová proměnná Type 2. Dále se musí postupovat podle manuálu k dekodéru.

LNSV-F2.png
LNSV-F2.png (42.29 KiB) Zobrazeno 5416 krát

Ke komponentám MGP je samozřejmě možné napsat definiční soubory popisu dekodéru a potom to programovat pohodlněji pomocí JMRI DecoderPro a nastavení ukládat do databáze. Podobně jako je tomu např. tady https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/32-ard-ln-s88

Abych to shrnul. Výrobce nepředpokládá (výslovně na to neupozorňuje) využití závislostí MGP komponent na větších kolejištích. Zároveň příliš nezdůrazňuje JMRI, protože by tím oslabil prodej vlastního Bluetooth rozhraní. Podle mého názoru, se kterým nemusí nikdo souhlasit, tak jak je to navržené tak, že to bude fungovat jenom na malých kolejištích. Se zvětšujícím se počtem závislostí bude geometricky narůstat složitost a brzy se dosáhne stropu možností komponent MGP. Uživatel komponent MGP ale nic neriskuje. Kdykoliv může přejít na LocoNet centrálu a řídit kolejiště pomocí JMRI. Komponenty MGP zůstanou v provozu, pouze budou řízeny z JMRI.
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika