spínací kontakt na kolejích

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: spínací kontakt na kolejích

Příspěvekod Miloš_P » stř 02 úno, 2011 11:17 am

Lukas píše:tak jsem zkousel vsechno a furt nefuguje takze nevim uz co stim,prilozim magnet k jazycku a rele zacne kmytat a kdyz od delam magnet tak to nesviti a druka strana jazycku ty neragujou vubec tak nevim :oops:

Jakým zdrojem to napájíš?
Miloš_P

Příspěvekod Lukas » stř 02 úno, 2011 1:08 pm

zdroj je FZ1
Lukas

Příspěvekod Barťas » stř 02 úno, 2011 1:18 pm

a napájíš to z větve 12 V= (symbol "mašinka") nebo z 16 V~ (symbol "výhybka") ?
Barťas

Příspěvekod Lukas » stř 02 úno, 2011 2:41 pm

napajim to 16V na vyhybky ale mam tam usmernovaci diodu a odpor na snizeni napeti
Lukas

Příspěvekod Jirka1 » stř 02 úno, 2011 2:58 pm

Lukas píše:napajim to 16V na vyhybky ale mam tam usmernovaci diodu a odpor na snizeni napeti
To je ten problém, jednocestné usměrnění - tedy pouze jedna dioda.
Lepší by byl usměrňovací můstek + kondenzátor + nějaký odpor. Na odzkoušení to zkus na 12 V (symbol Loko) s kondenzátorem, to by mělo jít...
Jirka1

Příspěvekod Barťas » stř 02 úno, 2011 8:28 pm

Ale tu příčinu s málo vyhlazeným napětím už popsali Miloš_P i Jirka1. Když už chceš, Lukáši, poradit, tak věnuj pozornost tomu, co ti tady lidi píšou. Za těch 16 V~ stačí jedna dioda, odpor žádnej být nemusí, ale hlavně ten kondenzátor, viz Milošův příspěvek a schéma na Mašinky2003, na které jsem odkazoval v jednom ze svých prvních příspěvků k tomuto tématu. :evil:
Barťas

Příspěvekod Lukas » stř 02 úno, 2011 9:35 pm

tak uz to funguje diky za rady a ochotu :mrgreen:
Lukas

Příspěvekod yurax » čtv 03 úno, 2011 8:26 am

Tak Lukasovi uz obvod jede, gratuluji a i ja mam pomerne pozitivni zpravu, tistaky sice jsou na vyhozeni a pro svou komplikovanost (delal jsem je s filigranskymi kresbami bez propojek) neproskrabatelne, ale rele se oddelaly v poradku a v GES jsem koupil univerzalni tistak http://www.ges.cz/-ta-021-ges07713043.html na kterem prace postoupi rychle kupredu a na rozdil od leptaneho navrzeneho pro danou stanici umozni i modularni pridavani kolejovych skupin a jejich deleni pomoci propojek stranou, nebo na pripadny druhy tistak. (mam to navrzene tak, ze kazda trat nebo vlecka vstupujici do stanice muze mit vlastni napajeni a jde pripojovat nebo odpojovat na zhlavi a tlacitkem postavit na vhodnou kolej, melo by mi tedy jit prijet vlakem z vice smeru naraz do stanice a stejne simultanne odjet, samozrejme s ochranou proti zkratu masiny / srazce masin). Jelikoz se ale s dubnem planuju odstehovat do Prahy, pujde rozpracovane kolejiste opet za skrin a ja si budu moci testovat releovku akorat multimetrem :|
yurax

Příspěvekod Lukas » ned 06 úno, 2011 12:10 am

funguje to ale ja to napajim 16v ale to rele je na 12v? jaka ma byt velikost toho kondenzatoru? abych nespallyl to rele?
Lukas

Příspěvekod Jirka1 » ned 06 úno, 2011 8:02 am

Lukas píše:funguje to ale ja to napajim 16v ale to rele je na 12v? jaka ma byt velikost toho kondenzatoru? abych nespallyl to rele?
Koukni se na webu do katalogového listu a tam si najdi maximální napětí. Můžeš ho pak snížit odporem (ne kondenzátorem, ten vyhlazuje napětí, aby to nebručelo...), abys ho (jak píšeš) "nespallyl". :mrgreen:
Případně, pokud jich bude víc, tak bych doporučoval extra můstek se stabilizátorem pro jednu větev napájející pouze relé... :idea:
Jirka1

Příspěvekod Miloš_P » ned 06 úno, 2011 1:52 pm

Lukas píše:funguje to ale ja to napajim 16v ale to rele je na 12v? jaka ma byt velikost toho kondenzatoru? abych nespallyl to rele?

Všechny tyhle informace jsou uvedený o pár příspěvků zpátky, konkrétně v odkazu...
Barťas píše:Třeba podle tohoto zapojení: http://www.volny.cz/masinky2003/ovladani_tlacitky.html

...takže je potřeba si ty odpovědi přečíst, když už ti je sem někdo napíše :!:
V odkazu máš schéma, popis funkce, soupisku součástek i odkaz, kde je koupit....
Miloš_P

Příspěvekod Lukas » pát 04 bře, 2011 10:39 pm

Dobry den, ozyvam se znovu zas jsem v koncich to jedno rele me v pohode funguje ,ale zpojuju dalsi a ono nefunguje zase bzuci?mam to zapojene jak to prvni rele.nejakou radu? napeti je tam stejnosmerne 12v
Lukas

Příspěvekod Jirka1 » sob 05 bře, 2011 6:58 am

Lukas píše:Dobry den, ozyvam se znovu zas jsem v koncich to jedno rele me v pohode funguje ,ale zpojuju dalsi a ono nefunguje zase bzuci?mam to zapojene jak to prvni rele.nejakou radu? napeti je tam stejnosmerne 12v
Pokud je to naprosto stejně zapojené, tak tam může být studený spoj. Spoje přeletovat...
Jinak si zkus přečíst, co už je tu psáno. Předpokládám, že s každým zabzučením relé tady nebudeš volat o pomoc... :mrgreen:
Jirka1

Příspěvekod Lukas » sob 05 bře, 2011 12:35 pm

tak jsem je preletoval a stejne nic furt bzuci vsechno co tady je napsano vsechno jsem vyskousel napeti,odpor ,vsechno promereno nemuze byt spatne rele?
Lukas

Příspěvekod Jirka1 » sob 05 bře, 2011 6:08 pm

Používáš stejný zdroj jako uprvního obvodu nebo jiný?
Pokud je relé nové, pak by mělo být v pořádku, maximálně by se mohlo stát, že je na vyšší napětí. Ale vzhledem k tomu, že bručí, tak funguje...
Jirka1

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika